Is het gebruik van een magnetron schadelijk?

Is het gebruik van een magnetron schadelijk?

In bijna ieder huishouden is er wel een te vinden, om snel even iets op te warmen: De magnetron. Een soort oven waarin met microgolfstraling voedsel snel verwarmd of gekookt kan worden. Het apparaat is sinds de jaren ’80 bijna niet meer uit de keuken weg te denken… terwijl dat misschien wél zou moeten! Maar oordeel zelf.

Wonen nabij een elektriciteitsmast met kinderen: ja of nee?

Natuurwetten

Op zich zou het niet verwonderlijk zijn wanneer het bereiden van een maaltijd in een magnetron slecht zou zijn.
Het binnen enkele minuten veranderen van een bevroren celstructuur naar een vloeibare, druist in tegen alle natuurwetten… Daar hoef je geen wetenschapper voor te zijn om daar op z’n minst even bedenkelijk bij te kijken.

Geschiedenis van de magnetron

Laten we even terug gaan naar het begin van de magnetron. Zoals zoveel uitvindingen was de magnetron gebouwd voor heel andere doeleinde. Het is dat Percy Spencer – in de jaren 40 – ontdekte dat zijn chocolade reep in zijn zak was gesmolten, en door had wat er was gebeurd. Het eerste voedsel dat met behulp van de magnetron werd bereid, was popcorn, het tweede was een ei. Dat was minder succesvol, want het ei explodeerde. Het is nog steeds niet aan te raden een ei in schaal in de magnetron te leggen…
In 1945 vroeg Reytheon (het bedrijf waar Percy Spencer werkte) patent aan op het koken met microgolven en in 1947 bouwde het bedrijf de eerste commerciële magnetronoven, de Radarange. Voor de huis-tuin-en-keuken-keuken was de magnetron niet zo geschikt… het apparaat was maar liefst 1,8 meter hoog en woog 340 kg! Een aardige sta-in-de-weg, gelukkig zijn de huidige magnetrons een stuk kleiner.

Is het gebruik van een magnetron schadelijk?

De werking van de magnetron

Voedsel wordt in een magnetron op een andere manier warm dan op een kookplaat, op gas of in een oven. In een magnetron wordt voedsel verwarmd door microgolven door het voedsel te sturen. Microgolven zijn een vorm van elektromagnetische straling; golven van elektrische en magnetische energie. De microgolven in de magnetron zijn vergelijkbaar met radiogolven.
Even een technisch verhaal over de precieze werking:

Een magnetron werkt door microgolfstraling, meestal bij een frequentie van 2,45 GHz door het voedsel heen te leiden. Water dat in het voedsel aanwezig is, absorbeert de straling, zodat deze omgezet wordt in warmte. Elk watermolecuul is een elektrische dipool, dat wil zeggen dat het ene uiteinde een positieve lading bezit en het andere uiteinde een negatieve lading. Door de elektromagnetische straling wordt het molecuul heen en weer gedraaid, waarbij het zich gelijk richt aan het wisselende elektrisch veld. Deze beweging veroorzaakt de warmte. Sommigen menen dat er resonantie van de watermoleculen optreedt, maar deze resonantie treedt bij veel hogere frequenties op.
Naast water zijn ook de vetmoleculen in het voedsel effectief voor het omzetten van de stralingsenergie in warmte.
De ovenruimte waarin het voedsel bereid wordt moet een kooi van Faraday zijn om ervoor te zorgen dat de straling niet naar de omgeving ontsnapt. Daarom is de glazen deur van de magnetron voorzien van een geleidend metaalrooster om de afscherming door de deur te realiseren. De microgolfstraling, met een golflengte van ongeveer 12 cm, kan niet door dat rooster passeren, maar licht, ook een vorm van elektromagnetische straling maar met veel kortere golflengtes, kan dat wel.

De schaduwzijde van de magnetron

Hans Ulrich Hertel, professor aan de universiteit van Lausanne, publiceerde in 1991 een onderzoek waarin werd gewezen op het feit, dat voedsel gekookt in de magnetron, grotere gezondheidsrisico’s met zich mee kunnen brengen dan voedsel gekookt op de conventionele wijze. Bij de vrijwilligers die voedsel hadden gegeten die waren bereid in de magnetron, werden, volgens deze professsor, belangrijke veranderingen ontdekt in het bloed.
Op de website www.natuurlijk-welzijn.org is het volgende hierover te lezen:

Dit waren ondermeer een verlaging van alle hemoglobine- (bloedarmoede) en cholesterolwaarden, vooral HDL- (goede cholesterol) en LDL (slechte cholesterol)-waarden en -verhouding. De witte bloedcellen toonden een sterkere korte-termijnvermindering na de inname van in de magnetron bereid voedsel dan na de inname van alle andere varianten. A1 deze indicaties wezen in de richting van vermindering van goede gezondheid en van degeneratie. Bovendien was er een sterk verband tussen de hoeveelheid microgolven in het testvoedsel en het lichtgevend vermogen van luminescente bacteriën, die blootgesteld werden aan serum van proefpersonen, die dat voedsel aten.

Geen prettige opsomming en het geeft in ieder geval stof tot nadenken. De resultaten zijn echter nog verstrekkender en het gebruik van een magnetron zou zelfs kankerverwekkend zijn. De Russen hebben na de Tweede Wereldoorlog met magnetrons geëxperimenteerd. Volgens de Amerikaanse onderzoeker William Kopp, die zoveel mogelijk resultaten van zowel Russisch als Duits onderzoek heeft verzameld – en die om die reden in eigen land is vervolgd – hebben de Russische forensische teams een lijst effecten op de gezondheid geconstateerd bij gebruik van kant-en-klare maaltijden voor de menselijke consumptie in een magnetronoven. Zij hebben onder andere geconstateerd als je voedsel uit de magnetron eet, er een toename optreedt van het aantal kankercellen in het bloed. Dit was slechts één punt uit de lange lijst van negatieve effecten van het gebruik van een magnetron.

Waarschuwing voor (baby)melk

Op Hetnieuwedenken lees je een uitgebreide waarschuwing over het opwarmen van melk in een magnetron.

Opwarmen of ontdooien van menselijke melk door een magnetron veroorzaakt een vermindering van het aantal antilichamen in de melk, zelfs als hele lage temperaturen (20-53°C) worden gebruikt (Paediatrics, 1992; 89:667-9.) In een studie, uitgevoerd op Stanford University in California, werd duidelijk dat warm maken op hogere temperaturen dan 72°C een aanmerkelijke vermindering in alle geteste afweerfactoren veroorzaakte. De onderzoekers verwierpen het gebruik van magnetron in ziekenhuizen om menselijke melk op te warmen, zelfs op lage temperaturen. Een andere studie, uitgevoerd in Wenen, concludeerde dat koken in de magnetron een groot aantal wijzigingen in de eiwitten in het voedsel veroorzaakte die niet werden waargenomen na conventioneel koken. D-proline en cis-D-hydroxyproline werden in aanmerkelijke hoeveelheden gevonden in de magnetron opgewarmde melkpoeder voor baby’s, terwijl normaal alleen L-proline wordt gevonden in biologisch materiaal. (L staat voor Laevo-rotatie, D voor dextro-rotatie, refererend aan de richting waarin electronen roteren in hun baan van optische polarisatie.)

Een tegenbericht lezen we echter op de website www.meldpuntgezondheidenmilieu.nl Zij schrijven:

Eind jaren ’80 kwamen er verontrustende berichten n.a.v. een onderzoek waarbij men vond dat bij het verhitten van babyvoeding in de magnetron L-aminozuren omgezet werden in Daminozuren.
Daarmee werd aangegeven dat microgolven moleculaire structuren zouden kunnen veranderen en dus schadelijke effecten veroorzaken. Deze D-aminozuren zijn voor het lichaam niet bruikbaar en sommige D-aminozuren zijn zelfs schadelijk. Uit een recenter onderzoek blijkt dat gepasteuriseerde melk een klein deel D-aminozuren bevat en dat zowel bij verwarmen in de magnetron als in een bad met heet water de hoeveelheid D-aminozuren in vergelijkbare (lichte) mate toeneemt (Petrucelli, 1994).

De een raad het af om babyvoeding op te warmen in een magnetron, de ander weet dit weer te weerleggen. Misschien kun je het zekere voor het onzekere nemen? Verwarm de (afgekolfte moeder)melk, pap of voeding liever in een flessenverwarmer of Au bain marie. Dát kan zeker geen kwaad. Voor je kleine baby kan goed nog niet goed genoeg zijn!

Conclussie: Zoveel mensen, zoveel meningen

Natuurlijk zijn er ook wetenschappers die van mening zijn dat een magnetron níet schadelijk is en zich distantieren van het onderzoek. Als er ergens (veel) geld mee is gemoeid, is het altijd moeilijk om de échte waarheid eenduidig boven water te krijgen. Vorm daarom je eigen oordeel, op basis van de informatie die wij bieden, maar ook de links die we hebben verzameld over dit ondewerp. Bedenk dat we tot de 80’er jaren heel goed zonder magnetron onze maaltijden konden bereiden, zou dat nu ineens niet meer mogelijk zijn? Er zijn genoeg andere manieren om voedsel te verwarmen, daar hebben we de magnetron écht niet bij nodig!
Aan de andere kant… Het is jammer dat we geen informatie hebben kunnen vinden van andere en meer recentere onderzoeken. Het lijkt erop dat op internet veel websites de informatie van elkaar hebben overgenomen en ook dat is op z’n minst bedenkelijk. Gaat hier het gezegde: Waar rook is, is vuur dan nog wel op? Is professor Hertel een roepende in de woestijn of is hij een oppurtinist met ongefundeerde complottheorieën?
Zodra we meer informatie hebben weten te verzamelen, zullen we het met jullie delen. We houden het onderwerp in ieder geval goed in de gaten!

Liefs Marion

Meer informatie

Wonen nabij een elektriciteitsmast met kinderen: ja of nee?
Babyvoeding – Borstvoeding en flesvoeding
Alles over flesvoeding
Themapagina: Het huishouden
Groentehapje – Zelf maken of potje?
Gezond en smakelijk eten voor je baby
Gezond eten voor je baby

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
www.wikipedia.org
www.meldpuntgezondheidenmilieu.nl
Stockfoto: 123rf.com

lijn oudersenzo met hartje
BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *