Candida Albicans

Candida albicans

Candida albicans is een gist die leeft in het maag-darmstelsel en de tractus urogenitalis. Het leeft daar als een zogenaamde commensaal en berokkent gewoonlijk geen schade.

In de natuur komen allerlei gisten voor en sommige gisten eten we ook regelmatig. Denk bijvoorbeeld aan de gist in brood en wijn. De gist candida albicans komt veel voor in aarde en afval, maar het komt van nature ook voor in en op het menselijk lichaam. Het liefst vertoeft hij op warme en vochten plekken en vind je hem met name in huidplooien en op de slijmvliezen zoals je mond, vagina, slokdarm en darmen.

Candidiasis

Als je immuunsysteem en afweer goed is, dan veroorzaakt deze gist verder geen klachten. Onder bepaalde omstandigheden, met name diegene waarbij het natuurlijke afweersysteem het laat afweten of door het slikken van een bepaalde antibiotica, gaat deze gist soms ‘overgroeien’ en is er sprake van candidiasis. Het kan dan last veroorzaken in bijvoorbeeld de mond, maar ook ter hoogte van de genitalia. Als dit gebeurt, kun je klachten krijgen zoals bijvoorbeeld witte vloed of een schimmelinfectie.

Wat kun je er aan doen?

Als je last hebt van pijn, jeuk of een branderig gevoel, kun je contact opnemen met je huisarts of gynaecoloog. Hij kan je een kuurtje geven, zodat je weer snel van dit schimmeltje af bent.

lijn groen oudersenzo
Candida albicans

Candida-syndroom

Sommigen zien deze gist als mogelijke oorzaak voor diverse vermoeidheidsklachten en chronische gezondheidsproblemen. Er wordt dan vanuit gegaan dat het gist is verspreid via de bloedbaan en zich in verschillende organen heeft genesteld. Hierdoor kan het gist een negatieve invloed hebben op je algehele gezondheid, zonder dat je hiervan echt duidelijke symptomen hebt. Je zou hiervoor een speciaal Candida-dieet kunnen eten. Dit houdt bijvoorbeeld in dat je suikers, geraffineerde koolhydraten, schimmelrijke producten en gisten zoveel mogelijk moet vermijden en het aantal vezels in je voeding juist moet verhogen.

Komt dit alleen voor bij vrouwen?

Nee zeker niet. Zelfs je baby kan last krijgen van deze candida, bijvoorbeeld in de vorm van luieruitslag of spruw. Spruw is een candida infectie in de mond.

liefs Marion

Meer informatie

Spruw, hoe ontstaat het en hoe los je het op?
Vaginale schimmelinfectie Candidiasis, candidose of candida
Zwangerschapskwaaltjes, hoe houd je ze beperkt?
De 5 meest gênante zwangerschapskwaaltjes
Woordenlijst voor de zwangere vrouw
Medisch alfabet

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *