Weerstand: Hoe krijg je een sterk immuunsysteem?

Weerstand: Hoe krijg je een sterk immuunsysteem

Een sterk immuunsysteem en goede weerstand voor je kind, maar ook voor jezelf: wie wil dat nou niet? Beter weerbaar zijn tegen virussen en bacteriën die om je heen huizen is voor je gezondheid uiteraard meer dan welkom. Hoe kan je zorgen voor een goed immuunsysteem? Waar let je op met bijvoorbeeld voeding of andere gewoonten?

Wat is een immuunsysteem?

Het immuunsysteem is de afweer van je lichaam ten opzichte van ziektes. Jouw afweer zorgt ervoor dat indringers geen of minder kans krijgen om jouw lichaam ziek te maken. Diverse onderdelen van je lichaam vormen dit systeem en zullen een continu gevecht leveren met zaken die niet in je lichaam thuishoren. Lichaamsvreemde stoffen zoals virussen en bacteriën worden dan ook aangevallen. Maar het gaat nog veel verder dan alleen deze ziekteverwekkers. Ook bijvoorbeeld gifstoffen en parasieten worden door je immuunsysteem aangepakt.  Huid, darmen, bloed, luchtwegen en het lymfestelsel vormen met elkaar dit systeem. Het afweersysteem bevat ook een soort geheugen die sneller weet te reageren als de binnendringer een oude bekende is…

Hoe zit dit bij pasgeboren baby’s?

Pasgeboren baby’s hebben nog niet een optimaal werkend immuunsysteem. Gelukkig hebben zij wel antistoffen van hun moeder meegekregen. Het is ook meteen 1 van de redenen waarom borstvoeding nog altijd de beste voeding is voor een baby. Ook door de borstvoeding krijgt een baby namelijk antistoffen binnen.

Wat kan je doen om je immuunsysteem te helpen?

Het mag duidelijk zijn dat goed voor je lichaam zorgen uiteraard ook direct goed is voor het afweersysteem. Het is immers een groot deel van je lichaam. Maar wat kan je nu echt doen om te zorgen dat je afweersysteem optimaal kan werken? Simpel gezegd is een gezonde levensstijl dus belangrijk. Specifieker moet je denken aan:

lijn groen oudersenzo
Weerstand: Hoe krijg je een sterk immuunsysteem
Weerstand: Hoe krijg je een sterk immuunsysteem

Goed slapen

Voldoende slaap is voor heel veel dingen goed. Zeker ook voor kinderen. Maar het zorgt er zeker ook voor dat je lichaam de energie heeft om goed te kunnen werken.

Gezond eten

Vitamine C is zo’n overbekende vitamine waarvan wordt gezegd dat het goed is voor jouw afweer. Maar natuurlijk heeft je lichaam veel meer nodig dan dat. Een gevarieerd, gezond voedingspatroon, waarbij je alle vitamines en mineralen voldoende binnen krijgt dus. Pas op met suikers! Stop je kinderen dus niet te veel snoep toe en vermijd dat ze steeds suikerhoudende drankjes krijgen. Leer ze om regelmatig gewoon water of eventueel thee te drinken (zonder suiker dus).

Voldoende bewegen

Wie minimaal drie keer per week minimaal 20 minuten intensief beweegt, is goed bezig om zijn lichaam fit te houden. En daarmee dus ook je immuunsysteem. Maar laten we eerlijk zijn, gewoon iedere dag lekker even bewegen hoeft toch helemaal niet zo moeilijk te zijn? Pak de trap in plaats van de lift, stap op je fiets in plaats van in de auto en dans eens lekker de kamer rond! Niet alleen goed voor je immuunsysteem, maar ook voor je humeur!

Lekker naar buiten

Frisse lucht, zonlicht en gewoon genieten van de natuur: allemaal gezonde ingrediënten. Maar er is meer. Volgens onderzoek gaan de T-cellen sneller bewegen door zonlicht en laten die nu ook een rol in je immuunsysteem hebben! Dus hup naar buiten! Ideaal met kinderen, want samen een balletje trappen buiten kan al snel, toch?

Zorg voor ontspanning

Stress is funest voor je lichaam en ook voor je immuunsysteem. Mensen die niet lekker in hun vel zitten (figuurlijk) zijn sneller ziek. Zorg dus voor voldoende ontspanning. Beter voor je hart maar ook dus voor al die andere ziekten… Nu kan je gewoon iets leuks voor jezelf doen, gewoon rust inbouwen, of je kiest er echt voor om er juist heel bewust mee bezig te zijn. Mindfulness, yoga of bijvoorbeeld Tai Chi of Qi Gong kunnen jou helpen om heerlijk te ontspannen op een mooie, bewuste manier. Ook voor je kinderen kan je af en toe even op de rem trappen en ze eens lekker laten ontspannen door simpelweg hun agenda ook niet te vol te stoppen. En laat ze dan lekker mogen doen wat ze zelf willen….

Alcohol en roken

Af en toe een biertje of een wijntje zal echt niet meteen erg zijn, maar voorkom dat je iedere dag weer naar de alcohol grijpt. En dat roken niet goed voor je is, daar hoeven we niet eens meer over te beginnen, lijkt me. Schade aan je lichaam toebrengen is ook schade aan je immuunsysteem toebrengen!

Sociale contacten

Het is bewezen dat mensen gelukkig zijn met sociale contacten. Niet heel vreemd als je bedenkt dat we toch echt onder de kuddedieren vallen. En een gelukkig lichaam is nu eenmaal sterker…

Wees positief

En daarmee komen we ook meteen op het laatste punt: wees positief! Probeer het glas halfvol te zien in plaats van halfleeg, doe dingen waar je gelukkig van wordt en praat als er iets is! Probeer te voorkomen dat dingen zich van binnen ophopen. Dit zorgt voor een hoop stress, wat uiteraard niet goed is. Klein detail: voel je je een keer niet blij? Voel je niet schuldig: ook dat hoort erbij en je er krampachtig tegen verzetten maakt het alleen maar erger!

liefs Marion

Meer informatie

De herfst doet bijna zijn intrede. Hoe blijf je gezond?
Zo geef jij je body een super boost!
Kinderkwaaltjes top 10 – Wat zijn de meest voorkomende kinderkwaaltjes?
Bereid je gezondheid goed voor op de herfst
Amandelen, waar zijn ze goed voor?
Met een sportmaatje gezond & sportief de zomer door
Kneipp methode: Blote voeten in de sneeuw (Werken aan je immuunsysteem)
Immuunsysteem boosten. Hoe doe je dat dan?
Extra vitamine D voor risicogroepen. Waarom is dat belangrijk?
Lachen is gezond! Ontdek 5 tips om vaker te lachen
Gezonde voeding is mentaal en fysiek belangrijk
Groentekalender, groente met het seizoen mee eten

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *