Nagelbijten: Mijn kind bijt nagels, wat nu?

Nagelbijten, mijn kind bijt nagels, wat nu?

Zit je gezellig samen met jouw kind op de bank tv te kijken, hoor je ineens gebijt en geknaag naast je. Ja hoor, hij is weer aan het nagelbijten. ‘Eet smakelijk schat, mag ik ook een hapje?’.

Naar gezicht

Ik weet niet hoe het bij jou is, maar ik vind het echt een naar gezicht als iemand op zijn nagels zit te kluiven, jong en oud. Ik kan nooit nalaten om er iets van te zeggen. Maar los van mijn irritatie, is het ook echt niet zo goed voor de nagel. Maar ja, hoe kun je er voor zorgen dat je kind hier weer mee stopt?

Wat is nagelbijten

Er zijn allerlei vormen van nagelbijten, de meest bekende is natuurlijk het bijten op de vingernagels. Dit wordt met een moeilijk woord ‘onychofagie’ genoemd. Maar je kunt natuurlijk ook – als je nog een beetje lenig bent – op de nagels van je tenen knabbelen (podofagie) en als laatste kun je nog kluiven op de nagelriemen of stukjes zacht weefsel van de nagelwallen en/of vingertoppen (onychotillomanie) aftrekken. Maar welke mooie woorden je er ook aan geeft, het geeft mij kippenvel en het is dus niet zo goed voor je nagels. Misschien ook goed te weten waarom er eigenlijk zoveel geknabbeld wordt.

Waarom bijten kinderen nagels?

Het belangrijkste is om de oorzaak van het bijten te achterhalen. Veel mensen, jong en oud, bijten nagels wanneer ze angstig zijn. Kijk jij bijvoorbeeld een spannende film? Dan kun je door de spanning gaan nagelbijten. Kinderen kunnen ook nagelbijten omdat zij gespannen of angstig zijn. Is jouw kind bijvoorbeeld verlegen? Dan is de kans groot dat bij sociale gelegenheden jouw kind gaat nagelbijten. Geef daarom niet gelijk straf. Het kan zijn dat er een onderliggende oorzaak is voor het gedrag. Het is dus veel belangrijk dat je boven water krijgt wat hem zo angstig maakt.
Dit gedrag kan ook voortkomen uit gewenning. Hetzelfde principe geldt voor duimen bij kindjes. Het voelt fijn en werkt haast verslavend. Blijft jouw kind nagelbijten en is het uit gewenning? Dan is het aan te raden om er wat aan te doen.

lijn groen oudersenzo
Nagelbijten: Mijn kind bijt nagels. Wat nu?

Is het echt zo slecht en kan het kwaad?

Wellicht vraag jij je af of dit allemaal wel echt zo erg is? Kan het nu werkelijk kwaad om je nagel te bijten in plaats van te knippen? Er zijn genoeg redenen waarom je het bijten van de nagel het beste kunt stoppen. De gevolgen van nagel bijten hebben wij hieronder op een rijtje gezet:

Scheurtjes

Het verschil tussen het knippen van de nageltjes, of het bijten, is dat de nagel niet gelijkmatig afgebeten wordt. Hierdoor kunnen er scheurtjes in de nagel ontstaan wat nare gevolgen kan hebben. Zo kan de nagel helemaal inscheuren wat erg pijnlijk is. Maar het kan bijvoorbeeld ook gaan ontsteken en dan ben je nog verder van huis.

Zwakke nagel

Door de nagel af te bijten kan de nagel zwakker worden. Een nagel groeit dan niet gelijkmatig en kan hierdoor zwakker worden.

Kloven

Door nagel bijten kun je last krijgen van kloofjes aan de zijkant van de vingers. Dit kan erg pijnlijk zijn.

Te ver bijten

Wanneer je eenmaal begint met het bijten van nageltjes, is het vaak moeilijk om te stoppen. Afgebeten nageltjes kunnen soms erg ver gaan. Wanneer jouw kind te ver bijt, kan de nagel erg veel zeer gaan doen.

Geen mooi gezicht

Ook zien afgekloven nagels er natuurlijk een stuk minder mooi uit. Als kind maakt dat je natuurlijk vrij weinig uit, maar het kan op de lange termijn erg vervelend zijn.

Praktische tips tegen het nagel bijten

Oké, nu weten we dat het bijten van nagel echt niet goed is. Maar het stoppen van dit gedrag kan behoorlijk lastig zijn, zeker wanneer het een gewoonte is geworden. Daarom wat praktische tips om in de strijd te gooien.

Pleisters

Beplak de vingers met pleisters waardoor het onmogelijk is om de nagel af te bijten. Het is een zeer effectieve manier om jouw kind te laten stoppen met nagelbijten. Zo kan jouw kind ook niet onbewust gaan bijten.

Nagelbijtstiften

Het kan lastig zijn om jouw kind altijd maar met pleisters te beplakken. Je kunt ook gebruik maken van nagelbijtstiften. Deze stiften hebben een vervelende smaak en door dit op de vingertoppen en nagel te stiften is het een stuk minder aantrekkelijk om te bijten.

Straffen en belonen

Bepaal samen met jouw kind wat de beloning is als hij of zij stopt met nagelbijten. Een leuk spelletje of een keer naar een attractiepark gaan? Voor kinderen helpt belonen vaak goed om gedrag aan te passen. Ook kun je kiezen voor straffen, dit is echter een negatieve aanpak en is minder goed aan te raden.

Of het bijten een fase is? Je kunt het afwachten, maar het beste is om dit gedrag direct aan te pakken. Zorg ervoor dat de nageltjes van jouw kind in goede staat blijven en voorkom pijnlijke vingers.

liefs Marion

Meer informatie

Schoolziek, wat is dat voor een ziekte?
Nageltjes knippen van je baby
Hoe werken beloningssystemen?

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *