Preventieve controles kanker, voorkomen is beter dan genezen

Preventieve controles kanker, voorkomen is beter dan genezen

Kanker is een veel voorkomende ziekte en helaas heeft iedereen wel dierbaren verloren aan deze vorm van ziekte. Diverse bevolkingsonderzoeken zijn opgestart om bepaalde vormen van kanker vroegtijdig te signaleren en daarmee de kans op genezing te vergroten. Welke preventieve controles zijn er en wat kan je zelf nog meer doen?

Wat is een bevolkingsonderzoek?

Bij een bevolkingsonderzoek krijg je vanaf een bepaalde leeftijd vanzelf de oproep om hieraan mee te doen. Vanaf welke leeftijd en hoe vaak verschilt per soort onderzoek. Deze onderzoeken worden dan ook door de overheid aangeboden en zijn gratis. Meedoen is uiteraard vrijwillig, maar vanzelfsprekend wel heel slim om te doen. Er zijn tegenwoordig drie vormen van bevolkingsonderzoek. Dit is borstkanker, baarmoederhalskanker en darmkanker. Als man heb je er dus maar 1. Als vrouw 3.

Borstkankeronderzoek

Voor borstkankeronderzoek wordt iedere vrouw uitgenodigd tussen 50 en 75 jaar. Dit is omdat zij de meeste kans maken op borstkanker. Onder de 50 jaar komt het veel minder vaak voor, bij vrouwen ouder dan 75 groeit het gezwel maar heel langzaam. Daardoor zullen zij minder snel last hebben van deze tumor. In principe krijg je deze om de twee jaar, maar er zijn omstandigheden waardoor de tussenliggende tijd langer kan zijn. Op het moment van schrijven wordt er gesproken over drie jaar vanwege personeelstekorten. In jouw gemeente komt er een bus te staan waarin deze onderzoeken plaats vinden.

lijn groen oudersenzo
Preventieve controles kanker, voorkomen is beter dan genezen

Baarmoederhalskanker

De uitnodiging krijg je per brief. Je maakt zelf een afspraak met de huisarts. Hij of zijn assistent zal een uitstrijkje maken welke opgestuurd wordt. Vind je het niet fijn om dit te laten doen, dan kan je ook een zelfafname set aanvragen. In beide gevallen wordt binnen 4 weken door het laboratorium bepaalt of er iets aan de hand is en of er een behandeling nodig is. Je ontvangt deze uitnodiging iedere vijf jaar, vanaf de leeftijd van 30 jaar. Vrouwen ouder dan 60 jaar krijgen de uitnodiging niet meer.

Darmkanker

Zowel mannen als vrouwen krijgen een brief thuis als ze tussen de 55 en 75 jaar zijn. Er wordt gekeken of er bloed in je ontlasting zit, wat kan wijzen op poliepen in de darmen of darmkanker. Deze brief krijg je iedere twee jaar en je zult zelf actie moeten ondernemen. Je ontvangt twee keer een brief. Bij de tweede, paarse brief zit een ontlastingstest en een gebruiksaanwijzing. Je moet met het staafje die aan de dop van de test zit in jouw ontlasting prikken. Daarna stuur je de ontlasting test terug. Binnen tien dagen ontvang je de uitslag.

Voor- en nadelen van deze onderzoeken

Het grote voordeel van dit soort onderzoeken is, zoals eerder gemeld, dat je op tijd bent bij het opsporen van kanker. Daarmee is er meer kans om te genezen. Nadeel kan zijn dat er dingen ontdekt worden die anders nooit voor problemen hadden gezorgd. Daarnaast moet je er altijd bij onthouden dat het momentopnames zijn en je nog altijd gewoon alert moet blijven of je geen symptomen hebt die op dit soort type kanker kunnen duiden. Ook kan het altijd zo zijn dat het onderzoek iets niet ontdekt heeft! Ga dus altijd direct naar de arts als je iets niet vertrouwt, ook als je trouw meedoet aan de bevolkingsonderzoeken!

Zelfonderzoek

Naast de bevolkingsonderzoeken kan je zelf ook veel doen om sommige soorten kanker vroegtijdig te ontdekken. Controleer je lijf dan ook regelmatig. Hierbij kan je denken aan:

  • Huidkanker. Hoe je dit het beste doet lees je op de site van checkjevlekje.nl.
  • Borstkanker. Je eigen borsten goed kennen en regelmatig onderzoeken zorgt ervoor dat je sneller signaleert of er iets verandert. Meer hierover lees je op pinkribbon.nl.
  • Darmkanker. Ontlasting in de gaten houden. Aan o.a. de kleur van je ontlasting kan je al veel aflezen
  • Ongewone dingen aan je lijf. Eigenlijk is ieder ongewoon ding aan je lijf een reden om het in de gaten te houden!

Kanker voorkomen

Kanker voorkomen zou heel mooi zijn, maar is natuurlijk veel makkelijker gezegd dan gedaan. Toch is een gezonde leefstijl wel degelijk belangrijk om minder risico te lopen op kanker. Roken is natuurlijk een hele bekende boosdoener, maar ook te veel onbeschermd in de zon kan schade aanrichten. Ongezond eten, te weinig bewegen, te veel alcohol drinken en te zwaar zijn, zijn allemaal factoren die kans op kanker vergroten. Naast kanker zijn dit ook factoren die bijvoorbeeld meer risico geven op hart- en vaatziekten!

liefs Wil

Meer informatie

Omgaan met borstamputatie, hoe doe je dat?
Eén op de zeven vrouwen krijgt te maken met borstkanker
HPV en baarmoederhalskanker. Wat zijn de risico’s?
Het nut van een uitstrijkje
Vaginale schimmelinfectie Candidiasis, candidose of candida

Bronvermelding

Tekst: Wil Cats
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *