Is een legionella besmetting thuis mogelijk?

Is een legionella besmetting thuis mogelijk?

Legionella is een bacterie die groeit in water en kan zorgen voor een zeldzame vorm van longontsteking bij mensen. Dit wordt ook wel veteranenziekte genoemd. Wat is nu precies legionella, wanneer kan het ontstaan en wat houdt de veteranenziekte nu eigenlijk in? Is het gevaarlijk? En hoe voorkom je dat legionella in je eigen huis en/of tuin ontstaat?

Wat is legionella?

Legionella is een bacterie. Deze bacterie kan groeien in water wat stilstaat en warm is. De ideale leefomgeving voor legionella is tussen de 25 en 55 graden. Het inademen van deze bacterie (door waterdamp in te ademen) kan voor vervelende problemen zorgen. Welke zelfs fataal kunnen zijn.

Kan dit thuis ook optreden?

Legionella is zeker niet iets wat ver van je bed ergens gebeurt (hoewel de naam veteranenziekte iets anders suggereert). Ook gewoon bij jou in de tuin, maar ook in huis, kan deze bacterie groeien als de omstandigheden daarvoor gunstig zijn. Zoals gezegd is water tussen de 25 en 55 graden warm de ideale leefomgeving van de legionellabacterie. Dat kan ontstaan in jouw eigen boiler, in de vijver, een fontein, maar bijvoorbeeld ook in de tuinslang als daar bij hete zomertemperaturen nog water in blijft zitten.

De waterleidingen in huis (bijvoorbeeld), en dan met name de waterleidingen die niet vaak gebruikt worden, kunnen een enge bron zijn. In deze delen is er de mogelijkheid dat er een slijmerige laag ontstaat. In deze lagen zitten dus bacteriën, waaronder de legionella. Door deze laag heeft de bacterie de kans om hard te groeien.

lijn groen oudersenzo
Is een legionella besmetting thuis mogelijk?

Hoe gevaarlijk is legionella?

De meeste mensen zullen niet ziek worden van deze bacterie. Maar het kan dus zeker wel. Door de bacterie kan veteranenziekte ontstaan. Dit is een longontsteking die zeer ernstig kan verlopen. Daarom is het zeker raadzaam om op te letten dat je zo min mogelijk kans maakt om de bacterie binnen te krijgen. Uiteraard zijn er mensen die extra kwetsbaar hierin zijn:

 • Rokers
 • Mensen met een verminderde weerstand door hun slechtere gezondheid of bijvoorbeeld medicijnen
 • Zestig plussers

Mensen die jonger zijn dan 40 zullen niet snel ziek worden.

Legionella symptomen

Hoe weet je of je legionella hebt? Vanzelfsprekend zijn er symptomen die kunnen duiden op de veteranenziekte. Dit zijn:

 • Langdurige koorts, koude rillingen
 • Benauwd en/of kortademig, pijn bij het ademhalen
 • Hoofdpijn
 • Braken
 • Diarree
 • Vermoeidheid
 • Pijnlijke gewrichten
 • Verward zijn
 • Suf zijn

Als iemand erg ziek is, is een opname in het ziekenhuis nodig. Toch zijn er ook mensen die wel ziek worden, maar het houden bij lichte griepverschijnselen. De andere kant op komt helaas ook voor. Tussen de 5 en 10 % van de patiënten overlijdt aan deze ziekte.

Hoe voorkom je het?

Door goed na te denken over water kan je dit soort dingen voor een groot deel voorkomen. Wat er gebeurt in warme, zuidelijke landen waar je op vakantie gaat, daar heb je zelf misschien geen invloed op. Maar thuis uiteraard wel. Alles waar water bij aan te pas komt moet je even bij opletten. Hier enkele tips:

Zorg dat de boiler heet genoeg staat afgesteld: minimaal op 60 graden

Zorg ervoor dat alle waterleidingen met grote regelmaat doorspoelen. Vergeet niet dat kraantje op de logeerkamer…

Gebruik zowel warm als koud water minstens iedere week

Installaties laat je doen door erkende installatiebedrijven

Luchtbevochtigers vul je met gekookt en daarna afgekoeld water. Ververs dit water minimaal 1x in de week. Reinig en ontkalk regelmatig

De tuinslang maak je helemaal leeg zodat er geen water achterblijft in de slang. Is er water in blijven staan? Leg het uiteinde van de slang dan in een emmer water en laat er vers water door de slang spoelen. Zo voorkom je dat de nevel in de lucht komt en jij de bacterie inademt. Sproeien met verneveling kan je beter helemaal niet doen

Dit geldt ook voor de plantenspuit

Zwembaden, bubbelbad en al dat soort zaken reinig je met grote regelmaat, zoals aangegeven bij de aanwijzingen

Een apneu apparaat werkt ook met een waterreservoir. Ververs dit dagelijks! Ook het masker moet je iedere dag schoon maken. Het reservoir moet je naast verversen ook goed schoonhouden, zoals de aanwijzingen je vertellen

Terug van vakantie? Neem je maatregelen!

Als je terugkomt van vakantie en alles dus langer dan een week niet is gebruikt, kan er legionella risico zijn. Daarom wordt er aangeraden om na je vakantie de kranen 1 minuut door te laten lopen. Bij stichtingveteranenziekte.nl geven ze nog uitgebreidere adviezen. Welke logisch zijn, want als je de kranen zo open zet komt toch ook de bacterie naar buiten. Zij stellen dat je het beste alle tappunten in huis kunt spoelen en de inhoud van de leidingwaterinstallatie ververst. Zowel bij het warme als het koude water. De kranen laat je 5 tot 10 minuten doorspoelen. Daar waar het water verneveld (dus bij de douche, bijvoorbeeld) loop je het meeste gevaar. Daarom raden ze aan de douchekop in een emmer water te leggen en dan deze aan te zetten. Hierdoor zal de nevel niet in de lucht komen. Meer hierover lees je op hun site.

liefs Wil

Meer informatie

Legionella besmetting. Hoe gevaarlijk is het?
Weerstand: Hoe krijg je een sterk immuunsysteem
Immuunsysteem boosten. Hoe doe je dat dan?
Gezonde voeding is mentaal en fysiek belangrijk

Bronvermelding

Tekst: Wil Cats
Stockfoto: 123rf.com
Bronnen: Rijksoverheid, Stichtingveteranenziekte.nl, thuisarts

lijn-groen-oudersenzo
BabyBaby

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *