Een Coranarestje: Smaakverlies en reukverandering

Een Coranarestje: Smaakverlies en reukverandering

Sinds enige tijd smaakt mijn koffie naar verbrand rubber, een versgebakken broodje naar gesmolten plastic, een gekookt eitje naar oud frituurvet en ruik ik regelmatig, zonder aanleiding, de geur van uitlaatgassen. Zo zijn er wel meer producten die ineens ranzig smaken of omgeven zijn van een chemische lucht. Een tijd lang dacht ik dat het aan mij lag, maar er blijken meer mensen te zijn die hier last van hebben. Altijd fijn om te ontdekken dat je niet gek geworden bent. Smaakverlies en reukveranderingen, de gevolgen van Corona, een verlaat Coronacadeautje. Schijnt.

Smaakverlies en geurverlies

Ik heb inderdaad een aantal maanden geleden Corona gehad. Eigenlijk was dat helemaal niet zo spannend. We hebben het hier allemaal kort na elkaar gekregen en meer dan een dagje koorts, een kuchje en enige dagen wat meer vermoeid dan anders, was het eigenlijk niet. Het stelde niet zoveel voor. Het enige vervelende was de smaak- en geurverlies. Zo’n 60 procent van de coronapatiënten ervaart dit in meer of mindere mate, in dit gezin was ik de enige. Geur- en smaakverlies kan kortdurend zijn, maar ook langere tijd aanhouden. Bij mij duurde het volledige smaakverlies een dag of veertien (gevoelsmatig een eeuwigheid). Daarna begon ik alles weer een beetje te proeven en ruiken. Eind goed, al goed, dacht ik. Maar dat bleek toch niet helemaal het geval.

De geur van uitlaatgassen

Na een aantal weken begon ik gekke luchten te ruiken op plekken waar dat helemaal niet kon. In huis rook ik soms ineens de geur van uitlaatgassen, mijn koffie begon naar verbrand rubber te smaken en andere producten leken gedoopt in oud frituurvet of gesmolten plastic. Ranzig, smerig, of zelfs ronduit goor. Ik bracht het niet direct in verband met Covid-19, totdat ik op de symptomen ging zoeken. En warempel! Er waren er meer zoals ik! Ik was niet gek. Het bleek een Coronastaartje te zijn, ook wel bekend als “Long Covid”.

Er zijn verschillende veranderingen mogelijk en bij iedereen zal de mate waarin een symptoom aanwezig is, kunnen verschillen. De volgende veranderingen zijn mogelijk:

  • Verlies van reukvermogen (anosmie)
  • Geurvervorming (parosmie), dingen ruiken anders
  • Geurhallucinaties (fantosmie), geuren ruiken die er niet zijn
  • Smaakverlies (ageusie)
  • Smaakvervormingen (parageusie)

Zelf heb ik vooral last van geurverlies, geurvervorming, geurhallucinaties en smaakvervorming. Totaal niet levensbedreigend, maar vervelend is het natuurlijk wel. Vooral voor iemand die altijd al gevoelig was voor geuren. Ik brand wierook en geurkaarsen om een lekkere lucht om mij heen te hebben, maar ik ruik ze op dit moment niet meer. Wel kan ik ineens de geur van verbrande stookolie ruiken of andere nare chemische luchten.

lijn groen oudersenzo
Een Coranarestje: Smaakverlies en reukverandering

Wat is de oorzaak van het geurverlies?

Helemaal zeker weten de wetenschappers het niet, maar de kans is groot dat de veranderingen in het reukvermogen worden veroorzaakt door een beschadiging van de steunweefselcellen rondom de reukreceptoren. Maar ze zijn nog steeds aan het onderzoeken wat er nou echt precies misgaat. Overigens is het Coronavirus niet het eerste virus wat schade aan het reukorgaan kan veroorzaken.

Kom je er nog vanaf?

De meeste mensen herstellen binnen een aantal dagen, weken of maanden volledig. Een kleine groep mensen (5 tot 20 procent) blijft er langer last van hebben en het is nog maar de vraag of deze groep volledig zal herstellen. Daarvoor is er nog niet voldoende kennis. Geen fijn vooruitzicht, maar de tijd zal het leren. Zelf ervaar ik vooralsnog geen verbetering. Integendeel zou ik zeggen.

Wat kun je eventueel doen?

Volgens KNO-artsen en wetenschappers kun je het herstel een beetje bevorderen met reuktraining. Bij reuktraining ruik je twee keer per dag gedurende 20 seconde aan vier verschillende geurflesjes. Een reuktrainingsset kost zo’n 27 euro. Dat valt gelukkig mee. Ik moet eerlijk bekennen dat ik het zelf nog niet heb uitgeprobeerd, omdat ik nog steeds hoop dat het gewoon vanzelf weer over gaat. Als het me te lang gaat duren, dan wil ik dit zeker gaan proberen. Die chemische luchten word ik inmiddels behoorlijk beu.

Lotgenoten

Herken je de symptomen, weet dan dat je niet alleen bent. Daarmee komt je geur niet terug, maar gedeelte smart, is halve smart. Misschien vind je het fijn met lotgenoten in contact te komen. Er is speciaal voor ons een Facebookpagina opgericht. Ook is er een speciale website voor mensen met een reuk- of smaakstoornis waar je lid van kunt worden.

liefs Marion

Meer informatie

Corona en zwangerschap. Hoeveel kwaad kan het?
Alcoholverslaving: Corona en het verslavende alcoholmonster
Immuunsysteem boosten. Hoe doe je dat dan?

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *