Met deze tips kun je goed ontspannen!

Met deze tips kun je goed ontspannen!

In deze rare tijd wil je niets liever dan je immuunsysteem een handje helpen. Wist je dat ontspannen ook goed is voor jouw immuunsysteem? Nu is ontspannen uiteraard altijd goed voor je. Hoe ontspan je goed? En waarom is dit eigenlijk goed voor je immuunsysteem?

Jouw afweersysteem is belangrijk

Jouw leefstijl en de omgeving waar je verblijft hebben invloed op hoe goed jouw afweersysteem werkt. Dit systeem zorgt ervoor dat de ziekteverwekkers uit je lichaam verwijderd worden. Als je jouw weerstand hoog wilt houden, zal je dus goed voor je immuunsysteem moeten zorgen. Met andere woorden: je zult dus gezond moeten leven, waarbij gezond eten, ontspanning en beweging van groot belang zijn.

Ontspannen in de natuur

We weten allemaal vast wel dat de natuur voor ons heel belangrijk is. Jezelf opladen in de natuur is dan ook ontzettend goed voor je. Uit een Britse studie is naar voren gekomen dat je minimaal 2 uur per week in de natuur moet zijn om deze gezondheidseffecten te ervaren. Bij dit onderzoek kwam onder andere naar voren dat mensen zich gelukkiger voelen. Terug de natuur in maakt dat je immuunsysteem een boost krijgt. Dit komt omdat de natuur een bepaald soort rust over je weet te brengen waardoor je meer ontspanning ervaart.

Het schijnt zelfs zo te zijn dat je bloeddruk lager wordt en het knuffelhormoon juist extra aangemaakt wordt. En de lucht is natuurlijk ook schoner in een natuurlijke omgeving. Tel daar ook nog eens bij op dat je waarschijnlijk beweegt als je in de natuur bent (meestal wandelen of fietsen mensen dan immers) en ook beweging is gezond voor je! IVN daagt je dan ook uit om de ‘twee uur natuur challenge’ aan te gaan!

lijn groen oudersenzo
Met deze tips kun je goed ontspannen!

Dansen

Als je wilt ontspannen kan je ook denken aan iets actiefs. Dat klinkt misschien heel tegenstrijdig, maar is het niet. Dansen is hierbij een goed voorbeeld. Door jezelf echt over te geven aan de dans, kan je heel gefocust zijn op je lijf. Hierdoor zal je vanzelf minder in je hoofd zitten, wat een ontspannende werking heeft. Je lijf voelen kan op zich al heel fijn zijn. En uiteraard is opnieuw die beweging zo goed voor je.

Muziek luisteren

Naast dansen kan je er eveneens voor kiezen om kalme muziek op te zetten. Liefst met een koptelefoon, zodat je echt alles om je heen afsluit. Neem rustig plaats op een plek waar je even lekker kunt weg snoezelen. En laat je even meevoeren met de muziek!

Yoga

Bij Yoga ben je bewust bezig met ontspannen. Maar het doet veel meer. Ons lichamelijke stelsel bestaat uit meerdere soorten. Zo heb je de bloedsomloop, het hormoonstelsel, het spijsverteringsstelsel, het zenuwstelsel, het ademhalingsstelsel en nog meer. En dus eveneens het afweerstelsel. Al deze stelsels zullen goed moeten functioneren. Omdat ze elkaar beïnvloeden moet je je niet alleen op je afweerstelsel richten, want alle stelsels zijn dus belangrijk om ook je afweer goed te houden. Met yoga ga je hier bewust mee om. Naast ontspanning is yoga goed voor een betere doorbloeding en bijvoorbeeld om bewuster adem te halen.

Mindfullness
Mindfullness
Mindfullness

Mediteren of mindfulness

Andere bekende technieken om even de boel de boel te laten en tot rust te komen zijn mediteren of mindfulness beoefenen. Hiervoor kan je op YouTube mooie filmpjes vinden die je hierbij kunnen helpen. Of zoek een app op die jou begeleidt.

Sauna

Heerlijk ontspannen in de sauna. De sauna zorgt dat je lichaam fel reageert op de warmte. En de kou. Dit schijnt goed te zijn voor jouw afweersysteem, zeker als je dit met regelmaat doet.

Even tijd voor jezelf

Even terug naar jezelf door een momentje voor jezelf te pakken. Kinderen op bed? Of kan je je partner strikken om even alle honneurs waar te nemen? Ga lekker rustig in bad liggen, in je bed met een goed boek of waar jij dan ook even lekker bent. Zolang je maar even helemaal niets moet en je ook niet al je antennes aan hebt staan of alles wel goed gaat. Even helemaal niks…

Speel!

Dit kan je ook prima met je kinderen samen doen. Gewoon even echt spelen. Lekker gek doen en naar hartenlust lachen. Lachen is gezond, zeggen ze, maar dat is ook echt zo! Stamp ook gewoon lekker door de plassen heen, ga zingen in de regen of doe gewoon tikkertje in het park met de kids. Laat iedereen maar kijken, jij hebt tenminste lol! En plezier maken ontspant!

Bewust ademhalen

Er zijn meerdere technieken rondom ademhalen die veel klachten kunnen reduceren en die je goed kunnen laten ontspannen. Hiervoor kan je cursussen volgen, er boeken over lezen of kijk eens bij YouTube!

liefs Wil

Meer informatie

Stel jezelf haalbare doelen (en vier je overwinningen!)
Zo buig je niet helpende gedachten naar een positieve mindset!
Met deze 3 tips behaal je makkelijker je gezondheidsdoel!
Houd deze hectische maand vooral de verbinding met jezelf
Nooit meer zoeken naar je favo radiozender of podcast!
Bestaat altruïsme? Is een mens hiertoe in staat?
Zo voorkom je een burn-out
Wat kun je verwachten van een hotstone massage?

Bronvermelding

Tekst: Wil Cats
Stockfoto: 123rf.com

lijn-groen-oudersenzo
BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *