Borderline bij tieners: herkennen en ondersteunen

Het ouderschap is een prachtige maar soms ook uitdagende reis, vooral als onze kinderen de puberteit bereiken. Als ouders willen we niets liever dan onze kinderen helpen en ondersteunen, ongeacht de uitdagingen die ze tegenkomen. Het kan dus een schok zijn als we te maken krijgen met iets waar we misschien niet op voorbereid zijn, zoals de diagnose borderline persoonlijkheidsstoornis (BPS) bij onze tiener. In deze blog gaan we de tekenen en symptomen van borderline bespreken, hoe je ermee om kunt gaan en vooral, hoe je je kind kunt ondersteunen.

Borderline bij tieners: herkennen en ondersteunen

Wat is borderline persoonlijkheidsstoornis?

Borderline persoonlijkheidsstoornis is een psychische aandoening die ernstige stemmingswisselingen, impulsief gedrag en problemen met zelfbeeld veroorzaakt. Hoewel het bij iedereen anders is, hebben mensen met BPS vaak moeite met het behouden van stabiele relaties, presteren op school of werk, en het reguleren van hun emoties.

Hoe herken je borderline bij je zoon of dochter?

Als je je zorgen maakt dat je tiener misschien borderline heeft, zijn er een paar belangrijke signalen waar je op kunt letten. Dit zijn onder andere:

Stemmingswisselingen: Heeft je kind plotselinge en extreme emotionele uitbarstingen die snel kunnen veranderen?

Impulsiviteit: Gedraagt je kind zich roekeloos of neemt hij/zij risico’s zonder na te denken over de gevolgen?

Onstabiele relaties: Heeft je kind moeite om langdurige vriendschappen te onderhouden en wisselt hij/zij vaak van vriendengroep?

Identiteitscrisis: Worstelt je kind met een onstabiel zelfbeeld en verandert hij/zij vaak van hobby’s, interesses of levensdoelen?

Angst voor verlating: Heeft je kind extreme angst om in de steek gelaten te worden, zelfs als er geen direct gevaar is voor verlating?

Omgaan met borderline

Als je vermoedt dat je kind borderline heeft, zijn hier een paar stappen die je kunt nemen:

Zoek professionele hulp
Als je je zorgen maakt over het gedrag van je kind, is het altijd een goed idee om contact op te nemen met een zorgprofessional. Een psychiater of psycholoog kan je kind evalueren en een diagnose stellen.

Wees er voor je kind
Laat je kind weten dat je er voor hem/haar bent. Luister naar hun zorgen en gevoelens zonder oordeel. Borderline kan eenzaam en isolerend zijn, en het kan een enorm verschil maken om te weten dat ze niet alleen zijn.

Onderwijs jezelf
Lees over borderline, begrijp de symptomen en leer hoe je je kind het beste kunt ondersteunen. 4# I need to find more information to complete the blog post. I’ll search for tips on how to support a teenager with borderline personality disorder. search(“how to support a teenager with borderline personality disorder”)

Houd je emoties onder controle
Zelfs als je tiener emotioneel is, is het belangrijk om kalm te blijven. Vermijd defensief gedrag bij beschuldigingen en kritiek, hoe oneerlijk ze ook lijken. Loop weg als je tijd en ruimte nodig hebt om af te koelen​.

Stel gezonde grenzen
Het instellen en handhaven van gezonde grenzen kan je tiener helpen om hun gedrag beter te beheersen. Het kan je ook helpen om beter te reageren op negatief gedrag. Het instellen van grenzen kan in eerste instantie de situatie verslechteren, maar als je standvastig blijft en bij je beslissingen blijft, kan het je helpen, je tiener ten goede komen en uiteindelijk jullie relatie transformeren​.

Ondersteun de behandeling van je tiener
Hoewel er beperkte medicatiemogelijkheden zijn, kan de begeleiding van een gekwalificeerde therapeut een groot verschil maken in het herstel van je tiener. Moedig je tiener aan om gezonde manieren te verkennen om met stress en emoties om te gaan, zoals mindfulness en ontspanningstechnieken zoals yoga, diepe ademhaling, of meditatie​​.

Stel realistische doelen
Wanneer je de herstel van je tiener ondersteunt, is het belangrijk om geduldig te zijn en realistische doelen te stellen. Verandering kan en zal gebeuren, maar het kost tijd. Door kleine, haalbare doelen te stellen, hebben jij en je tiener een grotere kans op succes​.

Behandeling en verbetering

Er is een misvatting dat borderline persoonlijkheidsstoornis moeilijk te behandelen is vanwege het idee dat het onveranderlijk is en dat mensen met BPD aandacht zoeken en hulp afwijzen. Echter, vooruitgang in BPD-onderzoek in de afgelopen 30 jaar heeft dit imago beginnen te veranderen. Er zijn nu verschillende op bewijs gebaseerde behandelingen voor BPD die symptomen hebben aangetoond en de levenskwaliteit aanzienlijk verbeteren​.

Je bent niet alleen

Het is normaal om je overweldigd te voelen als je vermoedt dat je kind borderline heeft. Maar onthoud dat je er niet alleen voor staat. Er zijn talloze bronnen en steungroepen beschikbaar voor ouders die door deze uitdaging gaan. Het belangrijkste is om te onthouden dat je kind meer is dan hun diagnose. Ze hebben je liefde en steun nodig, en met de juiste hulp en begeleiding kunnen ze leren omgaan met hun symptomen en een gelukkig, gezond leven leiden.

liefs Marion

Meer informatie

De impact van borderline in het gezin
Automutilatie of zelfbeschadiging, hoe serieus is dit?
Welke fysieke veranderingen kun je verwachten in de puberteit?
Wat zijn de verschillende fases van de puberteit?

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

lijn-groen-oudersenzo
BabyBaby

Een reactie

  • Onze dochter die gaat hier over alle grenzen heen. Heeft in GGZ De Hoop gezeten en kwam goed terug tot dat ze zich niet meer aan haar rooster en gemaakte afspraken hield. Hoop ellende en ze wil niet meer thuis wonen. Gaat steeds vaker over de grens hier. Voedsel zonder vragen gebruiken mensen uitnodigen. We wonen hier met zijn vieren. Ik pappa 49 al vier jaar long covid en kan niet veel +ass mijn vrouw werkt en hbo opleiding en onze zoon van 10 met tos ernstige dyslexie en een ongespecificeerde neurobiologische ontwikkelingstoornis. Al met al zeer zwaar en kan hier niet steeds de grenzen aan geven ivm brandjes blussen. Het wijk team is bezig om een plekje te zoeken maar dit doet ons zo zeer. We zijn gek op haar maar op de een of andere manier denkt ze van niet en handeld daar ook naar. Hoe kunnen we de grenzen herstellen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *