Wat kun je doen aan die irritante kriebelhoest of slijmhoest?

Een fikse verkoudheid gaat vaak gepaard met irritant hoesten. Dat kan een kriebelhoest zijn of zo’n nare slijmhoest. Het is zelfs één van de meest gemelde klachten bij de huisarts, veelal uit angst om een ernstige infectie als longontsteking. Doorgaans is het gelukkig slechts een symptoom van een “onschuldige” luchtweginfectie.  Maar het kan je behoorlijk wakker doen liggen. Of je nou zelf aan het hoesten bent, je partner of je kind.

Wat kun je doen aan die irritante kriebelhoest of slijmhoest?

Wat is hoesten?

Hoesten is geen ziekte, hoesten is een symptoom dat ontstaat wanneer de luchtwegen geprikkeld worden. Hoesten zorgt ervoor dat alles wat niet in de luchtwegen thuishoort (slijm, rook of stof) wordt verwijderd. Opgeruimd staat netjes, hoesten houdt dus je luchtwegen schoon en is daardoor een natuurlijke bescherming voor je luchtwegen.

Waardoor ontstaat hoesten?

Als de luchtwegen worden geprikkeld, door bijvoorbeeld bepaalde stoffen in de lucht (chemische stoffen of stoffen waar je allergisch voor bent), een virusinfectie (slijm) of wanneer er iets anders (zoals een stukje voeding) in de luchtwegen is beland, dan wordt het hoestreflex in gang gezet om de luchtweg weer snel zo schoon mogelijk te krijgen. Hoesten is een heel normaal (en nuttig) reflex.

Zelfs als de infectie al lang weer verdwenen is, kan het hoesten nog even doorgaan. De oorsprong van de infectie ligt meestal in het neus-keel-oor gebied. Wanneer het neusslijm naar de keel zakt, bijvoorbeeld als je gaat liggen, dan zorgt dit voor een kriebel in de keer. Dat is de reden waarom je overdag wellicht wat minder last hebt van hoesten, dan wanneer je in bed gaat liggen.

Verschillende soorten hoesten

Er zijn verschillende soorten hoesten. Als eerste heb je de droge hoest of kriebelhoest en daarnaast heb je de slijmhoest.

Kriebelhoest

Een kriebelhoest zijn korte – soms piepende – hoestbuien. In de meeste gevallen is de oorzaak te vinden in een virale infectie te vinden, maar het kan ook voortkomen uit een allergische reactie of verslikking.

Als je kindje last heeft van een droge- of kriebelhoest, zet hem dan rechtop en geef hem regelmatig iets te drinken. Lauwe dranken verzachten de kriebel. Ventileer de kamer en ook goede luchtbevochtiging kan een positieve werking hebben. Dit is een echte aanrader wanneer je kindje regelmatig last heeft van een kriebelhoest. Vermijd daarnaast (sigaretten)rook in huis en leer je kindje zo snel mogelijk zijn neus te snuiten. Heeft hij er vaak last van? Let dan op oorzaken zoals de huisstofmijt, huisdieren, et cetera. Wellicht is er sprake van een allergische reactie.

Slijmhoest

Bij een slijmhoest is er sprake van een overproductie van mucus dat wordt aangemaakt door de bronchiën, als reactie op een ontsteking (door een virus of bacterie).

Ook bij deze hoest kan goede luchtbevochtiging helpen. Voor kleine kinderen is het lastig het slijm op te hoesten omdat ze nog te weinig hoestreflex hebben. Ook in dit geval is een goede neushygiëne belangrijk, maak dus regelmatig hun neusje schoon (of laat ze zelf hun neus snuiten). Je kunt de hoestprikkel stimuleren door ze te laten lachen, of belletjes te laten blazen door een rietje.

Wanneer ga je met de hoest naar de huisarts?

Uiteraard trek je altijd aan de bel bij de huisarts, als je iets niet vertrouwd. Andere redenen om een afspraak met de huisarts te maken zijn:

  • Hoesten bij zuigelingen jonger dan 3 maanden.
  • Aanhoudende infectie, langer dan een week
  • Pijn bij hoesten.
  • Hardnekkige hoestbuien met gierende ademhaling
  • Langer dan drie dagen hoesten mét aanhoudende koorts.
  • Herhaaldelijk braken bij het hoesten.
  • Bellen blazen met de mond.
  • Moeilijke, piepende ademhaling
  • Trekkende ademhaling of tirage
  • Grauwe huid, blauwe lippen
  • Voedselweigering (eten en drinken vergt veel zuurstof)
  • Geen zin meer om te spelen, sufheid
  • Hoesten duurt langer dan drie weken

En… natuurlijk, wat we zojuist ook al zeiden, trek altijd aan de bel als je het niet vertrouwt.

Verzachten van de keel

Een rauwe keel van het hoesten is niet fijn. Als je kindje ouder is dan één jaar, zou je hem wat lauwe thee met honing kunnen laten drinken. De lauwe thee in combinatie met de honing, helpt de keel te verzachten. Voor kinderen tot 1 jaar is honing helaas nog een no-go.

Leuke weetjes over hoesten

Als je hoest, wordt de lucht met grote kracht naar buiten geperst. Dit gaat met een snelheid van zo’n 120 tot 160 km per uur!

Groen snot wil niet altijd wijzen op een bacteriële infectie. Het kan ook horen bij een verkoudheid of een bijholteontsteking. Het groene snot laat zien dat het lichaam volop aan het strijden is tegen het virus. Doordat de witte bloedcellen zo fanatiek aan het strijden zijn, gaan ze veel ijzer bevatten en dit ijzer kleurt het snot groen.

liefs Marion

Meer informatie

Natte neuzentijd: Dit is handig te weten over verkoudheid!
Wat is een verkoudheid eigenlijk precies?
Snottebellen verwijderen en slijmneusjes snuiten, hoe doe je het goed?

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

lijn-groen-oudersenzo
BabyBaby

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *