Schatten in de natuur: Maak kennis met de witte dovenetel

Onlangs hebben we de bijzonderheden van de paardenbloem besproken. Vandaag is het de beurt aan de witte dovenetel, misschien iets minder bekend dan de paardenbloem, maar daarom niet minder interessant. De dovenetel is weer wat anders dan de brandnetel. Waar je wellicht ooit op een jeukende manier kennis kan hebt gemaakt met de brandnetel, kan de witte dovenetel je redden. Deze plant verzacht namelijk de prik van de brandnetel én insecten! Dat klinkt als een pareltje dat gewoon vrij in de natuur voorkomt. Misschien verdient hij zelfs wel een plekje in je tuin!

Schatten in de natuur: Maak kennis met de witte dovenetel

Maak kennis met de witte doventel

De witte dovenetel is een veelvoorkomende plant in Europa. Hij heeft een vierkante, holle stengel waar kleine haartjes op zitten. Aan de voet van de steel zijn de bladeren hartvorming en aan de toop zijn ze wat meer langwerpig. Net als bij de brandnetel zijn de bladeren getand. De dovenetel dankt zijn naam aan zijn verzachtende werking op de brandende jeuk van de brandnetel.

De dovenetel heeft witte (soms geel aanlopende) lipbloemen, in het bovenste deel van de plant. De bloeitijd is van april tot oktober. De plant kan maar liefst 1,5 meter hoog worden.

Geneeskrachtige werking

Witte dovenetel wordt in de kruidengeneeskunde al eeuwenlang als geneeskrachtige plant beschouwd. Het sap uit de bladeren van de dovenetel kun je gebruiken om de pijn van een steek van een brandnetel of insect te minderen. Hij “dooft” als het ware de brand in je huid. Ook regelt de plant dat onzuiverheden uit het bloed worden verwijderd.

Je kunt van de gedroogde bladeren van de dovenetel ook thee maken. Deze thee helpt bij het regelen van de darmwerking, keelklachten (keelontsteking) en klachten aan stembanden en/of strottenhoofd, maar de thee wordt ook aanbevolen bij nierklachten. Dit geldt overigens niet voor de bladeren van de gele dovenetel.

De stoffen in de plant werken adstringerend of samentrekkend, hierdoor wordt de afscheiding van slijmvliezen verminderd. Daarnaast heeft de plant een ontstekingwerende werking. Het werkt met name goed voor de baarmoeder en de vagina. Het kan voor dit doel worden gegeten en uitwendig worden gebruikt als spoeling.

De werking van kruiden is afhankelijk van de ingenomen hoeveelheid.

Welk gedeelte is eetbaar?

De bloemen, stengel en bladeren van de witte dovenetel zijn eetbaar. De jonge blaadjes zijn prima te eten als een soort spinazie in een salade of soep. Van het gedroogde blad kun je thee trekken. Witte dovenetel bevat onder andere kalium en vitamine B en C.

Dovenetelthee

Gebruik voor de thee gedroogde bladeren van de witte dovenetel. Strooi 1 eetlepel in een kopje en giet hier circa 200ml kokend water op. Laat de dovenetelthee ongeveer 10 minuten trekken. Zeef de thee en geniet ervan!

Praktische informatie

Bloeitijd: april-oktober
Vindplaats: Zonnig, lichte schaduw. Vochtige voedselrijke grondsoort.

liefs Marion

Meer informatie

Pluk je eten bij elkaar! Wat is eetbaar in de natuur?
Maak kennis met de paardenbloem

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

Bronnen:
Pluk en bewaar van Leoniek Bontje – 9789089898623
Floravannederland.nl
Mens-en-gezondheid.nl

lijn-groen-oudersenzo
BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *