Hier zitten de amandelen: keel, neus en tong!

De drie amandelen: Keel, neus en tong!

Amandelen: waar dienen ze voor en waarom worden ze geknipt? Regelmatig hoor je dat kinderen naar het ziekenhuis moeten voor hun amandelen. Hoewel het allang niet meer zo standaard wordt gedaan als toen ik klein was. Blijkbaar is het besef ooit gekomen dat ze er niet voor niets zitten! Hoe het nu precies zit, dat lees je hier!

Welke amandelen heb je?

Amandelen zijn verdikte onderdelen van het lymfklierweefsel in de buurt van de keel. Er zijn meerdere ‘soorten’ amandelen. Meestal wordt er gesproken over keel- en neusamandelen. Maar er bestaat ook nog een tongamandel. Omdat deze meestal geen klachten geeft, hoor je daar eigenlijk nooit over. De keelamandel kan je links en rechtsachter in de mond zien zitten. Je huig hangt daar tussenin. Je neusamandel zit in de neus-keelholte (en dan bovenin) en is vooral opvallend bij kinderen tot 8 jaar. Daarna neemt deze amandel af in omvang. De buis van Eustachius begint aan de zijkanten van deze amandel. Deze buis transporteert lucht van je neus-keelholte naar je oren. Achter op je tong ligt, logisch, je tongamandel. Deze heeft verbinding met de keelamandelen.

Welke functie hebben amandelen?

Het zorgt ervoor dat ziekteverwekkers niet zo makkelijk kunnen binnendringen en probeert deze onschadelijk te maken. Het zijn kleine onderdelen van het lymfkliersysteem en daarom is het niet erg als ze geknipt worden. De rest van het lymfkliersysteem zal de ziekteverwekkers immers ook te lijf gaan…

Als je last van je amandelen hebt

Last hebben van je amandelen: hoe komt dat eigenlijk? Helaas kunnen amandelen ook overwerkt raken! En helaas voor ons betekent dit dat ze zelf ontstoken raken! Hierdoor kan je, bijvoorbeeld, steeds verkouden zijn of continue last hebben van oorontstekingen. Maar ook kwijlen, snurken, slecht slapen en veelvuldig keelpijn kunnen symptomen zijn van ontstoken amandelen. Ook kan het invloed hebben op je eetlust en ook op je adem! Gaat het zo ver dat de keelamandelen echt de ademhaling in de weg zitten, dan ontstaat dus het snurken!

lijn groen oudersenzo
De drie amandelen: Keel, neus en tong!

Waarom worden amandelen geknipt?

Zijn de amandelen heel vaak ontstoken dan is het, gezien het bovenstaande, natuurlijk logisch dat er iets aan gedaan moet worden. Of hiervoor gekozen wordt, hangt af van meerdere factoren. Uiteraard is de aard van de klachten het eerste waarnaar gekeken wordt en ook hoe vaak dit voorkomt. Maar ook wordt er naar de leeftijd van het kind gekeken. Bij hele jonge kinderen zal de arts niet snel overgaan tot knippen. Toch kan het eventueel wel! Zijn de klachten dusdanig ernstig, dan kan men dus toch uiteindelijk beslissen om tot knippen van de amandelen over te gaan.

Terug groeien amandelen

Soms hoor je dat de amandel weer terug gegroeid is. Maar de neusamandel, bijvoorbeeld, kan zelfs niet in zijn geheel verwijderd worden! Bij het knippen van de neusamandel verwijdert men het middelste stuk. Vanuit de randen kan de amandel inderdaad weer aangroeien en ja, dat zou opnieuw klachten kunnen geven. De keelamandel wordt wel helemaal weggehaald. Vanuit de tongamandel kan er soms wel weer een restje uitgroeien.

Hoe worden de amandelen geknipt?

Hoewel het een kortdurende ingreep is, is deze wel onder volledige narcose. Kinderen mogen meestal dezelfde dag nog naar huis. Er zijn verschillende technieken die gebruikt worden bij het knippen. Vooral bij jonge kinderen kan er gekozen worden om in 1 keer met een speciaal instrument de keelamandelen los te maken van de onderlaag. Bij oudere kinderen en bij volwassenen kiest men meestal voor het nauwkeurige losmaken.

Na de operatie

Laat je kindje veel drinken! Bij het knippen van de keelamandelen zal je kind vooral keelpijn hebben. Hierdoor kan eten en praten pijn doen. Waterijsjes zijn een uitkomst! De kou voelt heerlijk aan in zijn keeltje én hij krijgt direct ook vocht binnen. Overigens is het beter om af en toe een slokje te drinken dat in 1 keer een hele beker! Om je kindje goed te laten herstellen kan je het beter lekker een paar dagen binnen vertroetelen. Meestal kan hij of zij na een weekje wel weer naar school of lekker buiten spelen. Zwemmen moet je nog wel mee oppassen. Dit kan ongeveer weer na twee weken!

Even ter overdenking

Volgens Zorgkaart Nederland wordt er in ons land veel sneller gekozen om de amandelen te laten knippen dan het in andere landen wordt gedaan. De richtlijnen worden regelmatig aangescherpt. Een afwachtend beleid wordt aangeraden aan artsen. Met andere woorden: om niet meteen over te gaan tot knippen, dus. Natuurlijk is het per geval verschillend wat de beste keuze is. Maar praat eerst wel goed met de behandelend arts over de mogelijkheden om de klachten op te lossen! Zoals het artikel van Zorgkaart Nederland ook zegt: “Meer zorg is niet altijd beter”. Verder zou je ook de keuzehulp van de Thuisarts kunnen raadplegen!

liefs Wil

Meer informatie

De ins & outs van de amandelen
Waar zijn amandelen goed voor?
Welke klassieke kinderziekten zijn er?
Immuunsysteem boosten. Hoe doe je dat dan?
10 Kinderkwaaltjes, voorkomen en genezen
Weerstand: Hoe krijg je een sterk immuunsysteem

Bronvermelding

Tekst: Wil Cats
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *