Babymodel – Mijn baby als model, hoe regel je dat?

Babymodel – Je kindje als fotomodel, wat komt er bij kijken?
De meeste ouders zijn bij de geboorte van hun baby in de veronderstelling dat zij het allermooiste schepsel ter wereld hebben voortgebracht. Vóór de geboorte wordt er nog snel een nieuwe fotocamera aangeschaft om maar niets te hoeven missen van hun nieuwe spruit. Kiekjes voor het fotoalbum, opa en oma en voor op Facebook worden volop gemaakt. Sommige ouders gaan daarin nog een stapje verder: hun baby is model!

Babymodel - Mijn baby als model, hoe regel je dat?

Opgemaakte meisjes

Wellicht roept dit beelden op van Amerikaanse taferelen waarbij kleine opgemaakte meisjes verveeld voor zich uit staren tijdens uren durende audities. Met ouders die hun kroost aanwijzingen geven alsof hun leven er van afhangt! Klopt dit beeld met de werkelijkheid of gaat het in de praktijk heel anders? Misschien wil je jouw baby inschrijven bij een modellenbureau maar weet je niet hoe je dit moet aanpakken. Welk bureau is betrouwbaar? Past een dergelijke job in het leven van je baby? Is het een leuke ervaring of schuilt er gevaar voor het oplopen van een trauma? In dit artikel het antwoord op de vraag: mijn baby als model; rust, reinheid en regelmaat of regelrechte ramp?

Modellenbureaus

Je kunt je baby vanaf de geboorte inschrijven bij een modellenbureau. Uit de praktijk blijkt dat de leeftijd van inschrijving rond de 4 à 5 maanden ligt; je pasgeboren baby in de schijnwerpers zetten wordt door de meeste ouders als `niet kies` bestempeld. Toch is er wel vraag naar pasgeboren modellen. Zij worden vaak gevonden bij de volwassen fotomodellen die onlangs zijn bevallen en al bekend zijn met modellenbestaan.

Schuilt er in iedere baby een fotomodel?

Zelf kun je je baby, met de oren van opa en de neus van je favoriete tante nóg zo prachtig vinden, het gaat erom wat de opdrachtgever wil zien bij het product waarvoor de opdracht wordt uitgevoerd. Voor pasgeborenen is het eenvoudig: als er een commercial wordt gemaakt met Surinaamse ouders, dan wordt er een donkere baby gecast, zijn de ouders blank, dan wordt er een blanke baby bij gezocht. Toch blijkt het niet gemakkelijk om aan te geven welke modellen in trek zijn, aldus Marcel van Oostveen van Casting- en Modelagency The Kids: ‘Niet alle kinderen die bij ons ingeschreven staan worden regelmatig geboekt; de kinderen die vaak opdrachten krijgen, beantwoorden blijkbaar aan het schoonheidsideaal.

Koning of koningin van het gemiddelde

Het kindje moet de koning of koningin van het gemiddelde zijn. Voor alle kinderen, dus ook voor baby’s, geldt dat het een mooi kindje moet zijn, waarbij uiterlijkheden zoals oren of neus niet te opvallend mogen zijn. Daarbij worden baby’s met weinig haar vaker geboekt dan die met een enorme haardos.’

Geselecteerd op maat

Naast het uiterlijk, worden baby’s geselecteerd op hun maten; zo zijn er veel opdrachten voor kinderen met kledingmaat 68 en 74 en vanaf maat 104. Oftewel: voor baby’s en kleuters is er voldoende werk. De ‘peutermaten’ 86, 92 en 98, bieden minder perspectief. Er wordt simpelweg minder reclame gemaakt voor deze doelgroep. Bijkomstigheid is dat kinderen in deze leeftijd moeilijk op de gevoelige plaat zijn vast te leggen. ‘De ouders vinden hun peuter geweldig, maar met vieze neus, etensresten rond de mond, vlassig haar en niet te vergeten, een sterke eigen wil (terrible two!) zijn ze minder geschikt voor het modellenvak. Voor opdrachten met peuters boeken we meestal 2 kinderen per opdracht; mocht de één geen zin hebben, dan werken we verder met het andere kindje’, aldus Marcel van Oostveen.

Modellenbureaus

Ouders die de stap wagen en hun kindje willen inschrijven, komen terecht in een woud van modellenbureaus, agencies, castingbureaus en andere bedrijven met namen die tot de verbeelding spreken. Er zijn bureaus die gespecialiseerd zijn in het werken met kinderen en er zijn er die werken met modellen van 0 tot 100 jaar. Hoe weet je of je met een betrouwbare partij te maken hebt? Allereerst kun je afgaan op een lidmaatschap bij de BMCB: de Branchevereniging Modellen- en Castingbureaus. Aangesloten bedrijven garanderen een professionele werkwijze. Bureaus die niet zijn aangesloten bij het BMCB zijn niet per definitie onprofessioneel; tenslotte voelt niet elk bureau zich geroepen tot aansluiting bij een dergelijk orgaan. Waar kun je nog meer op letten bij de selectie van een betrouwbaar modellen- en castingbureau?

Let op!

Beperk de investering: professionele bureaus investeren in hun modellen en rekenen niet of nauwelijks inschrijfkosten. Zodra er een hoog inschrijfbedrag moet worden betaald, is het een goed moment om verder te zoeken.
Laat geen dure portfolio maken, oftewel een map met foto’s: de meeste modellenbureaus verzorgen deze zelf voor hun modellen. Zij regelen de fotograaf en geven aan welke foto’s er nodig zijn. Hiervoor wordt een bijdrage gevraagd, maar dat is meestal een tegemoetkoming in de kosten.
Locatie: professionele bureaus filmen of fotograferen op locatie of in een studio. Fotosessies in hotelkamers worden sterk afgeraden, of het hotel moet de opdrachtgever zijn!

Hoe kan ik mijn baby inschrijven?

Op de websites van modellen- en castingbureaus vind je informatie omtrent een inschrijving en vaak ook een inschrijfformulier. Daarbij wordt meestal gevraagd een aantal foto’s van je kindje op te sturen.

Tip: lees ook de algemene voorwaarden door die op de website staan, dan weet je precies wat je kindje en het bureau van elkaar kunnen verwachten!

Honderden inschrijvingen

Betekent het invullen van een inschrijfformulier en het opsturen van foto’s dat mijn kind opdrachten krijgt? In de meeste gevallen niet. Marcel van Oostveen van The Kids: ‘Potentiële modellen worden uitgenodigd op ons kantoor voor een kennismakingsgesprek: een foto van een kindje op een parelwit strand, met ondergaande zon op een tropische bestemming is moeilijk te beoordelen, daarop is iedereen een fotomodel. Daarna besluiten we of het kindje in ons modellenbestand wordt opgenomen.’
Mocht er enige tijd overheen gaan voordat er contact wordt opgenomen, bedenk dan dat sommige bureaus honderden inschrijvingen per week binnenkrijgen die beoordeeld moeten worden op modellenpotentieel!

Op de set

Je baby is uitgekozen om een commercial op te nemen. Dat is al spannend genoeg! Hoe gaat dit in zijn werk op de set? Wat als mijn baby een huilbui krijgt? Wordt er rekening gehouden met het ritme van mijn kind? Vincent Wats van De Casting Studio – dit bureau cast modellen voor o.a. commercials – vertelt hoe een baby wordt behandeld op de set: ‘Het filmen met een baby kan voor onverwachte situaties zorgen. Anders dan bij volwassenen, hebben baby’s hun eigen ritme waarmee we rekening moeten houden.

Het filmen wordt hier zo goed mogelijk op afgestemd: er wordt in de ochtend gefilmd, net na een voeding of op een ander tijdstip in overleg met de ouders. Er wordt gezorgd voor een rustige omgeving: tijdens het filmen zijn er weinig mensen in de studio aanwezig. Alles wordt tot in de puntjes voorbereid en klaargezet zodat de baby niet hoeft te wachten en direct aan de beurt is.

Filmen moet doorgaan

Uiteraard is het belangrijk dat de commercial wordt opgenomen: het filmen moet doorgaan. Omdat filmen met een baby een onzekere zaak is, worden er meestal meerdere kindjes gecast voor een opdracht. De klant kan dan de voorkeur uitspreken voor een bepaalde baby en een nummer 2 en 3 kiezen. Mocht het, om wat voor reden dan ook, met de eerste baby niet lukken, dan wordt er verder gefilmd met het volgende kindje. De opdrachtgever is op de hoogte van deze werkwijze en heeft hier alle begrip voor. Eigenlijk lukt het altijd op deze manier: een goede voorbereiding, met voldoende rust en geduld.’

Levert het nog wat op?

Het modellenvak voor baby’s en kinderen is best lucratief: kinderen krijgen een dagvergoeding en het soort werk beïnvloedt de inkomsten ook. Vergoedingen van rond de 250 euro voor een dag per baby, zijn normaal. Ook wanneer jouw kindje als reserve aanwezig is, wat bij baby’s regelmatig gebeurt, en uiteindelijk niet in beeld komt, ontvang je alsnog de dagvergoeding. Andere modellenbureaus hanteren een uurtarief van gemiddeld 22 euro, waarbij ook de gemaakte reiskosten worden vergoed. Als je kindje wordt uitgekozen om het gezicht te worden van een merk gedurende een bepaalde periode, dan is het gebruikelijk dat je kindje zich niet verbindt aan een ander merk. Dit wordt een buy-out genoemd en hier staat een aantrekkelijke vergoeding tegenover. Pasgeborenen komen hiervoor niet in aanmerking omdat hun uiterlijk zo snel verandert en de herkenbaarheid van een baby gering is.

Wat kun je verwachten?

Mijn kindje staat ingeschreven bij een modellenbureau: wat kan ik nu verwachten? Een verhaal uit de praktijk!

Jade Fafieanie, nu 16 jaar, heeft al een carrière als fotomodel en actrice achter de rug. Ze werd ontdekt toen ze 2,5 jaar oud was, door modellen- en castingbureau Moeder Anne. Zelf een portfolio maken was niet nodig: het bureau zorgde voor de foto’s en legde een portfolio aan. Met haar rode krullen en sproeten is Jade, en ook toen ze klein was, een opvallende verschijning en algauw werd ze model voor Oilily. Ze is hiervoor gedurende 3 jaar model geweest voor de zomer- en wintercollectie. Daarbij deed ze o.a. een reclamespotje voor de Chipknip en poseerde ze met Tompoucen van de Hema.

Erg fotogeniek

Haar moeder Saskia vertelt: ‘Zodra Jade voor de camera stond, gebeurde er iets, ze was erg fotogeniek en had er plezier in. Ze werd vaak uitgekozen voor opdrachten en dan gingen we op pad. Je was dan een hele dag aanwezig op de set, maar het was echt een feestdag! De kinderen werden op een leuke manier beziggehouden en er was voldoende tijd om de commercial te filmen of foto’s te maken.’

Hoe vaak ze wordt uitgekozen

‘Hoe vaak je kindje werkt, hangt af van hoe vaak hij of zij wordt uitgekozen. Daarbij kun je zelf naar audities gaan voor bijvoorbeeld commercials. Je kunt ieder weekend naar een auditie gaan als je dat wilt en er zijn ouders die dat doen. Zelf heb ik de werkzaamheden van Jade altijd aan het schema van ons gezin aangepast. Als Jade een verjaardagspartijtje had, ging ze daar naartoe en niet naar een auditie. Ik keek ook altijd of ze er zin in had, of het niet te ver uit de buurt was en of het een leuk product was. Met een auditie ben je een hele dag bezig en dan moet je maar afwachten of je kindje wordt uitgekozen.

Hoe wordt er omgegaan met kinderen die geen zin hebben, of niet meewerken? Het zijn vaak de ouders die dan met ‘sancties’ komen als: ‘Vanavond krijg je geen toetje als je niet meewerkt!’ Zelf heb ik dat nooit gedaan. Als ik vond dat het te lang ging duren voor Jade, dan bepaalde ik wanneer we naar huis gingen. Dat vond een fotograaf natuurlijk niet leuk, maar het belang van mijn kind stond altijd voorop.’

Speelfilm

Jade heeft ook meegespeeld in een speelfilm van Cirque du Soleil: Alegrí­a. De opnames waren in Berlijn. We hebben daaraan hele positieve herinneringen. We zaten in een luxe hotel en alles werd voor ons geregeld. Ook hier bewaakte ik de grenzen. Zo moest Jade een nachtscène opnemen en dat heb ik geweigerd. Een kind hoort ’s nachts in bed en niet op een koude, donkere set. De scène is toen met een ander kindje opgenomen.

Heb je tips voor ouders die hun kindje als babymodel willen inschrijven?

‘Je kindje wordt in een wereld geplaatst waar het eigenlijk niet thuishoort. Het is daarom belangrijk dat je zelf de grenzen bewaakt van wat je acceptabel vindt. Belangrijk is dat je kindje het leuk vindt. Er wordt zorgvuldig met je kindje omgegaan, maar als een kind niet wil, wordt het een strijd. Je bepaalt zelf hoe vaak je naar audities gaat en kunt de werkzaamheden in de hand houden. Wanneer je kindje wordt uitgekozen voor een opdracht, ben je als het ware verplicht om de opdracht te accepteren. Dat is logisch, zo werkt het bij volwassen modellen ook, maar het is belangrijk je dat te realiseren.’

Levert het nog iets op voor de babymodel?

‘Ja, foto’s maken levert enkele honderden euro’s op en een commercial natuurlijk meer. Je kan beter fotomodel zijn dan een krantenwijk hebben!’

Waarom is Jade gestopt?

‘Toen ze ongeveer 8 jaar was, merkten we dat ze steeds minder werd uitgekozen. De voorkeur ging uit naar jongere kinderen. Daarbij vond Jade het niet leuk meer en was de tijd rijp om te stoppen.’

Hoe kijken jullie er nu tegenaan?

‘Het is een fantastische ervaring geweest en zolang je kind het leuk vindt, en je zelf met beide benen op de grond blijft staan, is er niets aan de hand.’
Je kunt je baby met een gerust hart inschrijven bij een betrouwbaar modellenbureau.

Houd de grenzen goed in de gaten

Er wordt zoveel mogelijk rekening gehouden met de rust, reinheid en regelmaat die een baby nodig heeft. Sta je daarbij als ouders met beide benen op de grond en houd je de grenzen van jouw kindje in de gaten, dan kan het modellenbestaan een leuke ervaring zijn! Een ramp wordt het wanneer je baby geen zin heeft in poseren en er geen plezier aan beleeft. In dat geval kun je je er maar beter bij neerleggen dat jouw kindje gewoonweg niet geschikt is als model! Maar niet getreurd, dat biedt weer andere perspectieven. Wellicht schuilt er in jouw baby wel een profvoetballer, of een zangeres, of een…

Hoeveel mag een baby werken?

De Arbeidstijdenwet schrijft voor dat kinderen tot 7 jaar niet mogen werken. Toch zijn er een aantal uitzonderingen. Deze zijn na te lezen op de website van de arbeidsinspectie.

liefs Iris

Interessante links

Moeder Anne
Dutch Casting Agency

Meer informatie

Kinderen en social media. Vanaf welke leeftijd?
Kinderarbeid in Nederland komt niet voor. Oh nee?
Babymaten – Welke maat heeft mijn baby?
Kinderarbeid
Rust Regelmaat Reinheid – De drie R’s werken nog steeds

Bronvermelding

Tekst: Iris Bouwman
Stockfoto: 123rf.com

lijn-groen-oudersenzo
BabyBaby

33 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *