Hevig bloedverlies: waarom praten de meeste vrouwen daar nauwelijks over?
Eigenlijk is het best vreemd dat je rustig vertelt dat je verkouden bent, hoofdpijn hebt of wat dan ook, maar toch minder snel zal roepen dat je menstruatie je in de weg zit. Waarom proberen we onze menstruatie zo verborgen mogelijk te houden, terwijl het de normaalste zaak van de wereld is? Nu moet iedereen dat natuurlijk voor zich weten, maar is jouw bloedverlies echt hevig en heeft het veel impact op wat je doet, dan wordt het toch een ander verhaal. Daar moet je niet mee blijven lopen, daar moet je gewoon over praten! Stap naar de huisarts en vertel!
Campagnemaand
November wordt gezien als de campagnemaand van Bloedserieus. Deze maand wordt er stil gestaan bij de verstoorde menstruatie tijdens de premenopauze door hormoonveranderingen. Wist je dat je hier al last van kunt krijgen vanaf je 35e? Op Hevigbloedverlies.nl kan je meer lezen over deze bloedserieuze zaken, maar ook welke oplossingen er voor zijn.
Wat is hevig bloedverlies
Je kunt je natuurlijk afvragen wat er dan verstaan wordt onder hevig bloedverlies. Er zijn bepaalde kenmerken die laten zien dat jouw bloedverlies als hevig bestempeld mag worden, als je:
- driekwart longdrinkglas vol bloed verliest of meer (een eetlepel of 5 is normaal)
- vaker dan 1 keer in de drie weken menstrueert
- menstruatie langer dan 7 dagen duurt
- tampon en maandverband tegelijk moet gebruiken om niet door te lekken
- dit om de 1 a 2 uur al moet verwisselen
- grote stolsels verliest
- last hebt van hevige menstruatiepijn
Hoe vaak komt het voor?
Hevig bloedverlies tijdens de premenopauze komt bij 1 op de 5 vrouwen voor. Hierbij wordt er gekeken naar vrouwen tussen de 35 en 55 jaar. In getallen kan je dan uitgaan van zo’n 500.000 vrouwen. Helaas denken veel vrouwen dat het erbij hoort en zullen ze niet snel naar de huisarts gaan. Het kan heel veel problemen met zich meenemen. Als je zo vaak, bijvoorbeeld, naar het toilet moet om het verband te wisselen, dan kan je behoorlijk in de problemen komen als dit gewoon niet te combineren is met je dagelijkse bezigheden.
Of als de pijn dusdanig hevig is, dat gewoon functioneren niet echt lukt. Waarom met dit soort klachten toch veelal terughoudend wordt gedaan, is dan ook eigenlijk een raadsel. Zou je zo vaak of veel last hebben van bijvoorbeeld je hoofd, dan zou je immers ook naar de arts gaan. Daarnaast kunnen er ook ernstige zaken zijn die ten grondslag liggen aan dit hevige bloedverlies. Het mag duidelijk zijn dat je dát eigenlijk in ieder geval zou moeten uitsluiten.
Waardoor kan hevig bloedverlies komen?
Hevig bloedverlies kan komen door hormonale veranderingen tijdens die premenopauze. Maar er kunnen, zoals gezegd, meer redenen zijn. Myomen (vleesbomen) of poliepen kunnen namelijk ook voor hevige menstruaties zorgen. Daarnaast zijn er stollingsstoornissen, PCOS, endometriose, adenomyose en vormen van kanker die de oorzaak kunnen zijn. Hoewel lang niet altijd een oorzaak gevonden kan worden, is het wel heel belangrijk dat deze ernstige oorzaken uitgesloten worden.
IJzertekort
Andersom is er ook nog een reden om je gezondheid in de gaten te houden bij HMB (hevig menstrueel bloedverlies). Waarbij HMB dus niet veroorzaakt wordt door iets anders, maar zelf de veroorzaker is. Misschien kan er namelijk niets ontdekt worden en wordt ervan uit gegaan dat er verder niks ernstigs aan de hand is. Maar het feit dat je veel bloed verliest kan er wel voor zorgen dat je een ijzertekort oploopt! Laat dit dus ook checken!
Medische aandoening
Uit een onderzoek bleek dat bij de ondervraagden 75% niet wist dat HMB als een medische aandoening wordt gezien. Misschien dat dit verklaart waarom maar zo’n 54% van de vrouwen met deze klachten naar de huisarts gaat. Voor veel vrouwen gaat nog altijd op dat ze niet moeten zeuren (van zichzelf) en dat het er nu eenmaal bij hoort. HMB, of ook wel menorragie genoemd, kan meestal goed behandeld worden! En vaak ook nog op vrij eenvoudige manieren. Daarom is het belangrijk dat bekend wordt dat Hevig Bloedverlies niet als doodnormaal gezien moet worden.
Welke invloed heeft het op je leven?
Naast de lichamelijke problemen zorgt hevig bloedverlies voor nog meer ongemakken. Voor vrouwen met dusdanige menstruaties kan het zo ver gaan dat ze tijdens de menstruatieperiode bepaalde dingen echt niet doen. Zwemmen kan bijvoorbeeld gewoon niet te doen zijn. Of lichte kleding dragen. Daarnaast wordt er gesteld dat maar liefst 40% van de vrouwen met HMB depressieve klachten heeft tijdens de cyclus of af en toe. Vrouwen kunnen op hun werk in de problemen komen, doordat ze bijvoorbeeld niet zomaar naar het toilet kunnen. Of een leuk uitstapje met het openbaar vervoer kan ook zomaar niet te doen zijn.
Wat doe jij?
Heb jij last van HMB of ken je iemand die hiermee te maken heeft? Besef dan dat je niet alleen bent hierin en dat je met deze bloedserieuze klachten naar de huisarts kunt gaan. Allereerst om zeker te weten dat er niks aan de hand is, natuurlijk. Maar ook omdat je jouw leven een stuk makkelijker kunt maken met meestal vrij eenvoudige oplossingen.
Surf voor meer info snel naar de campagne!
Wil je meer weten? Surf dan naar de site van Hevigbloedverlies.nl. Gedurende de maand november geven zij extra voorlichting over HMB, onder andere met een webinair waar een gynaecoloog en huisarts uitleg geven en waarin je (gratis en anoniem) vragen kunt stellen.
Meer informatie
Voorbereiding op de eerste menstruatie
Wat zijn de problemen en klachten van endometriose?
Voor de eerste keer ongesteld! Alles over menstruatie
Menstruatieproblemen: Van de eerste menstruatie tot de overgang
Menstruatiecyclus na pilgebruik
Cyclus en vruchtbaarheid. Inzicht in je cyclus!
Amenorroe, afwezigheid van menstruele perioden
Overtijd, maar toch niet zwanger. Wat kan er aan de hand zijn?
Wat doe je als je jouw vagina lastig kan accepteren?
Bronvermelding
Tekst: Wil Cats
Stockfoto: 123rf.com
#spon: Deze blog wordt je aangeboden door Hevigbloedverlies.nl