Ik viel 50 kilo af met het Keto Dieet (en zó kun jij dat ook!)

Ik viel 50 kilo af met het Keto Dieet (en zó kun jij dat ook!)

Heb je overgewicht? Dan heb je -net als ik- waarschijnlijk elk dieet onder de zon al eens uitgeprobeerd. Van Sonja Bakker tot South Beach en van intermittent fasting tot het bijna religieus naleven van de Schijf van Vijf: het leverde me allemaal maar een beperkte en bovenal tijdelijke gewichtsafname op. Toen besloot ik heel impulsief om het Keto dieet eens een kans te geven. Et voilà: zes maanden later ben ik ruim 50 kilo lichter. In dit artikel vertel ik je precies wat het Keto dieet is en hoe ik het gedaan heb.

Geen enkel dieet hielp

Een halfjaar geleden had ik het eigenlijk al geaccepteerd: gewichtsverlies zat er niet in voor mij. En ergens vond ik dat ook wel prima: ik had toch geen gezondheidsklachten en genoot volop van het leven. Ik ging wandelen, maakte regelmatig mooie fietstochten en ging ’s zomers zwemmen. Bovendien had een leuke carrière, een lieve zoon en een partner die me prachtig vond zoals ik was. Wat wilde ik nog meer? Natuurlijk fantaseerde ik er stiekem weleens over hoe het zou zijn als ik tientallen kilo’s lichter zou zijn. Maar actie ondernemen deed ik niet. Het was toch zinloos. Ik had zelf immers ervaren dat geen enkel dieet hielp.

Op YouTube en Instagram kwam ik steeds meer succesverhalen tegen van meiden en vrouwen die het Keto dieet (of ketogeen dieet) hadden gevolgd. Ik vond het machtig interessant. Daarnaast inspireerden al die voor- en na foto’s van vrouwen me mateloos. “Ik ga het ook eens proberen, dat Keto dieet!” riep ik op 31 oktober enthousiast uit tegen mijn partner. Aan zijn diepe zucht en meewarige glimlach merkte ik dat hij het niet serieus nam.

lijn groen oudersenzo
Ik viel 50 kilo af met het Keto Dieet (en zó kun jij dat ook!)

Wat is het Keto dieet of ketogeen dieet?

Het Keto dieet, ook wel ketogeen dieet genoemd, is een dieet waarbij je nauwelijks koolhydraten eet. Hierdoor komt je lichaam in een staat die bekendstaat als ketose. Je lichaam gebruikt dan vet als brandstof in plaats van glucose. Vetten worden trager opgenomen door je lichaam dan suikers. Hierdoor blijft je bloedsuikerspiegel stabieler. Ook verbetert je concentratie en heb je veel minder honger dan normaal.

Als je een ketogeen dieet volgt, eet je maximaal 20 tot 50 gram koolhydraten per dag. Daarbij is 50 overigens aan de hoge kant, tenzij je veel lichaamsbeweging krijgt. Dan kom je er wel mee weg.

Geen koolhydraten eten: is dat niet moeilijk?!

Ik ben echt een koolhydratenjunkie. Pasta’s, zoete aardappelen, brood, rijst… dit soort producten waren niet aan te slepen in ons huishouden. Van tevoren had ik dan ook verwacht dat ik het Keto dieet met een beetje geluk maximaal een week zou volhouden. Toch bleek het minder moeilijk dan ik had verwacht. De truc is om je favoriete gerechten te vervangen door Keto-vriendelijke varianten. Helemaal zonder koolhydraten eten is niet mogelijk en bovendien niet wenselijk. Het belangrijkste is dat je de weinige koolhydraten die je binnenkrijgt, uit de juiste bronnen haalt. Dus geen brood of pasta, wél broccoli en tomaten.

Verder is het een kwestie van alle verpakkingen lezen. Van je favoriete yoghurt tot een handje nootjes: overal zitten koolhydraten in. In het begin is het lastig om precies bij te houden hoeveel koolhydraten er precies in welke producten zitten, maar daar krijg je al snel meer handigheid in. Tel je koolhydraten en zorg dat je onder de 50 gram blijft.

Hoe en wanneer kom ik in ketose?

Als je net begint met het Keto dieet, duurt het vaak een paar dagen voordat je lichaam helemaal over is op het verbranden van vetten. Je kunt tijdens deze overgang zelfs fysieke klachten krijgen. Dit wordt ook wel de Keto griep genoemd. Je voelt je moe, lamlendig en bent misschien misselijk of duizelig. Deze “griep” duurt maximaal een dag of 3, daarna raak je in ketose. Om te testen of je ook daadwerkelijk in ketose bent, kun je speciale strips kopen. Deze strips meten de ketonen in je urine. Elke roze verkleuring van het stripje wijst erop dat je in ketose bent. Hoe meer ketonen er in je urine te vinden zijn, hoe donkerder de strip kleurt. Zelf gebruik ik deze Keto strips. Ze zijn snel, handig en betrouwbaar.

Het Keto dieet bestaat voornamelijk uit vetten

Het ketogeen dieet bestaat voor een groot gedeelte uit vetten. Ja, echt: als je dit dieet volgt, hoef je niet te zuinig te zijn met vet. Doorgaans gaat men uit dat 75 procent van je calorie-inname uit vet komt bij het Keto dieet. 20 procent van je dieet bestaat uit eiwitten en maximaal 5 procent uit koolhydraten. Ik moet zeggen dat ik zelf niet zo strikt ben: hoewel ik mijn koolhydraatinname zeer laag houd, eet ik soms wel minder vet of meer eiwitten als ik daar behoefte aan heb.

Ik raak daardoor niet uit ketose. Wel is het zo dat ik vrij veel lichaamsbeweging krijg. Voor jouw lichaam kunnen dus andere verhoudingen gelden. Het is een beetje aftasten en kijken wat werkt voor jou. Het is wel belangrijk om voldoende vetten te eten, want dit is de brandstof waar je lichaam op draait als je in ketogene toestand bent.

Welk ontbijt is geschikt bij het Keto dieet?

Ik krijg vaak vragen van mensen over wat ik zoal eet. Vooral het ontbijt is voor veel mensen lastig. Die snelle boterham met kaas kan namelijk niet meer, net zoals dat kommetje havermout. Online zijn talloze heerlijke Keto ontbijtrecepten te vinden. Zelf ga ik vaak voor plantaardige kwark van Alpro soya. Let wel op dat je de variant zonder suiker kiest: die bevat geen koolhydraten. Ik doe vaak walnoten of pecannootjes door de kwark. Soms kies ik voor een handje frambozen, blauwe bessen of aardbeien. Andere soorten fruit zijn uitgesloten van het Keto dieet, omdat ze te veel koolhydraten bevatten.

Je kunt ook kiezen voor een gebakken eitje met (vegetarische) worst of bacon, een paar gekookte eieren, een paar lepels notenpasta (check de koolhydraten eerst!) of yoghurt met lijnzaad en bessen. Op Instagram kom ik zelfs mensen tegen die gewoon ontbijten met carpaccio of een flink stuk kaas. Je kunt het zelf zo (on)gezond maken als je wilt. Dit heeft geen invloed op hoe snel je in ketose komt. Wel raad ik persoonlijk aan om zoveel mogelijk gezonde producten te kiezen, omdat je je dan gewoon beter voelt.

En wat kan ik verder eten op het Keto dieet?

Alles! Zolang je je koolhydraatinname onder de 50 gram per dag houdt, zit je wel goed. Lager is altijd beter. Als lunch maak ik vaak een groenteomelet of een omelet met zalm. Ook bak ik weleens een vegetarische burger en eet die met mayonaise en een vers tomaatje. Als ik weinig tijd heb grijp ik naar de amandelpasta, of neem ik een aantal gekookte eieren mee. Voor het avondeten geldt hetzelfde. Focus je op groenten en vlees en wees daarmee creatief, maar laat de aardappelen, pasta of rijst weg. Ik maak vaak salades, sperziebonen met Parmezaanse kaas, vette vis, vegetarische worstjes of een omelet met veel groenten.

Als je niet heel creatief bent of tijdelijk even zonder inspiratie zit, raad ik de boeken van Matty Barnhoorn aan. Zo schreef ze de koolhydraatarme startgids die vol met heerlijke recepten staat. Er is ook een boek speciaal voor vegetariërs. Matty Barnhoorn is zelf veel afgevallen met het Keto dieet en eet al jarenlang maximaal 25 gram koolhydraten per dag. De manier waarop ze dit doet voelt voor mij heel natuurlijk en bovenal goed vol te houden.

Hoeveel calorieën per dag op het Keto dieet?

Ik krijg vaak de vraag hoeveel calorieën ik per dag eet. Het antwoord is tussen de 2000 en de 2500. Beslist geen crashdieet, dus. Zoals ik al even liet vallen beweeg ik wel veel. Het kan dus zo zijn dat jij minder calorieën nodig hebt, of juist meer. Ik raad zelf aan om nooit onder de 1500 calorieën per dag te gaan zitten.

Ik ben een echte zoetekauw. Wat kan ik eten op het Keto dieet?

Dit was mijn grootste concern voordat ik met het Keto dieet startte. Ik ben namelijk een enorme zoetekauw. Je maakt mij niet blij met een kaas- en worstplankje, maar wél met een stuk taart of een doos chocolaatjes. Allereerst moet ik zeggen dat mijn trek in zoetigheid enorm afnam toen ik eenmaal in ketose kwam. Heb ik toch een keer zin in iets zoets? Dan maak ik zelf chocolademousse met zoetstof (let wel op de koolhydraten, sommige soorten bevatten nog steeds veel!), mascarpone, slagroom en cacaopoeder. Ook eet ik soms yoghurt met zoetstof en een handje frambozen, of koop ik suikervrije truffels van het merk Belvas.

Ook aardbeien met slagroom neem ik zo nu en dan. De slagroom zoet ik met zoetstof, en verrijk ik met een klein beetje vanillemerk. Goddelijk!

lijn groen oudersenzo
Ik viel 50 kilo af met het Keto Dieet (en zó kun jij dat ook!)

Ketogeen dieet geschikt voor mij?

Het ketogeen dieet is geschikt voor jou als je wilt afvallen, helderder in je hoofd wilt worden en meer energie wilt krijgen. Alleen mensen die medicatie voor diabetes gebruiken moeten eerst even met hun arts overleggen of het Keto dieet goed voor hen is. Het Keto dieet helpt bij een instabiele bloedsuikerspiegel, menstruatieklachten, PCOS en epilepsie. Zelf kwam ik na jaren eindelijk van brandend maagzuur af door het Keto dieet. Ook heb ik endometriose. De klachten zijn aanzienlijk verminderd.

Raad ik het Keto dieet aan?

Ik raad iedereen die ik ken het Keto dieet zeker aan. Het lijkt misschien lastig vol te houden, maar je krijgt echt snel handigheid in deze manier van leven. Dit is iets dat ik best de rest van mijn leven vol kan houden. Ik zou zeggen: geef het een kans, misschien word je net zo enthousiast als ik!

lijn groen oudersenzo
xxx

Ketodutchie van Jacqueline Neslo

Een dieet houd je het beste vol, door lekker te kunnen blijven eten. Met het keto-dieet mag je dan misschien niet of nauwelijks koolhydraten eten, dat wil natuurlijk helemaal niet zeggen dat het dan niet lekker mag of kan zijn. Iedere dag opnieuw een lekker recept verzinnen, is echter best pittig! Daarom is dit kookboek zo’n prettige uitkomst én heerlijke inspiratiebron! Want als je eenmaal het principe doorhebt van Ketofriendly koken, dan kun je van iedere maaltijd een feestje maken!

Jacqueline Neslo inspireert dagelijks op haar platform ruim 25.000 keto’ers, dus zij weet heel goed waar ze het over heeft. De recepten in dit kookboek zijn simpel te maken en de ingrediënten zijn veelal gewoon in de buurtsuper te koop. Persoonlijk vind ik dat een vereiste van een kookboek, want ik wil niet teveel tijd besteden aan boodschappen doen. Er zijn leukere dingen in het leven dan functioneel boodschappen doen.

In het kookboek staan meer dan 50 recepten, verdeeld in de categorieën ontbijt, lunch, diner en party(snacks). Eenvoudig te maken recepten die ook nog eens bijzonder smakelijk zijn. Ook als je niet het Keto-dieet volgt! Wil je daar graag zelf over oordelen? Dat kan! We mogen namelijk drie recepten uit het kookboek met je delen!

Kaastaco’s
Keto-pizza
Koolraaptagilatelle met kip

Specificaties Ketodutchie

TitelKetodutchie
UitgeverijSpectrum
AuteurJacqueline Neslo
Aantal pagina’s144
ISBN9789000378111
Bestel directBol.com
Liefs Amber

Meer informatie

Wat is intermittent fasting en hoe gezond is het?
Lekker in je vel na de bevalling. Zo raak je die extra kilo’s snel weer kwijt!
Verantwoord Sporten met ernstig overgewicht. Bouw het langzaam op!
Keto recepten
Groentekalender, groente met het seizoen mee eten

Bronvermelding

Tekst: Amber Fernandes
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

2 reacties

  • Ik ben al 2 weken bezig conform het dieet zoals beschreven, kom niet in ketose en ben slechts 1 1/2 afgevallen,help hoe ga ik ditvolhouden?

    • Anderhalve kilo in twee weken, is een prachtig resultaat! Het is echter wel belangrijk dat je de koolhydraten goed bijhoudt, hier kun je eventueel de app van het Voedingscentrum voor gebruiken. Alleen als je dosering laag genoeg is (liefst minder dan 20) dan kun je in Ketose komen. Soms zijn er “verborgen” koolhydraten die je niet zo snel door hebt. Zoals bijvoorbeeld het scheutje koffiemelk in de koffie.

      Succes!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *