Bezuinigingstips of bespaartips waarmee je gewoon prettig door kunt leven

Je saldo staat op nul maar één blik in je agenda leert je dat het pas halverwege de maand is en je nog even geduld moet hebben voor het salaris wordt gestort. Maar er moet wél gegeten en gedronken worden! Wanneer dat één maand zo is, is dat nog geen ramp er is altijd wel wat te ritselen maar wanneer het structurele vormen aanneemt, wordt het de hoogste tijd maatregelen te treffen.

Bezuinigingstips of bespaartips waarmee je gewoon prettig door kunt leven

Het leven wordt duurder

Je hoeft de krant maar open te slaan of een actualiteitenprogramma aan te zetten en je hoort bijna niets anders dan: kredietkrisis, springende banken, stijgende ziektekostenpremie en dreigende ontslagen. Niet ieder huishouden is in staat met al deze verhogingen mee te gaan, eens is de bodem van je portemonnee in zicht. In sommige gevallen is die bodem al veel langer in zicht en wordt het met de dag moeilijker die gaten dicht te lopen.
Maar eerlijk gezegd, of het nou wel of niet nodig is, het kan eigenlijk nooit kwaad je uitgavenpatroon eens grondig onder het licht te houden, je kunt soms tot (on)aangename verrassingen komen.

Voor iedereen die moet of wil bezuinigen, hebben wij de meest handige tips voor je bij elkaar gezocht (hiervoor mede onze dank aan de bezoekers, die ons tientallen tips hebben toegestuurd).
Natuurlijk zijn er nog veel drastischere tips, maar wij hebben ons beperkt tot bezuinigingstips die de kwaliteit van je leven absoluut niet hoeven aan te tasten, maar die er wel voor kunnen zorgen dat je – hopelijk – aan het einde van de maand niet tekort bent gekomen of misschien zelfs nog iets over hebt weten te houden…!

De boodschappen

Natuurlijk moeten er boodschappen worden gedaan, er moet immers gegeten en gedronken worden. Toch zijn er mogelijkheden hierop te besparen, mogelijkheden die makkelijk zijn uit te voeren zonder een hap minder te eten! En wil je niet besparen voor je portemonnee, doe het dan voor het milieu, want wanneer we met z’n allen een beetje consuminderen komt dit het milieu alleen maar ten goede!

1.

Bij welke winkelketen doe je op dit moment je dagelijkse en/of wekelijkse boodschappen? Is deze winkel écht zo goedkoop? Vergelijk eens de prijzen van de artikelen die je regelmatig nodig hebt, met een concurrent.

2.

Een huismerk is vaak een anders verpakt A-merk artikel. Evenveel kwaliteit, maar voor net een beetje minder. Probeer het gewoon eens. Misschien is het jouw dure A-merk wel in een ander jasje!

3.

Iedere winkelketen heeft wel eens interessante aanbiedingen. Hou ze in de gaten want wie weet zit er iets bij wat je regelmatig gebruikt. Wanneer je meerdere exemplaren tegelijk wilt inslaan, let dan wel goed op de houdbaarheidsdatum. Als je het uiteindelijk moet weggooien omdat het niet goed meer is, is goedkoop alleen maar duurkoop geworden.

4.

Berichtgeving in de media leert ons dat er heel veel eten wordt weggegooid. Probeer het allemaal beter te plannen, zodat er minder weggegooid hoeft te worden door bijvoorbeeld recepten te bereiden met ingrediënten die met elkaar overeen komen en kant-en-klare gerechten (of ingrediënten) die overblijven, in te vriezen voor een later tijdstip.

5.

Maak een vaste wekelijkse boodschappenlijst en probeer je hier aan te houden. Dit voorkomt dat je lukraak dingen in je karretje gooit. Gedurende de eerste weken kun je de lijst steeds kritisch bekijken wat er niet helemaal goed is gegaan. Greep je mis? Of hield je juist over? Pas je lijst hierop aan. Zo’n lijst is trouwens sowiezo makkelijk en voorkomt dat je dingen vergeet mee te nemen.

6.

Restjes over? Verzin – samen met je kinderen – welke maaltijd je van deze restjes kunt maken. Door je kinderen hierbij te betrekken is de kans groot dat ze het na bereiding ook lekker opsmikkelen.

7.

Ga eens wat vaker naar de markt! Groente en fruit is een stuk voordeliger en vaak ook nog eens van betere kwaliteit. Wanneer het mogelijk is, koop het dan rechtstreeks bij de boer want dat is natuurlijk het aller voordeligst. Helaas heeft niet iedereen een boer als buurman en in dat geval is de markt een aardig alternatief. Wist je overigens dat aan het einde van de dag op de markt vaak alles nóg voordeliger is?

8.

Eet met het seizoen mee. Biologisch verantwoord, voordeliger en veel lekkerder! Kijk op onze groentekalender voor het juiste seizoen!

9.

Je kunt een beetje streng voor jezelf zijn, door een vast bedrag aan contanten mee te nemen als je boodschappen gaat doen. Je pasjes laat je dan natuurlijk thuis en je verplicht jezelf hiermee binnen bepaalde grenzen te blijven en je uitgaven bewuster te doen.

10.

Doe de boodschappen het liefst zonder kinderen. Wedden dat je wagentje leger blijft?

11.

Een inkoppertje, maar we noemen hem toch: Ga niet met een lege maag boodschappen doen.

12.

Pas recepten een beetje aan. Er kan vaak best wat minder vlees of vis in een gerecht waarbij de kwaliteit en smaak van een gerecht nagenoeg niet minder wordt, maar alles wel net een beetje goedkoper.

13.

Neem een boodschappentas mee als je boodschappen gaat doen, zodat je niet steeds nieuwe – dure – plastic tasjes hoeft te kopen. Je kunt natuurlijk ook standaard een kratje in de auto leggen voor de boodschapmomenten. Toch vergeten? Neem dan een kartonnen doos, in plaats van een tasje. Bij de meeste supermarkten liggen deze voor je klaar. Goed voor je portemonnee en goed voor het milieu!

Abonnementen

14.

Zet alle abonnementen eens op een rij. Welke heb je nou écht nodig? Een TV-gids heb je bijvoorbeeld ook online en helemaal gratis. Een krant? Maak eens gebruik van Google Nieuws. Alle online nieuwsberichten verzamelen zich hier en je kunt ook nog eens makkelijk op onderwerp zoeken. En bovendien helemaal gratis en voor niets.

15.

Wil je bepaalde magazines of kranten toch graag blijven lezen, kijk dan eens in je naaste omgeving of er wellicht buren zijn die dezelfde abonnementen hebben. Misschien kan één van de twee het abonnement opzeggen, zodat je de kosten kunt delen.

16.

Lees je graag wekelijks alle roddelbladen? Probeer eens een Leesmap waarin deze bladen verzameld zijn, in plaats van alle bladen los te kopen.

17.

Laat je niet gek maken met al die loterijen! Alle loten kosten geld en hoe groot is de kans nou echt dat je iets wint?

Vervoer

18.

Het is een inkoppertje om te zeggen: “Neem eens wat vaker de fiets in plaats van de auto.” Maar of hij nou wel of geen baard heeft, je kunt hiermee wel bezuinigen! En het is bovendien ook nog een stuk gezonder. En voor de smoes: “Het regent altijd”, zijn heel hippe regenpakken te koop! Je kunt natuurlijk ook de auto helemaal weg doen en voor speciale momenten een auto huren. Dat scheelt behoorlijk wat geld in het onderhoud!

19.

Carpoolen! Met collega of buurman/vrouw. Je kunt het ook afwisselen dat de ene week jij rijdt en de andere week de ander. Scheelt zomaar 50% reisgeld! En het is bovendien ook nog gezelliger.

20.

Zoek eens een goedkope(re) pomp in je buurt. Dit kan je al snel 0,05 euro per liter besparen. Makkelijk verdiend, toch?

21.

Zorg ervoor dat je banden op spanning zijn (controleer het liefst iedere maand) en schakel zo snel mogelijk over naar een hogere versnelling. Gebruik de airco zo min mogelijk. Wanneer je op deze manier 1 procent zuiniger rijdt, kan je dit gemiddeld per jaar 18 euro opleveren. Alle kleine beetjes vormen vanzelf weer een grote!

22.

Let op een goede bandenspanning. Een te lage bandenspanning zorgt voor 5% extra brandstofverbruik!

23.

Rij een beetje langzamer. Bij een snelheid boven de 100 km per uur, is de snelheid de bepalende factor voor het brandstofverbruik. Door de snelheid heb je meer last van lucht-weerstand wat ten nadele is voor je verbruik.

24.

Leden van de ANWB kunnen via hun ANWB ledenpas zonder verdere kosten korting krijgen bij 600 tankstations in Nederland.

Kleding & schoenen

25.

Is tweedehands een brug te ver? Duik dan eens een (online) outletshop binnen. Grote merken, voor sterk gereduceerde prijzen!

26.

Zijn je kinderen alweer uit de kleding gegroeid en ziet de kleding er nog goed uit? Verkoop het weer op internet! Die paar euro’s die je hier mee verdient, zijn weer het begin van de aanschaf van een nieuwe garderobe.

27.

Natuurlijk wil je er vlot en hip bij lopen, maar kan dat alleen in nieuwe kleding? Eén keer gedragen en het is al niet nieuw meer. Waarom dan niet gelijk tweedehands? Er zijn op internet heel veel leuke tweedehandswebshops te vinden. Surf er gewoon eens langs.
Zeker voor kinderen is tweedehands een goede aanrader. Ze groeien er immers zo snel weer uit, dat het haast niet te verslijten is. En waarom zou kleding, dat wordt gedragen in een zandbak of grasveld, nieuw moeten zijn? Tweedehands of nieuw, het is allebei binnen een kwartier vies… als het al geen vijf minuten is!

28.

Strijk je kleding als het nog niet helemaal droog is. Het strijken gaat dan een stuk makkelijk en dus sneller. Je kunt je strijkijzer hierdoor sneller uitzetten en stroomkosten besparen.

In en rond het huis

29.

Een handdoek een dag langer gebruiken om af te drogen na het douchen, scheelt in wasbeurten en uiteindelijk was je zo veel minder! Bespaart je jaarlijks zo’n € 20 euro!
Meer energie besparende tips? Neem hier een kijkje voor meer energie besparende tips!

30.

Brand alleen licht op de plek waar je bezig bent. Alle andere lichten in het huis, kunnen gewoon uit.

31.

Plaats je koelkast minimaal 10cm van de wand. Waarom? Omdat als je de koelkast te dicht tegen de muur plaatst, de koelkast meer energie nodig heeft om de gewenste temperatuur te bereiken.

32.

Overstappen naar een andere energieleverancier kan handig zijn om veel geld te besparen.

33.

Een dikkere trui of vest, scheelt al snel 1 à 2 graden stoken. Wist je trouwens dat één graadje lager al snel een besparing oplevert van 50 euro per jaar? Als je vervolgens de thermostaat een uur voor het slapen, op 15 graden zet bespaar je hiermee nog eens zo’n 40 euro per jaar. Gordijnen dicht doen ’s avonds scheelt ook in de warmte.

34.

Kaarsen geven naast sfeerlicht ook een stukje warmte af. Scheelt weer in de stookkosten én er kan weer een lampje minder aan.

35.

Sluit de computer af, als je hem niet gebruikt. Laat hem niet onnodig aan staan.

36.

Kijk eens kritisch naar al je verzekeringen. Zijn ze allemaal wel nuttig? Zitten er geen dubbele tussen? Als je bijvoorbeeld lid bent van een vakbond, is de kans groot dat hierin ook een rechtsbijstandverzekering zit. Dat maakt een aparte verzekering overbodig. Vergelijk ook eens de premies.

37.

Wanneer ben je voor het laatst op zolder geweest? Of in de schuur? Wedden dat het er vol ligt met spullen waar amper naar wordt omgekeken? Misschien moet je eens schoon schip maken en al die ‘rommel’ verkopen op marktplaats (of Speurders), garagesale, rommelmarkt of vrijmarkt. Opgeruimd staat netjes!

38.

Waarschijnlijk staat er in jouw keukenkastje ook zo’n enorme verzameling schoonmaakartikelen. De meeste zijn volstrekt overbodig. Iedere vlek heeft écht niet zijn eigen vlekoplosser nodig. Er zijn trouwens ook goedwerkende huis-tuin-en-keukenmiddeltjes. Kijk maar eens op www.omaweetraad.nl.
Schoonmaken met een microdoek gaat prima zonder (schadelijke en dure) producten.

39.

Vervang je lampen voor spaarlampen.

40.

Vervang oude ramen met dubbele of driedubbele beglazing. Dit zorgt voor een gemiddelde verlaging van 20% van de stookkosten.

41.

Schilder je muren in je huis in plaats van behangen, dit is vele malen goedkoper.

42.

Laat elektronische apparatuur niet op standby staan, maar doe alles uit. Dit levert je een jaarlijkse besparing op van zo’n 25 euro. Daarbij is het op standby laten staan van apparaten brandgevaarlijk(er). Wist je trouwens dat er een standby-killer te koop is (± 5 euro bij bouwmarkten)? Deze killer schakelt de standby-stand uit van apparaten.

43.

Als apparaten zijn opgeladen, trek dan gelijk de oplader uit het stopcontact.

44.

Maak gebruik van radiatorfolie. De warmte van je radiator straalt twee kanten op. De kamer in en tegen de muur. Als je radiatorfolie gebruikt straalt alle warmte de kamer in.

45.

Gebruik een waterkoker in plaats van een fluitketel of pan. Dit bespaart je zomaar zo’n 40% energie per kookbeurt.

46.

Reinig regelmatig de filters van apparaten. Denk dan bijvoorbeeld aan je droger, wasmachine, vaatwasser en stofzuiger. Het regelmatig reinigen van deze filters zorgt er voor dat de apparaten efficiënter werken en dus minder stroom verbruiken.

Koopjes en mazzeltjes

47.

Als je naar een pretpark wil, of een ander dagje uit, kijk dan eens op marktplaats of speurders, heel veel mensen bieden daar (gewonnen) entree kaarten of kortingsbonnen aan. Dat maakt een dagje uit een stuk leuker en betaalbaarder!

48.

Meld je aan voor nieuwsbrieven bij websites die regelmatig prijsvragen hebben. Op deze manier kun je er als de kippen bij zijn en kans maken op leuke gratis prijzen.

49.

Doe mee met alle gratis prijsvragen van Oudersenzo.nl. Wie weet, win je!

50.

Heb je inderdaad een leuke prijs gewonnen maar kun je het niet gebruiken? Verkoop je het gewoon op Marktplaats of Ebay. Maar er zijn ook sites waar je dergelijke gewonnen prijzen kunt ruilen tegen een prijs die een ander weer niet kan gebruiken, maar jij wel.

51.

Tweedehands speelgoed is voor je kindje net zo nieuw, als nieuw. Kinderen zien absoluut het verschil niet. Zodra ze er weer mee uitgespeeld zijn, verkoop je het natuurlijk zelf ook weer! Iemand anders is er weer blij mee en jij hebt weer een paar euro verdiend. Je kunt natuurlijk ook lid worden van een spelotheek.

52.

Vraag zoveel mogelijk gratis spullen aan. Er zijn diverse websites zoals www.allesvoorniks.nl, www.gratis.nl, www.testnugratis.nl en nog veel meer die deze tips voor je verzamelen!

Kort en simpel

53.

Een wandeling door het bos kan voor kinderen ook een leuk uitstapje zijn! Zeker wanneer je op zoek gaat naar bladeren, kastanjes, eikels et cetera om er thuis – in een oude schoenendoos – een herfstkijkdoos van te maken. Geen schoenendoos? Maak dan een gezellige herfsttafel.

54.

Neem een abonnement op de bibliotheek, dan lees je de nieuwste boeken voor een prikkie!

55.

Sla je toiletpapierrol plat dan rolt ie minder makkelijk en gebruik je minder papier.

56.

Gooi het kippenpiksel (kleingeld) iedere dag in een spaarpot. Vele kleintjes maken uiteindelijk weer een grote…

57.

Vul lege limonadeflessen met aangelengde ranja. Goedkoper en gezonder. Natuurlijk kun je ook zelf limonadesiroop maken. Dat is nog lekkerder en nóg gezonder!

58.

Houd je in het verkeer aan de regels! Het voorkomt vervelende dure bekeuringen en het is ook nog eens een stuk veiliger.

59.

Een zelf gemaakte pizza is best snel gemaakt (misschien iets minder snel dan een telefoontje naar de Pizzaboer om de hoek, maar toch) en vele malen lekkerder en goedkoper! Pizza is overigens ook een gerecht dat door (kleine) kinderen goed zelf gemaakt kan worden. Dan levert het ook nog eens veel plezier op!

60.

Begin ruim van te voren met het verzamelen van Sinterklaas– en/of kerstcadeautjes. Bepaalde producten kunnen in het zomerseizoen in de aanbieding zijn! Goed verstoppen en je hebt zo een paar euro bespaard.

61.

Geef je kindje schoongemaakt fruit mee naar school, in plaats van die dure koeken. Het is goedkoper maar ook nog eens gezonder!

62.

Beperk je impulsaankopen. Meestal blijkt na een tijdje dat je het toch niet zo hard nodig had…

63.

Let op waterverspilling. Laat kleine kinderen niet zonder toezicht hun handen wassen, laat het water niet onnodig lopen tijdens het tandenpoetsen en kleine kinderen kunnen best een bad of douche delen. Een paar minuutjes korter douchen scheelt ook (desnoods met behulp van een kookwekkertje). Een waterbesparende douchekop maakt het geheel af.

64.

Plastic regenlaarzen kun je voorzien van een los te kopen warme “berensok”. Op deze manier heb je waterlaarsjes voor de zomer/herfst/lente en snowboots voor de winter.

65.

Gooi gebruikte boterhamzakjes niet weg, maar gebruik ze als poepzakje voor de hond. Mits je natuurlijk een hond hebt…

66.

Het meeste wasgoed kan best iets minder heet worden gewassen, het verschil van 40 naar 30 graden kan je zomaar 20 euro per jaar schelen. Het is ook eigenlijk niet nodig na iedere wasbeurt de wasdroger te gebruiken. Een keer in de week de was lekker buiten wapperen kan een besparing opleveren van zo’n 25 euro per jaar. En er ruikt niets zo lekker dan buiten-droog-gewapperd-wasgoed.

67.

Je auto kun je ook zelf wassen en misschien de ramen van je huis ook wel? Mits je daar natuurlijk geen halsbrekende toeren voor moet uithalen, want veiligheid gaat natuurlijk voor alles!

68.

Bak je eigen koekjes! Een gezellige, creatieve bezigheid en weer net een beetje goedkoper dan het kant-en-klarewerk.

69.

Iemand jarig? Het is niet altijd nodig een cadeautje te kopen. Wat dacht je van een cadeautje in natura? Misschien kun je iemand ergens mee helpen? Een mooier cadeau bestaat er niet!
Geen idee wat je voor iemand zou kunnen doen? Wip dan eens een kringloopwinkel binnen. Daar kan je voor weinig geld, leuke dingen kopen.

70.

Houd minimaal één keer per week een vegetarische dag. Goed voor je beurs, je gezondheid, de dieren en het milieu!

71.

Geniet van de gratis koffie die soms in supermarkten wordt aangeboden.

72.

Stop met roken!

73.

Ga gewoon een keertje extra bij je (schoon)ouders eten!

74.

Komt er niets meer uit de tube tandpasta? Knip hem open! Wedden dat er nog voor een aantal poetsbeurten in zit!

75.

Organiseer een ruilparty. Nodig vriendinnen, kennissen, collega’s en familie uit. Zo kan je op een leuke manier van kleding ruilen. En het is natuurlijk ook nog eens gezellig!

76.

Als de shampoofles leeg lijkt, laat er dan een beetje water in lopen. Even schudden voor het gebruik en je kunt er nog een paar keer mee doen. Dit geldt natuurlijk ook voor conditioner, badschuim en douchegel.

77.

Theezakjes van Pickwick kun je in tweeën doen. Haal het zakje voorzichtig los, en dan zie je dat er in het midden een dicht gedeelte zit.Voorzichtig los scheuren.

78.

Koop een grote fles van de goedkoopste badschuim en vul hier de vloeibare handzeep pompjes mee.

79.

Probeer elkaar onderling wat te helpen, zodat er minder professionals ingehuurd hoeven worden. Iedereen heeft immers zijn eigen kwaliteiten en wanneer je dit bundelt is alles mogelijk!

80.

Neem naar de bioscoop je eigen snoepjes en drank mee.

81.

Koop duurzaam (hout) speelgoed voor je kinderen. Hier kan lang mee gespeeld worden en gaat niet gauw kapot.

82.

Koop liever geen speelgoed waar batterijen in moeten voor je kinderen. Niet alleen de batterijen lopen snel leeg, maar ook je portomonee! Heb je toch iets waar batterijen in moeten, kies dan liever voor oplaadbare batterijen.

83.

Koop een tweedehands computer, in plaats van een nieuwe.

84.

Gebruik geen screensaver op je computer, maar schakel je scherm uit.

85.

Drink kraanwater in plaats van flesjes water.

86.

Breng oude spullen die je niet meer gebruikt naar de Kringloopwinkel. Je doet er een ander plezier mee en je hoeft nu geen afval-kosten te betalen.

87.

Bewaar je brood in de vriezer, zo heb je iedere ochtend vers brood en hoeft er geen (oud) brood te worden weggegooid.

88.

Als je kleding niet vies is, hang het dan alleen buiten in de wind en gooi het niet gelijk in de was.

89.

Betaal kleine autoschade gewoon zelf. Vaak is dit voordeliger dan gebruik te maken van je verzekering waardoor je premie stijgt.

90.

Voorkom onnodige verzekeringen. Kijk hier eens kritisch naar, heb je echt al deze verzekeringen wel nodig? Of kan het ook met een beetje minder?

91.

Voorkom boetes. Houd je aan de maximum snelheid, parkeer niet waar het niet mag en rijd niet door het rode licht.

liefs Marion

Meer informatie

4 manieren om geld te besparen nu alles veel duurder wordt
Wat is een ecologische voetafdruk?
Zo zorg je dat je warm blijft zonder verwarming
Een duurzaam huishouden? Zo doe je dat!
Geld besparen? Met deze tips gaat het zeker lukken!
Zo is het écht om afhankelijk te zijn van de voedselbank
Hoe kun je nog geld verdienen met je geld?
De goedkoopste luiers vind je hier! De luiervergelijker!
Het leven van een bijstandsmoeder
Besparen op je boodschappen
Met je gezin leven in armoede
Bespaartips, hoe komen we de maand door?
Geld besparen? Dat gaat zeker lukken met onze handige tips!
Wat kosten kinderen nou eigenlijk echt?

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
plusonline.nl
milieubewust.net
Stockfoto: 123rf.com

lijn-groen-oudersenzo
BabyBaby

13 reacties

  • Henk Verstraten

    Jeetje wat een handige en simpele tips! Alle kleine beetjes helpen en dan heb je aan het einde van het jaar toch misschien weer een paar honderd euro over! Mooi meegenomen toch?

  • Hey Marion,
    Ik was zelf ook bezig met een blog over besparen, maar Wauw, wat een handige tips heb jij!
    Ik ga verwijzen naar jou blog zodat mensen nog meer geholpen worden.

  • Nou als de mensen na dit artikel niet kunnen besparen dan eet ik mijn schoen op!!

  • Super handig al deze tips! Ben benieuwd hoeveel je hier totaal op gaat besparen. Denk dat het bedrag aardig kan oplopen!

  • hay ,
    ik zelf douche 6 minuten per keer, bespaart gas water en licht.
    planten in de tuin besproeien met een gieter 1 kub =1000 liter=100 gieter van 10 liter.
    afwas opsparen en 2 x in de week afwassen = 2x wasbak van 10 liter per x afwas.
    overal zijn katoenen tasjes te koop geen plastic tassen meer nodig.
    20 graden in je huis is goed genoeg, geen verwarming aan als je in huis bezig bent.
    bubbel folie tussen kieren en gaten te koop action.
    verpakkingen die de diepvries ingaan her verpakken in diepvrieszak met het label = tht = wat er in zit bespaart labels , en spaart zeer veel ruimte in je vriezer.

    zo doe ik het,

  • hey marion,

    afgepast , een paar keer afwegen , website de schijf van 5 , eten zorgt dat je geen restjes hebt.

  • 2de leven voor : je versleten t-shirts,hoeslakens,thee,handdoeken enzo , kapot knippen en gebruiken voor fiets schoonmaken, je velgen van je auto , en dan ipv wassen weggooien .

    goed recycleren dan heb je minder restafval .

    ik maak een weekmenu en dan de gewone boodschappen = 1x in de week naar de winkel .

  • nog enkele handigheidjes voor de lange termijn:

    Een pak filterkoffie gaat langer mee dan een verpakking koffiepads, ook nog gezonder.
    Vaatwasmachineblokjes door twee, wel servies niet met etensresten erin doen.
    Handzeep inslaan in de aanbieding, is het goedkoopst.
    Alle huismerken testen voor vervanging van een A-merk.
    Zet het diner op met kokend water, stroom is goedkoper dan gas, in 20 minuten klaar.

  • pin zo weinig mogelijk, haal bv 50 euro van de bank en probeer hier een hele week van te eten en te drinken, ik weet het is niet veel maar 7 euro per dag is echt te doen als je 1 dag geen boodschappen heb gehaald kan je de volgende da 14 euro uitgeven.

  • Mies Vandewal

    Hoi,
    Nou dankje voor deze tipjes ik ben er een hele hoop mee.

    Zonnige groetjes,
    Gijs en Mies

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *