Wat zijn de problemen en klachten van endometriose?

Wat zijn de problemen en klachten van endometriose?

Endometriose: een vrouwenziekte die nogal eens onderschat wordt. Wat is het, wat zijn de problemen en klachten die het met zich meebrengt en wat kan eraan gedaan worden?

Wat is endometriose?

Endometriose is een vrouwenziekte. Endometriose staat voor weefsel wat op baarmoederslijmvlies lijkt. Alleen bevindt dit slijmvlies zich niet in de baarmoeder, maar daarbuiten. De reden waarom dit soort slijmvlies buiten de baarmoeder voorkomt is nog niet helemaal duidelijk. Er zijn meerdere redenen te bedenken. Zo denkt men dat menstruatievocht voor een klein deel ook via de eileiders vrij kan komen en dit kleine beetje komt dan in je buik terecht. Als je lichaam dit niet opruimt, kan dit zich gaan nestelen in je buik en daarmee zich ontwikkelen tot endometriose. Een andere theorie luidt dat stamcellen kunnen uitgroeien tot endometriose. Zij komen via de bloedbaan op de verkeerde plek terecht.

Welke klachten geeft endometriose?

De klachten zijn heel divers en niet heel specifiek te benoemen. Klachten kunnen zijn:

  • Pijn voor en tijdens de menstruatie
  • Gevoeligheid en/of pijn bij vrijen
  • Pijn bij plassen
  • Pijn bij ontlasting
  • Buikpijn onderin je buik
  • Rugpijn
  • Pijn die naar benen en billen trekt
  • Vermoeidheid
  • Opgeblazen gevoel

Je ziet al dat het dus heel lastig is om echt te kunnen concluderen dat er sprake is van endometriose. De klachten zijn heel verschillend en kunnen ook op heel veel andere dingen wijzen.

Hoe vaak komt endometriose voor?

Men schat dat 5 tot 10 procent van de vrouwen hier last van heeft. Dit is moeilijk in te schatten omdat veel vrouwen te snel denken dat de pijn er gewoon bij hoort. Het kan zijn dat er erfelijke factoren inzitten, omdat het in sommige families vaker voorkomt.

lijn groen oudersenzo
Wat zijn de problemen en klachten van endometriose?

Kan endometriose genezen?

Endometriose is een chronische ziekte en kan je niet oplossen door even een pilletje te slikken. Het kan wel onderdrukt worden door bijvoorbeeld de anticonceptiepil, maar je haalt het er niet mee weg. Opereren wordt wel gedaan, maar is men ook voorzichtiger mee omdat het andere complicaties kan geven, zoals een stoma aangemeten krijgen. Het is dan maar de vraag of de patiënt er echt iets mee opgeschoten is. Wat voor iemand de beste oplossing is, is heel afhankelijk van de hele situatie.

Kan je zwanger worden met endometriose?

Ja, de meeste vrouwen met endometriose kunnen gewoon zwanger worden. De kans om zwanger te worden is wel iets kleiner dan bij gezonde mensen. Dit hangt ook af van waar de endometriose zich bevindt. Er wordt wel aangeraden om de kans op een zwangerschap te vergroten door niet te lang te wachten. Vanaf je 30e word je immers al minder snel zwanger.

Ook gezond leven zal de kans op een zwangerschap vergroten. Maar natuurlijk zijn dit ook punten die voor iedereen gelden. Stop met roken, drugs en dat soort dingen. En als je overgewicht hebt, dan is het raadzaam om hier iets aan te doen.  Let wel op als je hormonen slikt vanwege de endometriose. Daar moet je wel mee stoppen als je zwanger probeert te worden. Gebruik je medicijnen en wil je zwanger worden? Raadpleeg dan je huisarts hoe je dit het beste aanpakt! Nog een ander puntje van aandacht: ook je partner heeft hier een rol in. Als hij gezond leeft, is hij vruchtbaarder en daarmee wordt de kans om zwanger te worden natuurlijk ook groter.

Heb je kans op problemen tijdens je zwangerschap?

Heb je endometriose dan heb je iets meer kans op een buitenbaarmoederlijke zwangerschap, een miskraam of dat je baby te vroeg geboren wordt.  Soms kan het nodig zijn dat je vaker op controle moet om risico’s eerder op te sporen. Het kan zo zijn dat je tijdens je zwangerschap en erna juist minder klachten hebt! Wanneer bel je met de huisarts als zwanger worden niet lukt?

  • Als je al langer dan 1 jaar probeert zwanger te worden
  • Als je klachten hebt en je daardoor niet regelmatig kunt vrijen of de pijn niet volhoudt zonder de medicijnen

Ook tieners en in de overgang

Endometriose kan overigens ook voorkomen bij tieners of zelfs na de overgang. Bij tieners bestaan de klachten meestal uit heftige buikpijn, migraine en misselijk zijn.

Wat kan je zelf tegen de pijn doen?

Ben je ongesteld en heb je pijn, dan kan je proberen om dit te verlichten door een warme kruik op je buik of rug te leggen. Ook kan een warm bad helpen. Probeer voldoende rust te nemen en goed te ontspannen. Massage van je onderrug kan helpen en je rug bol en hol maken ook. Hou een pijndagboek bij, zodat je dit met je huisarts kunt bespreken. Natuurlijk zal niet iedere menstruatiepijn meteen endometriose zijn. De huisarts kan proberen om hierachter te komen door een inwendig onderzoek. Indien nodig krijg je een verwijzing naar de gynaecoloog. Dit kan zijn als je pijnklachten blijft houden of als de huisarts twijfelt of je het hebt (of dat het iets anders is).

liefs Wil

Meer informatie

Menstruatieproblemen: Van de eerste menstruatie tot de overgang
Voor de eerste keer ongesteld! Alles over menstruatie
Overtijd maar niet zwanger, wat kan dit betekenen?
Hoe groot is de invloed van de maan eigenlijk op ons?
Menstruatiecyclus en zwangerschap, hoe ziet een normale cyclus eruit?
Hevig bloedverlies: waarom praten de meeste vrouwen daar nauwelijks over?

Bronvermelding

Tekst: Wil Cats
Stockfoto: 123rf.com
Thuisarts
Pointer

lijn-groen-oudersenzo
BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *