Wat is hielspoor en hoe kom je er weer zo snel mogelijk van af?

Rob heeft pech. Voor de tweede keer in twee jaar heeft hij last van hielspoor. Dat is best lullig voor iemand die twee keer per week ging hardlopen en wekelijks voetbalde. Sporten was een gezonde vanzelfsprekendheid voor hem. Niks mis met gezonde gewoontes, maar zijn hielspoor werkt nu belemmerend. Dat is afkicken voor hem.
Bij zijn eerste hielspoor is hij naar de dokter geweest, maar blijkbaar kan er niet veel aan worden gedaan. Er zijn wel veel middeltjes maar de werking is vaak minimaal. Tijd, geduld en rust zijn eigenlijk de enige echte manieren om van je hielspoor af te komen. Tot die tijd kun je de hiel iets ontlasten door in je schoen een speciaal zooltje te dragen.

Wat is hielspoor en hoe kom je er weer zo snel mogelijk van af?

Wat is hielspoor?

Hielspoor is een verkalking van de peesplaat aan het hielbeen die soms een ontsteking onder de hiel veroorzaakt. De hielspoor zelf geeft geen pijn, de ontsteking echter wel.
Het uit zich in pijn aan de voet onder de hiel bij lang staan of lopen. Lastig dus en het komt ook nog eens vaak voor. Meer dan 10% van de mensen heeft ooit wel eens last van hielspoor gehad. Vrouwen zijn er trouwens meer gevoelig voor dan mannen en als je tussen de 40 en 60 jaar bent, loop je de grootste risico.

Strekoefeningen

Het meest last heeft hij in de ochtend, als hij net zijn bed uit komt. Zijn voet heeft dan rust gehad waardoor de peesplaat een beetje stijf is geworden. Wanneer hij dan weer in beweging wordt gezet, neemt de pijn gelukkig weer wat af. Om dit te stimuleren doet hij eerst wat strekoefeningen. Toch nog een minuscuul klein beetje sporten.

Zooltjes en massage

Wat doet Rob er verder aan? Naast de strekoefeningen en de zooltjes in zijn schoenen, vindt Rob het vooral erg prettig wanneer ik zacht zijn voet masseer. Ja, dat snap ik. Ook zonder hielspoor is een voetmassage heerlijk! Maar daar kan ik natuurlijk geen gewoonte van maken, want voor je het weet is de hielspoor weer over en moet hij daar weer van afkicken!

liefs Marion

Extra informatie

Een ode aan onze voeten
Verzorging van je voeten. Zo houd je ze mooi en gezond!

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
© afbeelding: 123rf.com

Deze blog is tot stand gekomen in samenwerking met de Footlogics.nl.

lijn-groen-oudersenzo
BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *