Flaporen of afstaande oren. Behandelen of niet?

Flaporen of afstaande oren

Waar het in de ene cultuur een teken is van rijkdom en geluk, is het in een andere cultuur een reden voor spot. Flaporen of met andere woorden: afstaande oren of zeiloren. Fysiek hoeft het geen belemmering te zijn, maar mentaal kan het grote gevolgen hebben. Alles wat afwijkt van het “normale” kan bij kinderen aanleiding geven tot spot en pesterijen. En die pesterijen kunnen verstrekkende gevolgen hebben. Zo kunnen de oren de sociale en psychische ontwikkeling in de weg staan. Geen wenselijke situatie dus.

Wanneer is er sprake van flaporen?

Normaal gesproken is de afstand tussen de rand van de oorschelp en de zijkant van het hoofd zo’n 1,5 tot 2 cm. Bij flaporen is deze afstand meer dan 21 millimeter. Normaal is de hoek van de oor tot de schedel 21 tot 25 graden. Bij flaporen is die hoek meer dan 25 graden. Dit is bij ongeveer 5% van de kinderen – in meer of mindere mate – het geval.

In de meeste gevallen is dit direct na de geboorte zichtbaar, maar soms wordt het pas op een later moment zichtbaar. Flaporen zijn meestal erfelijk maar in een enkel geval ontstaat het spontaan. Ze zijn het gevolg van een aangeboren misvorming van het kraakbeenskelet van de oorschelp. Dit komt waarschijnlijk doordat de aanhechting van de spieren een beetje afwijkt van de normale aanhechting. Ook komt het voor dat het kommetje dat aan de gehoorgang grenst te groot of te diep is. Een combinatie van deze twee factoren komt ook voor.

lijn groen oudersenzo
Flaporen of afstaande oren

Mikpunt van spot: Signalen van pesterijen

Misschien vind je het als ouders allemaal wel meevallen en zie je vooral de rest van zijn guitige snuit. Andere kinderen kijken er met andere ogen tegenaan. Alles wat maar een klein beetje afwijkt kan reden geven tot spot. Misschien valt het allemaal mee en heeft je kind nergens last van, maar als hij last heeft van afstaande oren is het belangrijk om hem (mentaal) in de gaten te houden. Informeer regelmatig naar zijn dag als hij van school afkomt. Wat vond hij leuk aan de dag en wat vond hij minder fijn die dag? Mocht hij er iets over vertellen, neem hem dan vooral serieus en wuif zijn opmerkingen niet weg. Als je dat doet, is de kans klein dat hij er nog eens over begint. Er niet over praten betekent echter niet dat er niets aan de hand is.

Wees alert op de volgende signalen:

  • Bang om naar school te gaan
  • Regelmatig klagen over buikpijn, hoofdpijn, misselijkheid, verminderde eetlust
  • Tijdens vrije dagen/vakantie geen (pijn) klachten
  • Onrustig slapen
  • Regelmatig blauwe plekken of andere kneuzingen op zijn body
  • Opnieuw beginnen met bedplassen (of duimen)
  • Prikkelbaar, huilerig en snel emotioneel
  • Vermindering schoolprestaties

Wat kun je doen aan flaporen?

Fysiek is er eigenlijk niet veel aan de hand. Met flaporen kun je prima horen, lichamelijk zullen er daarom weinig klachten zijn. Maar misschien vindt hij het zelf niet mooi? Of wellicht wordt hij er op school mee gepest.

Om zijn oren zo min mogelijk te laten opvallen, kun je er voor kiezen zijn haar wat langer te laten groeien, zodat zijn oren niet extra worden geaccentueerd. Misschien heeft hij er zelf verder geen last van, maar als hij er toch hinder van ondervindt – met name psychisch – dan kun je vanaf de leeftijd van 6 a 7 jaar een otoplastie of oorcorrectie laten uitvoeren. Hiervoor kun je terecht bij de neus-, keel- of oorarts. Vanaf deze leeftijd zijn de oren volgroeid en kan er een ingreep plaatsvinden. Als alles goed gaat kan je kind een week na de operatie alweer naar school.

Spalktherapie

Spalktherapie is een nieuwe behandeling en is alleen geschikt voor heel jonge kinderen. Voor baby’s tot 6 weken kan er voor deze behandeling worden gekozen. Hoe jonger de baby is, hoe makkelijker de vorm van het kraakbeen kan worden aangepast met een spalkje. Met behulp van een spalkje, tape en pleisters wordt het oortje in de juiste stand gezet. De behandeling duurt zo’n twee tot vier weken en moeten 24 uur per dag worden gedragen.
Na drie maanden is deze behandeling meestal niet meer mogelijk.

Vergoeding behandeling afstaande oren

Informeer bij je ziektekostenverzekering of een dergelijke ingreep wordt vergoed. Waarschijnlijk is dit niet vanuit de basisverzekering mogelijk, maar misschien zit het wel in een aanvullende verzekering inbegrepen. Sommige verzekeraars vergoeden echter alleen tot een bepaalde leeftijdsgrens, dus check het vooraf om niet voor verrassingen te komen staan.

liefs Marion

Meer informatie

Medische woordenlijst
Platvoeten, O-benen en X-benen

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *