Menstruatieproblemen: Van de eerste menstruatie tot de overgang

Menstruatieproblemen: Van de eerste menstruatie tot de overgang

Als vrouw krijg je er onherroepelijk mee te maken: menstruatie en menstruatieproblemen. Een heel natuurlijk proces, maar helaas verloopt het niet altijd even zorgeloos. Van de eerste menstruatie tot de overgang: waar kun je tegenaan lopen?

PMS

Waarschijnlijk de bekendste onder menstruatieproblemen: PMS. Dit staat voor Premenstruaal Syndroom. Soms wordt dit ook wel Premenstruale Spanning genoemd. Hierbij ontstaan de klachten vlak voordat een vrouw ongesteld wordt. De klachten kunnen bestaan uit pijn, kramp, gespannen/pijnlijke borsten, een opgeblazen gevoel en het kan ook invloed hebben op de stemming. Oestrogeen is hierbij de grote boosdoener. Omdat de hoeveelheden van dit hormoon schommelt, kunnen hierdoor stemmingswisselingen ontstaan. Hoelang deze stemmingswisselingen duren kan enorm verschillen. De ene vrouw heeft er een paar dagen last van, maar meerdere weken is ook mogelijk. Bij PMS kan het fijn zijn om te leren omgaan met deze emotiewisselingen. Uiteraard is een gezonde manier van leven hierbij een groot hulpmiddel. Je zou ook kunnen denken aan het beoefenen van yoga. Daarnaast kan beweging eveneens helpen, zoals dansen of hardlopen.

lijn groen oudersenzo
Menstruatieproblemen: Van de eerste menstruatie tot de overgang

PMDD

Men spreekt van een premenstruale dysfore stoornis als de klachten van PMS zo ver oplopen dat er medische hulp nodig is. Dit gaat vooral over psychische problemen als paniekaanvallen, extreme woedeaanvallen, concentratieproblemen, gebrek aan energie hebben, overstuur zijn en depressief voelen. Het kan zelfs zo ver gaan dat een vrouw er suïcidale klachten van krijgt. Het mag voor zich spreken dat hierbij hulp ingeroepen moet worden. Het kunnen erfelijke factoren zijn of heftige gebeurtenissen die ooit voorgekomen zijn, die vrouwen gevoeliger maken voor de hormoonwisselingen. Oestrogeen en progesteron zijn hierbij de hormonen die de boosdoeners zijn.

Heftig bloedverlies

Soms kan het bloedverlies zo heftig zijn dat er problemen optreden. Ook dit kunnen heel verschillende problemen zijn. Het kan puur gaan om sociale problemen, omdat de vrouw niks meer durft te ondernemen tijdens de menstruatie. Ze moet zich bijvoorbeeld zo vaak verschonen, dat ze er onzeker door wordt. Daarnaast kan er ook ijzertekort door ontstaan. Gezien vanuit de medische wetenschap wordt er gesproken over hevig bloedverlies als:

  • Het bloedverlies langer dan een week duurt
  • De tijd tussen de menstruaties korter dan 24 dagen is
  • Bloedstolsels voor komen die groter zijn dan een paar centimeter
  • Vermoeidheid (door ijzertekort)
  • Tampons en maandverband tegelijk moet gebruiken
  • Je binnen een uur weer moet verschonen
  • Door je bloedingen niet kunt werken of andere activiteiten kunt doen

Er zijn redenen waarom je meer kans maakt op heftig bloedverlies. Mensen die te zwaar zijn of nog nooit zwanger zijn geweest lopen meer risico hierop. Als je ouder dan 35 bent ook. Daarnaast zijn er ook aandoeningen die hier invloed op hebben. Hierbij moet je denken aan diabetes, schuldklierafwijking of een verstoorde hormoonbalans. Ook het hebben van een vleesboom of een poliep kan de oorzaak zijn. Hoewel deze gezwellen meestal goedaardig zijn, kunnen ze verwijderd worden. Uiteraard is het goed om ernaar te laten kijken. Er zijn ook nog andere redenen waarom het goed is om toch naar de arts te gaan. Het kan namelijk ook wijzen op een infectie bij de baarmoeder of de baarmoederhals. Of er is een afwijking in je bloedstolling. Laatstgenoemde vraagt om snelle actie!

Onregelmatig bloedverlies

Het is handig als je op de dag af weet wanneer je gaat menstrueren. Of dat je het in ieder geval ongeveer weet. Het kan voorkomen dat jouw menstruatie helemaal niet regelmatig is. Zeker als je tegen de overgang aanloopt, kan het heel vervelend worden omdat je nooit weet wanneer je weer bloed gaat verliezen. Naast de overgang kunnen ook andere factoren jouw menstruatiecyclus beïnvloeden. Stress kan er in extreme gevallen voor zorgen dat je menstruatie uitblijft. Blijft je menstruatie zomaar langer dan een paar weken weg, dan is een bezoekje aan de huisarts aan te raden.

Overgang

Aan het begin van de puberteit zal een vrouw gaan menstrueren. Dit loopt gemiddeld zo door tot een leeftijd van 45 jaar. Daarna zal de menstruatie onregelmatiger worden, minder of juist heftiger in hoeveelheid bloedverlies en ook de overige klachten kunnen veranderen. Opvliegers, een droge vagina en bijvoorbeeld overmatig zweten in de nacht kunnen andere symptomen zijn van de overgang. Als de menstruatie langer dan een jaar wegblijft, wordt ervan uitgegaan dat deze volledig is gestopt. Het verschilt per vrouw op welke leeftijd dit is. Op de leeftijd van 50 jaar is ongeveer de helft van de vrouwen van hun menstruatie af. Maar dit kan ook rustig nog enkele jaren duren!

liefs Wil

Meer informatie

Premenstrueel syndroom (PMS)
Voorbereiding op de eerste menstruatie
Wat zijn de problemen en klachten van endometriose?
Voor de eerste keer ongesteld! Alles over menstruatie
Overtijd maar niet zwanger, wat kan dit betekenen?
Hoe groot is de invloed van de maan eigenlijk op ons?
Menstruatiecyclus en zwangerschap, hoe ziet een normale cyclus eruit?
Cyclus en vruchtbaarheid. Inzicht in je cyclus!
Hevig bloedverlies: waarom praten de meeste vrouwen daar nauwelijks over?

Bronvermelding

Tekst: Wil Cats
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *