Wat is reflux en wat kun je er tegen doen?

“Oh joh, maak je niet druk, alle baby’s geven soms wat melk terug. Als dat kleine maagje vol zit, tja, dan komt het teveel gewoon retour. En dat lijkt altijd veel meer dan het echt is. Niets aan de hand, maak je geen zorgen.”

Wellicht heb je, tegen de tijd dat je op deze pagina terecht bent gekomen, soortgelijke uitspraken al meerdere malen te horen gekregen. En misschien hebben ze je soms ook even gerustgesteld, totdat je weer met je hongerige baby in je armen zit en moet toekijken hoe zo’n beetje de hele voeding terugkomt. Hoe zit dat nou precies met dat ‘teruggeven’ en kan het dan echt helemaal geen kwaad?

Reflux, wat is dat nou eigenlijk

Wanneer de maaginhoud terugvloeit naar de slokdarm spreek je van reflux. Je kindje spuugt, simpel gezegd, (een deel van) de voeding weer uit. Dit is een volkomen normaal biologisch proces in de spijsvertering. Bij baby’s komt het vaker voor omdat de sluitspier tussen slokdarm en maag, die dus de maaginhoud in de maag hoort te houden, nog in ontwikkeling is. Doorgaans voltooit deze ontwikkeling zich gedurende het eerste levensjaar. Dus bijna alle kindjes zijn er rond hun eerste verjaardag vanaf. De meesten al veel eerder.

Gewone reflux of verborgen reflux

Bij gewone reflux komt de maaginhoud terug in het mondje van de baby die het vervolgens uitspuugt. Bij verborgen reflux komt de maaginhoud omhoog naar de slokdarm, maar zakt vervolgens weer terug naar de maag. Het proces is dus vergelijkbaar met de gewone reflux, maar het is moeilijker te herkennen omdat het kindje niet, of nauwelijks, spuugt.

Gevolgen van reflux

Zodra voeding in de maag terecht komt, mengt het met maagsappen. Deze zure sappen zijn belangrijk voor het vervolg van de voedselvertering. De maag wordt door een dik slijmvlies beschermd tegen deze sappen. De slokdarm niet. De slokdarm kan geïrriteerd raken door veelvuldig contact met de zuren uit de maag.

Ongecompliceerde reflux

Dit komt het meest voor. De baby geeft (soms grote hoeveelheden) voeding terug, maar blijft wel drinken, ontwikkelt zich goed en groeit goed. Dan is er niet veel om je zorgen over te maken. Zoals gezegd, bij de meeste baby’s ontwikkelt de sluitspier tussen slokdarm en maag zich verder in het eerste jaar. Dan zal de baby ervan af zijn. Hier is geen verdere behandeling voor nodig, al kunnen de tips verderop in dit artikel wel helpen.

Gecompliceerde reflux

Bij gecompliceerde reflux speelt er meer dan bij ongecompliceerde reflux. De symptomen zijn ook heftiger en duidelijker.

De baby:
– spuugt en/of slikt heel vaak
– heeft vaak de hik
– ruikt zurig
– weigert te drinken, drinkt heel kort of wil juist doorlopend drinken.
– begint heel gretig te drinken, maar haakt snel af
– hoest, rochelt, kwijlt, klinkt hees of steekt vaak de tong uit.
– huilt veel
– slaapt slecht
– kan soms bloed spugen

Dit komt omdat de slokdarm van de baby geïrriteerd is geraakt doordat er steeds weer maagzuren doorheen stromen. Deze baby’s zullen vaak ook niet voldoende groeien en ook de ontwikkeling zal (mogelijk) vertraging oplopen.

Ongecompliceerde of gecompliceerde reflux

Wanneer je als ouder twijfelt of je kindje last heeft van ongecompliceerde of gecompliceerde reflux, is het raadzaam advies van een arts in te roepen. De huisarts of de consultatiebureauarts zullen uitgebreid vragen stellen om te beoordelen om welke vorm van reflux het gaat en of er verdere actie nodig is.

Tips bij reflux

In eerste instantie

– Houdt het kindje na de voeding een half uur rechtop
– Probeer wat vaker per dag wat kleinere voedingen te geven

Als dit niet helpt, ga dan over op de volgende adviezen

– Probeer de voeding wat in te dikken. Bijvoorbeeld met Johannesbroodpitmeel. Op de verpakking staat precies hoeveel u moet gebruiken

Behandeling

Als al deze adviezen niet helpen, is de kans groot dat de arts zal voorstellen medicatie te proberen. Het zal dan vaak gaan om prokinetica, hierdoor gaat de voeding versneld naar de dunne darm, waardoor het de kans niet krijgt om terug te stromen naar de slokdarm.

Eventueel kunnen hierna ook maagzuurremmers worden geprobeerd. Toch blijkt uit onderzoek dat medicatie vaak niet goed helpt.

In heel zeldzame gevallen zal over worden gegaan tot een operatie. Gelukkig komt het haast nooit zover.

Liefs Linda

Meer informatie

Onrustige baby. Wanneer is er sprake van reflux?
Overstrekken baby, hoeveel kwaad kan het?
Je baby heeft de hik! Wat betekent dit?

Bronvermelding

Tekst: Linda van Schip
Stockfoto: 123rf.com

lijn-groen-oudersenzo
BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *