Waar blijft die roze wolk? Als het geluksgevoel uit blijft

Waar blijft die roze wolk? Als het geluksgevoel uit blijft

Een postnatale depressie, of tegenwoordig liever een postpartum depressie, is wel het laatste waar je op zit te wachten als je bevallen bent van je kindje. Je wilt genieten van die zogenaamde roze wolk, van je kindje, van je nieuwe leven als moeder. In plaats daarvan voel je je somber en soms is het zelfs zo erg dat je de zorg voor je kindje niet aankunt. Hoe ga je hier mee om en wat betekent dit voor je baby?

Wat is een postnatale depressie of postpartum depressie?

Een depressie na de bevalling wordt een postpartum depressie genoemd. Overigens is dit ‘na de geboorte’ een ruim begrip, want moeders die er last van krijgen nadat ze stoppen met het geven van borstvoeding of er juist last van krijgen als ze weer gaan werken, kunnen ook nog deze diagnostisering krijgen.

Hoe kan je het krijgen?

Een postnatale depressie is meestal een combinatie van meerdere factoren. Zo is er een lichamelijke kant aan deze depressie. Ben je uitgeput dan heb je een hoger risico, maar ook als je sowieso gevoelig bent voor depressie of als dit vaker voorkomt in je familie. Daarnaast hangt het er ook vanaf wat je allemaal mee hebt gemaakt. Een moeilijke zwangerschap of bevalling kan ook zomaar een trigger zijn voor het ontwikkelen van een depressie. Eveneens is het onredelijke hoge eisen stellen aan jezelf als moeder ook niet bevorderlijk voor je geestesgesteldheid.

lijn groen oudersenzo
Waar blijft die roze wolk? Als het geluksgevoel uit blijft

Wat zijn de symptomen?

Niet iedere depressieve moeder zal dezelfde symptomen hebben als de ander. En iedereen zal weleens 1 of meerdere punten ervaren. Dan ben je uiteraard nog niet meteen depressief! Gaan ze echter jouw gewone leven in de weg staan, dan moet je toch deze gevoelens serieus gaan nemen. Ook al is het maar 1 puntje van de lijst, dan kan hulp toch echt een oplossing bieden (ook al is er van depressie (nog) geen sprake). Toch hierbij een aantal symptomen die op een postnatale depressie wijzen:

  • Nergens zin in hebben en somber zijn
  • Weinig kunnen hebben van je baby of het zelfs ‘haten’
  • Geen moedergevoel hebben of…
  • …Juist overbezorgd zijn
  • Extreem moe zijn
  • Veel huilen
  • Agressief voelen (en zijn)
  • Slecht slapen of juist te veel slapen
  • Geen of weinig zelfvertrouwen hebben
  • Veel piekeren
  • Angstig zijn
  • Lichamelijke klachten kunnen zijn: hoofdpijn, misselijk zijn, duizeligheid

Postpartum psychose

Helaas kan het nog erger. Verliest de moeder het contact met de werkelijkheid en krijgt ze last van waanbeelden? Dan heeft ze waarschijnlijk last van een postpartum psychose. Gelukkig komt dit niet heel veel voor. Hierbij moet per direct de huisarts gewaarschuwd worden, omdat dit levensgevaarlijke situaties op kan leveren voor zowel moeder als kind.

Hoe ga je met een postnatale depressie om?

Zoek hulp en schaam je er vooral niet voor! Niet alleen jijzelf, maar ook je baby en partner zijn erbij gebaat als je hulp aanvaard! Vertel je huisarts of als je daar nog loopt, de verloskundige of gynaecoloog hoe je je voelt. Zij kunnen je goed helpen om de juiste zorg te krijgen. Weet alvast dat een postnatale depressie goed te overwinnen is! Belanden in een uitzichtloze situatie is dus zeker niet aan de orde en die wetenschap kan alvast voor opluchting zorgen! Naast hulp via professionals kan je ook baat hebben bij lotgenotencontact. Misschien weet jouw behandelaar wel een lotgenotengroep in de buurt, anders kan je ook via internet kijken. Stichting Me Mam kan je hierbij helpen! Deze stichting heeft een site met veel informatie over psychische klachten rondom de zwangerschap.

En wat dat schamen betreft: wist je dat maar liefst 13% van de pas bevallen moeders een depressie ontwikkelen? Dus je bent allesbehalve alleen hierin!

Welke behandelingen zijn er?

Er bestaan meerdere behandeltechnieken, welke uiteraard afhangen van de aard van de klachten. Er kan gekozen worden voor gesprekstherapie, maar er kan daarnaast ook medicatie voorgeschreven worden. Hierbij is niet alleen antidepressiva een hulpmiddel, maar soms kunnen ook slaap- of kalmeringsmiddelen het antwoord zijn.

Herhaling

Raak je weer zwanger? Helaas hebben moeders die al eens een postnatale depressie hebben gehad een verhoogde kans op weer zo’n depressie. Zorg voor voldoende rust tijdens je zwangerschap, neem niet te veel hooi op je vork (dus ga niet vlak voor of na de bevalling ook nog even verhuizen…) en zorg ook voor rust na de bevalling! De visite komt maar in etappes of gewoon de eerste weken nog even niet!

Welke consequenties heeft het voor de baby?

Volgens onderzoek hebben baby’s van een moeder met een postnatale depressie een achterstand in hun ontwikkeling. Gelukkig wordt hier meer over bekend, zodat hulpverleners hierop in kunnen springen! Maar wat kan jij doen, als moeder? Jij hebt er immers ook niet om gevraagd! Het is natuurlijk dé stok om hulp te zoeken. Schaam je niet voor je gevoelens, je bent juist een goede moeder als je wél hulp zoekt!

liefs Wil

Meer informatie

PTSS na de bevalling, wat zijn de symptomen?
Prenatale depressie: Zwangerschap en depressie, hoe ga je hiermee om?
Kraamtranen en babyblues tijdens de kraamperiode
Hoe ga je om met een Postpartum depressie?
Depressie, hoe kom je er vanaf?
Je zelfvertrouwen terugkrijgen na de zwangerschap: zó doe je dat!
Wennen aan je baby
Tips voor jonge ouders met slaapgebrek
Wennen aan je baby
Wat doet een gynaecoloog en wanneer komt hij in beeld?

Bronvermelding

Tekst: Wil Cats
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *