Help! Welke lenzen kan ik het beste kopen?

Help! Welke lenzen kan ik het beste kopen?

Sinds kort merk je dat je dingen van veraf niet meer scherp kunt zien. Alles om je heen is wazig, behalve als je dichter bij de dingen komt die je van veraf niet kunt zien. Op de fiets bijvoorbeeld zie je pas de gezichten van mensen als ze je rakelings passeren. Tijd dus om lenzen te gaan dragen!

Zoektocht naar de juiste lens

Hoewel de constatering dat je lenzen nodig hebt, al een hele stap is, begint nu pas de zoektocht naar de juiste lens. Wil je namelijk liever gebruik maken van daglenzen of maandlenzen? Zijn jouw ogen rond of ovaalvormig? Kun je alleen van veraf niet goed kijken of zie je het van dichtbij ook niet scherp? Al deze vragen zijn bepalend bij het kiezen van de juiste lenzen, dus daarom zetten we hieronder uiteen waar je allemaal op moet letten bij het kopen van lenzen.

Kies je voor daglenzen of maandlenzen?

Als mensen het hebben over lenzen, komt al snel de vraag op of iemand daglenzen of maandlenzen draagt. Echter, wat is nou precies het verschil en waarom is dat verschil belangrijk om mee te nemen in je overweging? Zoals de namen al doen vermoeden, gebruik je daglenzen één dag en maandlenzen één maand. Na deze periode gooi je ze weg en doe je nieuwe in. Voor maandlenzen houdt dit dus in dat je de lenzen elke dag in een lenzendoosje bewaart en schoonmaakt met lenzenvloeistof.

Omdat dit een duurzamere manier is om met je lenzen om te gaan, is de prijs-kwaliteitverhouding van deze lenzen online vaak aantrekkelijker dan van daglenzen. Daglenzen daarentegen worden vaak gekozen vanwege de hygiëne ervan. Wanneer je ze namelijk alleen maar uit hoeft te doen, weg te gooien en de volgende dag opnieuw schone in te doen, verklein je de kans op bijvoorbeeld een oogontsteking. Keerzijde is wel dat dit vaak gepaard gaat met een hogere prijs.

lijn groen oudersenzo
Help! Welke lenzen kan ik het beste kopen?

Gewone of met een cilinder?

Wie dacht dat elke lens één en hetzelfde is, heeft het mis. Dit zal je bovendien snel genoeg merken als jouw ogen ovaalvormig zijn en je normale lenzen draait. Niet elk oog is namelijk rond, waardoor je last krijgt van je ogen als je niet de juiste lens draagt. Torische lenzen zijn om die reden speciaal ontworpen voor mensen met ovaalvormige ogen, wat ook wel astigmatisme genoemd wordt. In de volksmond worden torische lenzen aangeduid als lenzen met een cilinder. Deze cilinder zal ervoor zorgen dat je alsnog scherp kunt zien, zowel als je bijziend als verziend bent. Wil je meer weten over het verschil tussen verziendheid en bijziendheid? Lees dan snel verder over multifocale lenzen.

Wat zijn multifocale lenzen?

Net werd het al even genoemd: verziendheid en bijziendheid. Wat is het verschil? Als je verziend bent, dan kun je dingen van veraf haarscherp zien, maar heb je moeite om scherp te stellen bij spullen die dicht bij je staan. Bij bijziendheid is dit precies andersom. Desondanks hoeft het niet altijd zo te zijn dat je enkel verziend of enkel bijziend bent; sommige mensen zijn namelijk zowel bijziend als verziend. In dat geval is het echter extra belangrijk dat je uitzoekt welke lenzen bij jou passen, omdat je hierom multifocale lenzen nodig hebt. Deze combineren namelijk de twee sterktes in één lens, zodat je alles weer goed kunt zien. Een merk dat multifocale lenzen aanbiedt, is bijvoorbeeld Air Optix Aqua Multifocal.

liefs Marion

Meer informatie

Contactlenzen of toch een bril?
Bril aanmeten bij kinderen. Waar moet je op letten?
Wat ziet een pasgeboren baby?
Bril nodig? Voor ieder gezichtstype de juiste bril

Bronvermelding

Stockfoto: 123rf.com

#spon: Deze blog wordt je aangeboden door Visiondirect.nl.

lijn-groen-oudersenzo
BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *