Wintermaanden. Tips & tricks voor een gezonde winter!

Wintermaanden. Tips & tricks voor een gezonde winter!

De (heerlijke) wintermaanden. Lekker genieten van sneeuw, met een beetje geluk, en ijs. Gezellig binnen bij de open haard tijdens de lange, donkere avonden. Allemaal leuk en wel, maar waar let je op tijdens de wintermaanden om zo gezond mogelijk deze maanden door te komen?

Vitaminen slikken?

De ‘R’ zit nog steeds in de maand. Dat kreeg ik vroeger thuis te horen en dan moesten er vitaminedruppeltjes geslikt worden. Geen idee meer welke, trouwens. Maar echt nodig zou het niet moeten zijn, omdat je deze genoeg binnen kunt krijgen als je maar goed en gevarieerd eet!

Goed eten

Open deur natuurlijk, want dat moet je immers altijd. Maar neem eens de tijd om echt te kiezen voor fruit en groente van dit seizoen. Zorg dat je zo voldoende vitamines en mineralen binnen krijgt, want dat is vanzelfsprekend gezond. En het is nog lekker ook! Een heerlijke stamppot, een goed gevulde kom erwtensoep of ga je liever voor een bord met spruiten?

Kom mee naar buiten allemaal…

Jawel, ook in de winter ga je lekker naar buiten. Even een frisse neus halen dus. Kinderen in de laarzen, mutsen en sjaals mee en gaan. Heerlijk in de wind langs het strand banjeren. Het ijs op of in de sneeuw rollen. Niet alleen ontzettend gezellig om zo met elkaar bezig te zijn, maar buiten zijn is gewoon goed voor je. Maar dat wist je natuurlijk eigenlijk al!

lijn groen oudersenzo
Wintermaanden: Tips & tricks voor een gezonde winter!

Drinken is ook nu belangrijk

Waar we in de zomer automatisch veel drinken om af te koelen, kan het in de winter er weleens bij in schieten. Of het moet zo koud zijn dat we smachten naar een warm drankje. Toch is het in de winter ook belangrijk dat je goed drinkt. En ja, ook nu is water het gezondst. Maar waarom zou je dan niet kiezen voor warm water? Zo krijg je toch wat warmte binnen, maar zitten er geen overbodige suikers of andere ellende in.

Bewegen

Nog zo’n overbekend fenomeen, maar bewegen is en blijft belangrijk. Ook hiervoor geldt dat in de zomermaanden sneller voor een buitenactiviteit gekozen wordt en daardoor er in de winter minder beweging is. Maar ook in de winter is het heerlijk om te fietsen, te wandelen of waarom zou je niet gewoon lekker een dagje de sneeuw induiken, zoals in een skihal, bijvoorbeeld!

Wees lief voor je huid

De één is er gevoeliger voor dan de ander, maar je huid kan een bloedhekel hebben aan de winter. Gelukkig zijn er heel veel zalfjes die je hiermee kunnen helpen. Tipje van mij: zelf zweer ik bij vaseline voor mijn zere voeten. Niet duur en helpt voor mij beter dan de dure zalfjes die de drogist ook heeft staan. Zorg dat je voldoende drinkt, daar help je ook je huid mee. Of masseer eens lekker je armen en benen. Een betere bloedsomloop is ook bevorderlijk voor je huid.

Licht in huis

Sommige mensen kunnen zich minder goed in hun vel voelen zitten doordat het donker is. Nu verander je weinig aan de korte dagen in de winter, maar je kunt wel ervoor zorgen dat je in huis licht hebt. Kies voor lichte materialen om je heen, steek op tijd het licht aan en wie weet kan je humeur al opknappen door je met mooie, vrolijke kleuren te omringen. Heb je hier echt heel veel last van? Misschien is lichttherapie dan wel iets voor jou!

Blijf sociaal bezig

Voorkom eenzaamheid doordat je de neiging hebt om weg te kruipen in je huis. Onderneem dingen, meld je aan bij een vereniging en ga met de kinderen mee naar buiten of andere activiteiten. Door ‘live’ contact te houden voorkom je dat je in een eenzaam zwart gat dreigt te vallen.

Goed slapen

Slapen is belangrijk. Ook nu. Lekker in je warme holletje. Om gezond te blijven heb je nu eenmaal een goede nachtrust nodig. Heb je zo’n hekel aan een koud bed? Dan leg je dus even voordat je naar bed gaat een lekkere warme kruik onder je dekens! Vind je het moeilijk om in te slapen? Probeer eens of het iets voor je is om een meditatie of een ontspanningsoefening te beluisteren via een app op je telefoon, of via YouTube. Stop een uurtje van tevoren met activiteiten waarbij je brein te veel geprikkeld wordt.

Geen beeldschermen, ook al lijkt dat ontspannend. Het licht wat deze schermen verspreiden zijn niet goed voor je, vlak voordat je naar bed gaat. Wil je beslist wel op een scherm? Zorg dan dat je de nightshift kunt inschakelen. Hiervoor zijn ook apps te vinden.

liefs Wil

Meer informatie

Hiermee houd je je baby lekker warm deze winter!
Zo geef jij je body een super boost!
Wat zijn de voordelen van een winterbaby?
Zo ga je met je baby de winter door!
De risico’s van de winter. Waar moet je op letten?
Bereid je gezondheid goed voor op de herfst
Kneipp methode: Blote voeten in de sneeuw (Werken aan je immuunsysteem)
Immuunsysteem boosten. Hoe doe je dat dan?

Bronvermelding

Tekst: Wil Cats
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *