Meisjesbesnijdenis: waarom ook jij het manifest zou moeten ondertekenen!

Meisjesbesnijdenis: waarom ook jij het manifest zou moeten ondertekenen!

Dat vrouwen wereldwijd gezien nogal altijd onder de man staan en daardoor vaak onderdrukt, zal bij iedereen bekend zijn. Dat zaken als geweld, uitbuiting en uithuwelijking gewoon voorkomen is toch te triest voor woorden. Zo ook de verplichte besnijdenis van meisjes: hoe kan het dat onze huidige tijd dit soort misstanden nog gewoon laat gebeuren? Zeg nee tegen meisjesbesnijdenis en onderteken het manifest van Amref Flying Doctors!

Wat is meisjesbesnijdenis?

Onder meisjesbesnijdenis wordt een ingreep verstaan aan de uitwendige geslachtsorganen van een meisje, die zonder medische noodzaak gedaan worden. Meisjesbesnijdenis gebeurt om verschillende redenen. Deze redenen kunnen te maken hebben met religieuze redenen. Maar daarnaast kan het ook gewoon gaan om sociale, culturele of economische redenen. Zo kan het gezien worden als een ritueel om een meisje als vrouw te kunnen gaan zien. Hier niet aan meedoen betekent vaak dat je buitengesloten wordt en daardoor is de druk groot voor gezinnen om dit wel te doen. Ook kan het zo zijn dat een man alleen trouwt als de vrouw/het meisje besneden is. Er zijn landen, zoals Oeganda, waar een onbesneden vrouw zelfs geen eten mag kopen in de winkel, geen water mag halen of in het openbaar mag spreken!

Hoe vaak komt het voor?

Naar schatting zijn er minimaal 200 miljoen meisjes en vrouwen die in diverse gradaties besneden zijn. Ieder jaar lopen zo’n 4 miljoen meisjes het risico om dit lot ook te ondergaan. Vier miljoen! Hoog tijd dus om hier iets aan te doen! Hoe? Door het manifest te ondertekenen van Amref Flying Doctors.

lijn groen oudersenzo
Meisjesbesnijdenis: waarom ook jij het manifest zou moeten ondertekenen!

Waar komt het voor?

Meisjesbesnijdenis komt met name voor in landen in Afrika, Azië, Het Midden-Oosten en Latijns-Amerika. Doordat mensen uit deze landen, die dus achter deze besnijdenis staan, migreren naar landen binnen bijvoorbeeld Europa, lopen ook hier meisjes het risico om besneden te worden! Nu zal je misschien denken dat dat toch onmogelijk is, maar het risico is o.a. groot als ze het land van herkomst (of van één van hun ouders) bezoeken! Andere cijfers over misstanden richting meisjes zijn:

  • 750 miljoen meisjes zijn voor hun 18e getrouwd!
  • In Oost-Afrika trouwen 12 miljoen meisjes als kindbruid!
  • 43 miljoen vrouwen en meisjes zijn alleen al in 2019 wereldwijd seksueel of fysiek mishandeld door een intieme partner!

Gezondheid

Het besnijden van een meisje kan grote gevolgen hebben voor het kind. Naast de pijnlijke ingreep kan het lichamelijke, seksuele en psychische gevolgen hebben. Veel meisjes zullen jarenlang extreme angst met zich meedragen.

Vicieuze cirkel

Meisjes die besneden zijn worden van school gehaald. Ze worden uitgehuwelijkt en vaak zijn ze zelf dus nog praktisch kind als ze al zwanger worden. Geen opleiding dus en al jong moeder zijn. Omdat ook deze meiden hierdoor geen goede toekomst hebben, blijft de vicieuze cirkel in tact. Deze cirkel moet doorbroken worden, deze meisjes moeten gewoon NEE kunnen zeggen tegen deze misdaad. Door deze cirkel te onderbreken kunnen vrouwen en mannen gelijkwaardiger worden en onderdrukking uit het patroon gehaald worden. Meisjes moeten zelf kunnen bepalen wat er met hun lichaam gebeurt én welke richting zij zelf willen met hun leven! Zij zelf en niet de (mannelijke) heersende cultuur, die vrouwen en meisjes onderdrukt.

Steun de strijd tegen meisjesbesnijdenis

Amref Flying Doctors wil deze cirkel dan ook doorbreken en deze boodschap grondig uitdragen. Je kunt hun manifest ondertekenen en zo jouw steentje hieraan bijdragen. De handtekeningen zullen op 6 februari 2022 aangeboden worden aan de Nederlandse politiek. Dit is namelijk de internationale dag tegen meisjesbesnijdenis. 

Wat doet Amref Flying Doctors?

Amref Flying Doctors is de grootste Afrikaanse gezondheidsorganisatie. Zij constateren wereldwijd een stijging van meisjesbesnijdenis! Het besnijden van een vrouw, zonder gezondheidsoorzaak, is gewoon mensonterend en moet simpelweg gestopt worden. Amref wil dit bereiken door lokaal rolmodellen te laten rondlopen die mensen overtuigen dat dit moet stoppen. Ze bieden onderdak aan meisjes die zijn gevlucht voor hun besnijdenis en geven hen een opleiding. Lokale zorgverleners worden opgeleid en ze hebben verschillende programma’s waarmee ze de strijd aan gaan in o.a. Tanzania en Kenia. Ook wordt de overheid benaderd.

Door mensen te laten zien wat een besnijdenis inhoudt, kan je ook al verschil maken. Zo vertelt op de site van Amref Flying Doctors een ex-besnijdster dat ze helemaal niet wist dat het slecht was wat ze deed. Toen ze doorkreeg wat de effecten waren van haar daden, is ze dan ook gestopt. Amref wil dat ieder meisje, net als jongens, gewoon kan worden wie ze worden wil.

Hoe kan je het manifest ondertekenen?

Het manifest ondertekenen kan je eenvoudig doen via de site van Amref Flying Doctors.

liefs Wil

Meer informatie

Seksuele ontwikkeling – De prille ontdekking van de seksualiteit

Bronvermelding

Tekst: Wil Cats
Stockfoto: 123rf.com

#spon: Deze blog wordt je aangeboden door Donatie.amref.nl

BabyBaby

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *