Moeder is ziek: hoe overleef je dat?

Een echte griep is altijd ellendig. Spierpijn, hoge koorts, soms ook nog hoesten of een holteontsteking erbij. Moeder is ziek, maar hoe overleef je de griep als je moeder bent van kleine kinderen? Kunnen moeders eigenlijk wel ziek zijn?
Het is inderdaad bijna onmogelijk. Maar met hulp uit je omgeving, de tips in dit artikel, en de gave om tóch (als het dan écht moet) alles uit je handen te laten vallen, overleef jij als moeder de griep. En die heftige keelontsteking. En die verkoudheid-zonder-einde.

Moeder is ziek: hoe overleef je dat?

Nu even niet

Natuurlijk kun je het je als moeder niet veroorloven: de boel de boel laten. Neem je een keer een snipperdag, heb je daar de rest van de week spijt van omdat je continu achter de feiten aanloopt. De was, opruimen, schoonmaken, boodschappen doen, helpen met huiswerk, taken als klassen-moeder; er lijkt geen einde aan te komen. Als één snipperdag al niet gaat, hoe kun je dan een paar dagen of zelfs weken de boel de boel laten? Door te accepteren dat het nu even niet gaat. Hoe langer je dit forceert, hoe langer je ziek blijft. Dus ga direct naar prioriteit 1: overleven.

Help, I need somebody!

Maar als je kleine kinderen hebt zal er toch iets moeten gebeuren om te zorgen dat óók je kinderen die weken overleven. Als je heel veel pech hebt zijn je kinderen gelijktijdig ziek. Maar ook als ze kiplekker zijn, is het verschrikkelijk moeilijk om voor ze te zorgen wanneer je zulke hoge koorts hebt. Wees daarom niet bang om hulp in te schakelen. Partnerlief is optie één, maar hopelijk heb je nog meer mensen in je omgeving die in geval van nood graag voor de deur staan! Opa en oma passen misschien graag een dagje extra op; de buurvrouw neemt met liefde jouw oudste mee naar school toe; en je beste vriendin brengt jullie ’s avonds een gezonde maaltijd. Durf te vragen, en ook weer: te accepteren dat je écht ziek bent…

Keep it clean

Ziek zijn als moeder is al erg genoeg: maak het niet erger door je ziektekiemen te verspreiden in het huis, want zieke kinderen kun je er écht niet bij hebben! Natuurlijk is dit niet altijd te voorkomen, maar wees extra voorzichtig door de knuffels en kusjes voor de kinderen even aan je partner over te laten. Was je handen met desinfectie zeep en hoest in je armholte. Zorg ook dat je handen gedesinfecteerd zijn voor je de baby verschoont!

De uitzondering op de regel

Normaal houd je als moeder natuurlijk strikte regels aan met betrekking tot televisie kijken of op de IPad spelen. Maar als moeders ziek zijn, dat is de uitzondering op de regel. Een Paw Patrol marathon geeft jou de ruimte om echt uit te zieken. En educatieve spelletjes op een telefoon of IPad zorgen voor een iets minder groot schuldgevoel.

Vergeet de vitamientjes niet

Als moeder weet je heel goed hoe je voor je zieke kind moet zorgen, met extra veel fruit en groente om snel weer aan te sterken. Maar hoe doe je dat als je zélf ziek bent? Vraag je partner, moeder of vriendin flink wat boodschappen voor je in te slaan en alvast wat producten te bereiden: een bakje met vers fruit, een pan met bouillon, een schaaltje snacktomaatjes binnen handbereik. Vul de vriezer met gezonde maaltijden voor het hele gezin en laat de rest van de gezonde maaltijden gewoon een keer bezorgen.

Slaap…

Slaap zoveel je kunt. Dat is natuurlijk lastig als moeder, maar als je echt ziek bent vind je vanzelf een manier. Slaap mee als je kleintje een middagdutje doet; doe oordoppen in als partnerlief thuis is en op de kinderen kan letten; vraag de buurvrouw of je zoon een tijdje mag komen spelen zodat jij kunt slapen. Tijdens de slaap herstelt ons lichaam, dus dat is een van de beste manieren om zo snel mogelijk beter te worden!

Ziek goed uit

Het gevaar ligt op de loer om als de hoge koorts voorbij is meteen weer in de actieve moederrol te schieten. Maar beter ziek je goed uit; dat kost je misschien een dag of 2 extra, terwijl je anders wekenlang kunt blijven kwakkelen. Een bijkomend voordeel is dat je je in deze fase wat lekkerder voelt, en dus ook even kunt genieten van het niks (mogen) doen op de bank! Uitzieken doe je met een lekker leesboek, een stapel tijdschriften en heel veel glaasjes sinaasappelsap die je lieve dochter je komt brengen. Ziek vooral uit zonder schuldgevoel, want je kinderen hebben er niets aan als jij in een mum van tijd weer een griep of keelontsteking onder de leden hebt!

Liefs Irene

Meer informatie

Griep en zwangerschap
RS-virus. De ins & outs
Natte neuzentijd: Alles over verkoudheid

Bronvermelding

Tekst: Irène Storm
Stockfoto: 123rf.com

lijn-groen-oudersenzo
BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *