Wat zijn de symptomen van toxoplasmose?

Wat zijn de symptomen van toxoplasmose?

Ik hoorde voor het eerst van deze ziekte toen ik een jaar of twaalf was. Ik zat in de eerste klas van de middelbare school en was ziek geworden. In eerste instantie wist niemand wat ik mankeerde. Wel was duidelijk dat ik goed ziek was, met behoorlijke koortsaanvallen. Na de nodige bloedtesten vertelde de arts het verlossende woord, ik had toxoplasmose. Geen idee hoe ik eraan ben gekomen, maar ik ben er behoorlijk lang van ziek geweest. Het eerste jaar van de middelbare school, kon ik aan de wilgen hangen en als verloren beschouwen.

Wat is toxoplasmose?

Toxoplasmose is een infectieziekte, veroorzaakt door de parasiet toxoplasma gondii. Van nature komt de ziekte alleen bij dieren voor. Bij katten ontstaan de eitjes, maar zij worden er zelf niet ziek van. Andere dieren kunnen echter de eitjes binnen krijgen en besmet raken. De eitjes kunnen ook groente of fruit in de tuin besmetten. Als jij dit eet, kun jij er vervolgens ziek van worden.

Hoe kun je toxoplasmose krijgen?

Eén van de infectiebronnen is de kattenbak, de parasiet kan namelijk in de ontlasting zitten van (vooral jonge) katten. Wij hadden echter geen katten, dus het is geen garantie dat je het dan niet kunt krijgen. Je kunt het namelijk ook krijgen van rauw vlees, besmette melkproducten, groente en grond (aarde en zand).

Zwangere vrouwen moeten nog eens extra oppassen want zij lopen extra risico vanwege mogelijke schade aan het ongeboren kindje. In een later stadium van de zwangerschap kan de ziekte ernstige schade aan de ogen en hersenen van je kindje veroorzaken.

Als je vermoedt dat je de ziekte hebt opgelopen (zwanger of niet) is het aan te raden om naar de huisarts te gaan. Vooral mensen met een verminderde weerstand (kinderen, bejaarden, zwangere vrouwen en zieken) lopen meer risico op de ziekte.

lijn groen oudersenzo
Wat zijn de symptomen van toxoplasmose?

Wat zijn de symptomen van toxoplasmose?

Niet iedereen zal er ziek van worden, soms merk je nauwelijks dat je iets hebt. Anderen, zoals ik destijds, kunnen klachten krijgen als moeheid, lusteloosheid, koorts, huiduitslag en opgezwollen lymfe.

Bij een verminderde weerstand kunnen de symptomen heftiger zijn. Denk bijvoorbeeld aan aantasting van het zenuwstelsel, hartspier, longontsteking of zelfs de hersenen aantasten. Pas na enkele weken of maanden is de ziekte weer over. Er is echter één voordeel, als je eenmaal toxoplasmose hebt gehad, ben je er daarna immuun voor. Fijn te weten dat ik dát in ieder geval niet meer kan krijgen. Dit geldt trouwens voor ongeveer een kwart van de Nederlandse bevolking. Het komt dus best veel voor.

Hoe kun je het voorkomen?

Belangrijk is je handen regelmatig te wassen en als je vlees eet, zorg ervoor dat je deze goed hebt verhit. Zwangere vrouwen kunnen beter geen rauw vlees of vleesproducten eten. Denk bijvoorbeeld aan carpaccio of filet Américain. Laat het schoonmaken van de kattenbak liever aan iemand anders over en als er niemand is, draag dan goede handschoenen tijdens het verschonen.

De parasiet overleeft niet bij extreme temperaturen. Als je het eten boven de 70°C verhit of minstens twee dagen in de vriezer legt bij een temperatuur van minimaal -12°C, dan heb je de parasiet gedood.

Korte checklist

  • Verhit vlees door en door.
  • Eet geen rauwe producten zoals vlees, kaas en vis.
  • Was regelmatig je handen met (heet) water en zeep, vooral na contact met rauwe producten.
  • Was zorgvuldig je groente en fruit.
  • Verschoon de kattenbak met handschoenen (of laat een huisgenoot dit doen).
  • Draag handschoenen bij het tuinieren.
  • Houdt rekening met zandbakken en wroeten in de aarde. Dek eigen zandbak af met een deksel.
liefs Marion

Meer informatie

Dit kun je beter niet eten tijdens de zwangerschap
Gezond eten tijdens de zwangerschap
Gezonde voeding tijdens je zwangerschap
Gezonde recepten tijdens de zwangerschap

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *