Met warm weer komen ook de zomerkwalen weer

Met warm weer komen ook de zomerkwalen weer

Je kind blijft ook in de vakantie en vakantieperiode soms een onbesuisd projectiel. Ook liggen er wat typische zomerkwalen op de loer, in deze periode. Je hoeft niet voor alles direct naar de dokter te rennen, sommige dingen kun je gelukkig zelf oplossen. Omdat voorkomen altijd beter is, dan genezen, geven we tips om dit soort zomerongelukjes zoveel mogelijk te voorkomen.

Diarree

Vooral op vakantieadressen in warme landen ligt het risico van diarree op de loer. Je kunt dit zoveel mogelijk voorkomen door de eerste dagen alleen vertrouwd voedsel te eten en gedurende de hele vakantie alleen water te drinken, dat betrouwbaar is (dus uit flessen). Let ook goed op de hygiëne en was regelmatig je handen. Laat hem ook niet té koude dranken drinken of te weinig drinken.

Heeft je kindje toch diarree opgelopen? Dan kun je hem het beste veel water, bouillon of slappe thee laten drinken. Niet teveel in één keer maar steeds een klein beetje. Je kunt eventueel ORS geven, om uitdroging tegen te gaan en zijn mineralen aan te vullen. Informeer bij drogist of apotheek goed naar de dosering.

Wanneer je baby langer dan 12 uur diarree heeft, niet wil drinken, niet meer plast, blijft overgeven, suf is of hoge koorts heeft/houdt, dan kun je het beste even langs de huisarts gaan. Met je peuter of kleuter kun je het beste naar de huisarts gaan, wanneer de diarree langer dan 24 uur aanhoudt, of wanneer er bloed of slijm in zijn ontlasting zit.

Zonnesteek

De zon is fijn en zorgt voor de aanmaak van vitamine D, maar teveel zon kan zelfs gevaarlijk zijn. Het risico van een zonnesteek, is altijd aanwezig. Probeer dit te voorkomen door niet te lang met je kindje in de zon te zitten, kleed je kindje niet te warm en bescherm zijn hoofdje en nek zoveel mogelijk tegen de zon. Zorg voor voldoende schaduwrijke plekken, waar hij geregeld verkoeling kan zoeken.

De symptomen van een zonnesteek:
prikkelbaar
misselijk
huilerig
hoofdpijn
duizeligheid
zweten
flinke koorts

Wanneer je dit bij je kindje constateert, breng hem dan zo snel mogelijk naar een koele, tochtvrije plek. Spons hem af met lauw water en laat hem drinken. Mits je een thermometer bij de hand hebt, neem dan ook zijn temperatuur op. Is hij echter suf of buiten bewustzijn, bel dan meteen het alarmnummer.

lijn groen oudersenzo
Met warm weer komen ook de zomerkwalen weer

Onderkoeld

Na lang zwemmen of poedelen in koud water, kan je kindje onderkoeld raken. Hij ziet dan bleek, rilt en kan ook wat suf zijn. Zijn lichaamstemperatuur is dan onder de 36 graden gedaald. Je kunt hem het beste douchen met warm water om weer op temperatuur te komen. Pak hem daarna lekker warm in (ook zijn hoofdje) en geef hem iets warms te drinken. Wanneer hij erg versuft is, bel dan het alarmnummer. Hou hem ondertussen wel warm, maar geef hem dan niets te drinken.
Onderkoeling kun je voorkomen door je kindje niet te lang achter elkaar in koud water te laten spelen. Haal hem er geregeld uit, om in de zon weer op temperatuur te komen. Badje in de tuin? Vul deze nooit met ijskoud water.

Help, een kwal!

Een kwallenbeet is niet fijn, het jeukt en geeft een branderige pijn. De huid is rood en opgezwollen en er kunnen zelfs blaren op ontstaan. Kinderen kunnen er zelfs misselijk of duizelig van worden. Tot aan overgeven toe. Ook hier geldt dat voorkomen beter is dan genezen. Natuurlijk is het niet helemaal te voorkomen, maar je kunt je kindje wel uitleggen zoveel mogelijk uit de buurt te blijven van die griezels.

Toch gebeten? Je kunt de beet verzachten met een natte, koude doek. Liefst met ijsklontjes, maar die heb je wellicht niet bij je op het strand. Voorzichtig deppen met azijn, kan ook de werking van het gif tegen gaan. De pijn zal na ongeveer 15 minuten weer verdwijnen. Mocht je kind echter ademhalings- of bewustzijnsproblemen krijgen dan is er sprake van een allergische reactie en kun je het beste direct het alarmnummer bellen. Ook wanneer je kindje in zijn ogen is gestoken, is het raadzaam direct naar een huisarts te gaan. Zorg ervoor dat je kindje niet in zijn ogen gaan wrijven.

Tip: Neem een koeltas mee naar het strand, met ingevroren koelelementen. Ze kunnen verzachtend werken bij een kwallenbeet en houden daarnaast je drank en eten lekker fris.

Verbranden

In onze blog ‘Baby in de zon‘ vertellen we hoe gevaarlijk het voor je kindje is, om zich te verbranden in de zon. Belangrijk om je kindje goed in te smeren met een goed verzorgingsproduct. Je kunt ook speciale zonwerende kleding voor hem kopen, dat is nog veiliger dan wanneer je zijn huidje insmeert. Laat hem ook geregeld in de schaduw spelen en niet continu in de volle zon.

Is je kindje toch verbrand? Dan is het belangrijk zijn huid te verkoelen. Je kunt er plakjes komkommer opleggen. Komkommer zal de hitte uit de huid nemen, zodat de huid wat kalmeert.

Ook kan je in de zon last krijgen van zonneblaasjes of zonneallergie. Dit zijn rode bultjes die jeuken en een aantal dagen kunnen blijven zitten. De jeuk van deze blaasjes kun je verlichten met (karne)melk.

Muggen

In onze blog ‘Muggen en muggenbulten‘, besteden we uitgebreide aandacht aan deze irritante plaaggeesten. Er zijn allerlei middelen op de markt om deze vliegende prikkers op afstand te houden, maar je kunt ook een gesneden ui op je nachtkastje leggen. Muggen vinden dit smerig en zullen niet snel bij je komen. Ook houden ze niet van tijgerbalsem of kruidnagels. Toch geprikt? Smeer dan wat keukenazijn op de bulten, tegen de jeuk.

Bijen

In onze blog ‘Bijen en bijsteken‘ besteden we uitgebreide aandacht aan de risico’s van een bijensteek. Maar we geven ook tips hoe je een bijensteek kunt voorkomen, wat de verschillen zijn tussen wespen, hommels en bijen en hoe je ze kunt herkennen. Uiteraard schenken we ook aandacht aan bijenallergie. Uitgebreide bijeninfo dus!

Voedselvergiftiging

Hoe warmer, hoe belangrijker het is om voedsel zo hygiënisch mogelijk te bewaren. Ook is het beter tijdens de hitte geen rauwe producten te eten, ook niet in restaurants, omdat je geen idee hebt hoe de salade is bereid. Bewaar je voeding zo lang mogelijk gekoeld en laat vlees het liefst in de koelkast ontdooien en niet in de warmte. Zet bij een barbecue pas op het laatste moment het eten op tafel en laat het vlees, zo lang mogelijk in de koeling staan. Je kunt beter steeds iets mee naar buiten nemen, dan wanneer het vlees een paar uur in de warmte staat. Laat het vlees ook goed doorbakken, zodat de slechte bacteriën worden gedood, maar laat het ook niet aanbranden.

Hooikoorts

Hooikoorts veroorzaakt jeukende of brandende ogen, loopneuzen en niesbuien. De klachten ontstaan door een allergische reactie van de slijmvliezen op diverse stoffen in de natuur. Denk bijvoorbeeld aan pollen en stuifmeel. Als je allergisch bent, is het moeilijk te voorkomen, hooguit zoveel mogelijk binnen blijven. Gelukkig zijn er goede medicijnen voor om te voorkomen dat je continu met rode, jeukende ogen loopt.

Schurende bovenbenen

Fijn die panty’s uit, maar schurende bovenbenen kunnen best pijnlijk zijn. Het schuren komt doordat de huid wat opzwelt door de warme temperaturen, zodat de dijen als het ware aan elkaar vastplakken en tegen elkaar gaan wrijven. Hierdoor ontstaat er huidirritatie of zelfs kleine brandwondjes. Omdat voorkomen altijd beter is dan genezen, hier tips om het schuren tegen te gaan:

  • Draag dijenbanden. Ze zijn te koop in verschillende soorten en maten.
  • Gebruik speciaal gevormde tape.
  • Trek een corrigerend broekje of broekje met pijpjes aan.
  • Smeer je bovenbenen in met een speciale crème of gebruik talkpoeder.
liefs Marion

Meer informatie

Zomer ABC – Zomer betekent opletten & genieten!
Zwanger in de zomer, wat kun je verwachten?
De risico’s van een warme zomerse dag
Heeft je baby warmte-uitslag? Zo kun je het voorkomen!

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

lijn-groen-oudersenzo
BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *