Het norovirus, hoe besmettelijk is het?

Het norovirus, hoe besmettelijk is het?

Om direct de vraag in de titel te beantwoorden: Het norovirus is behoorlijk besmettelijk. Per jaar krijgen er maar liefst 4,5 miljoen Nederlanders buikgriep, waarvan ongeveer een half miljoen wordt veroorzaakt door het norovirus. Zelf was ik afgelopen week de klos, en dagenlang was de WC mijn beste vriend. Dagenlang kon ik mijn huis niet uit.

Wat is het norovirus?

Het norovirus veroorzaakt een fikse buikgriep, met andere woorden, een ontsteking van het maagdarmkanaal. Het is een super besmettelijk virus. Het bevindt zich in ontlasting en braaksel van iemand die het virus bij zich heeft. De ontlasting kan maar liefst 3 weken besmettelijk blijven. Het virus kan voorkomen in rauwe groente en fruit, rauwe schaal- en schelpdieren of van mens op mens.

Wat zijn de symptomen

Er zijn verschillende symptomen mogelijk, maar er zijn ook mensen die nauwelijks last hebben van dit virus, waardoor het verloop bijna geruisloos aan ze voorbij gaat. Echter zijn de meest voorkomende symptomen:

Diarree, misselijk, braken, koorts, hoofdpijn, buikpijn.

De tijd tussen besmetting en ziek worden is 1 tot 3 dagen. Meestal verdwijnen de ergste klachten weer na een dag of twee.

lijn groen oudersenzo
Het norovirus, hoe besmettelijk is het?

Hoe kun je het voorkomen?

Er zijn helaas geen middelen om te voorkomen dat je de ziekte oploopt. Was in ieder geval regelmatig je handen, verhit schaal- en schelpdieren goed voordat je ze gaat eten en was groente en fruit grondig onder stromend water.

Houd er rekening mee dat je nog drie dagen besmettelijk bent, nadat de klachten zijn verdwenen! Belangrijk om je handen, na ieder toiletbezoek, goed te wassen. Het virus kan echter ook via speekseldruppeltjes worden overgedragen, dus ook via de lucht kunnen anderen besmet worden.

Genezing van het norovirus

Er zijn geen medicijnen tegen het norovirus. Gelukkig gaat het vanzelf weer over. Meestal na zo’n dag of vier. Het belangrijkste is uitdroging tegen te gaan. Hiervoor is het noodzakelijk voldoende te drinken en eventueel je mineralen en zouten aan te vullen met ORS (te koop bij drogist en apotheek).

Bij kleine kinderen en ouderen (70-plus) kan een darminfectie heftiger verlopen en daardoor ook wat langer duren. Vooral bij deze kwetsbare groepen is het risico op uitdroging groter.

Andere medicatie

Als je een anticonceptie of medicijnen slikt, houd er dan rekening mee dat de werkzaamheid afneemt door het braken en/of de diarree.

Is een huisarts bezoek noodzakelijk?

In de meeste gevallen zal dat niet het geval zijn en ben je na een paar dagen weer overal vanaf. Neem echter wel direct contact op met de huisarts als je kind jonger is dan twee en:

 • Ontroostbaar is en blijft huilen
 • Verward of suf is
 • 8 tot 12 uur niet meer heeft geplast
 • Niet wil drinken
 • Bloed of slijm in ontlasting heeft
 • Gedurende 24 uur, meer dan 6x waterdunne diarree
 • Koorts heeft

Is je kind ouder dan twee jaar, neem dan contact op met de huisarts als hij:

 • Blijft huilen
 • Verward en suf is
 • Een dag niet heeft geplast
 • Niet wil drinken
 • Drie dagen diarree en koorts heeft
 • Bloed of slijm in ontlasting heeft
 • Drie dagen meer dan zesmaal per dag waterdunne diarree heeft

Uiteraard neem je ook altijd contact op met je huisarts als je het niet vertrouwd. Wees extra alert bij kinderen die last hebben van hun hart en/of bekend zijn met nierproblemen en diabetes. Medicatie zullen minder goed werken.

liefs Marion

Meer informatie

Griep en zwangerschap
Wat is de Driedagenkoorts en hoe ga je ermee om?
Kinderkwaaltjes top 10 – Wat zijn de meest voorkomende kinderkwaaltjes?

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

lijn-groen-oudersenzo
BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *