Wat is intermittent fasting en hoe gezond is het?

Er zijn allerlei mogelijkheden om gewicht te verliezen. We hebben het bijvoorbeeld al eens over het KETO dieet gehad, maar er zijn meer manieren. Bijvoorbeeld intermittent fasting. Intermittent fasting is een eetpatroon waarbij wordt afgewisseld tussen periodes van vasten en eten. Het focust niet op wát je eet, maar wanneer je eet. Er zijn verschillende methoden, zoals de 16/8-methode waarbij je 16 uur vast en binnen 8 uur eet. Of 5:2, waarbij je vijf dagen normaal eet en op twee dagen aanzienlijk minder calorieën consumeert. Het doel is vaak gewichtsverlies, verbetering van metabole gezondheid en soms langer leven.

Wat is intermittent fasting en hoe gezond is het?

Veel aandacht

Intermittent fasting heeft de laatste jaren aandacht gekregen als een manier om de gezondheid te bevorderen en gewicht te beheersen. Deze methode, populair gemaakt door beroemdheden en gezondheidsgoeroes, waarbij men doorgaans gedurende een bepaalde periode van de dag eet en de rest vast.

Langetermijneffecten

Ondanks de populariteit en de aanvankelijke gezondheidsvoordelen die aan intermittent fasting worden toegeschreven, zoals gewichtsverlies en verbeterde cardiometabolische gezondheid, is er groeiende bezorgdheid over de langetermijneffecten ervan. Recent onderzoek, besproken op LINDA.nl, wijst uit dat langdurig periodiek vasten de kans op voortijdig overlijden, met name door hart- en vaatziekten, significant kan verhogen. De kans op overlijden door deze oorzaken zou met 91% toenemen, vooral bij mensen die reeds met gezondheidsproblemen kampen. Bovendien zouden mensen die kanker hebben, eerder overlijden wanneer ze periodiek vasten toepassen, vergeleken met wanneer ze dat niet doen​​.

American Heart Association

Het onderzoek, uitgevoerd in opdracht van de American Heart Association onder 20.000 Amerikanen gedurende vijftien jaar, benadrukt dat terwijl kortdurend vasten gezondheidsvoordelen kan hebben, zoals gewichtsverlies en verbeterde hartgezondheid, langdurig vasthouden aan deze levensstijl potentieel schadelijk kan zijn. Onderzoeker Victor Wenze Zhong adviseert daarom extreme voorzichtigheid bij het langdurig volgen van intermittent fasting en benadrukt het belang van een persoonlijke benadering, waarbij gekeken wordt of deze manier van leven wel past bij de individuele leefstijl.

Deze bevindingen vormen een belangrijk gegeven, dat wat voor de ene persoon werkt, niet noodzakelijkerwijs geschikt is voor een ander. En dat dieetkeuzes altijd in overleg met een gezondheidsprofessional gemaakt moeten worden. Dit onderstreept het belang van maatwerk en de noodzaak om voorzichtig te zijn met het langdurig toepassen van dergelijke dieetpatronen zonder adequate begeleiding en monitoring.

liefs Marion

Meer informatie

Ik viel 50 kilo af met het Keto Dieet (en zó kun jij dat ook!
Lekker in je vel na de bevalling. Zo raak je die extra kilo’s snel weer kwijt!
Keto recepten

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *