Perfectie zit verscholen in de liefdevolle omarming van de imperfectie

Perfectie zit verscholen in de liefdevolle omarming van de imperfectie

Perfectie zit verscholen in de liefdevolle omarming van de imperfectie” is een lijfspreuk van mij, het gaat erom dat je zowel jezelf als de ander volledig accepteert, met alle mooie én minder mooie eigenschappen. Want juist de combinatie maakt ons mooi, uitdagend, aantrekkelijk en in balans. Ieder mens zou zichzelf moeten kunnen zijn: groot, klein, dik, dun, zwart, wit, slappies en wappies, want met elkaar vormen we een prachtig kleurrijk skittleleger.

Ideaalbeeld

In menig relatie wordt regelmatig met de botte bijl ingehakt op die ander om tot een “ideaalbeeld” te komen. Je kunt je afvragen of je dan wel bij de juiste partner bent, want waarom mag die ander niet volledig zijn zoals hij (of zij) is? Waarom moet die ander iets worden wat jij voor ogen hebt en is deze niet gewoon goed genoeg zoals hij of zij is?

Volledig accepteren

Ik denk dat veel leed in relaties voorkomen kan worden, als beiden partners elkaar volledig kunnen accepteren. Dat je de ander in alle facetten kunt zien en accepteert. Helaas is dat niet voor iedereen mogelijk en dus wordt er heel wat gehakt, geschaafd, gezeurd en ruzie gemaakt. De één is boos omdat de ander zich niet aanpast, de ander is boos omdat hij zich niet gezien voelt en zijn of haar keurslijf aan alle kanten knelt. En die knelling doet pijn. De waarheid van de strijd ligt ergens in het midden. Waar twee vechten, hebben twee schuld. Maar het betekent ook heel veel onnodig leed…

lijn groen oudersenzo
Perfectie zit verscholen in de liefdevolle omarming van de imperfectie

Beeld van perfectie

Deze strijd vindt plaats binnen heel veel relaties maar heeft inmiddels ook onze jeugd bereikt. En dat is precies waar ik het in deze blog over wil hebben, want deze ontwikkeling is zorgwekkend. Onze jeugd groeit op met een beeld van perfectie wat totaal niet strookt met de werkelijkheid, maar die ze enorm onzeker kunnen maken. Neem daarbij de lockdowns, de gesloten horeca en andere beperkende leefregels waardoor het steeds lastiger is geworden te reflecteren aan elkaar. Je kunt je het voorstellen dat dit probleem alle mogelijkheid krijgt te wortelen in de samenleving en een beschadigde generatie laat opgroeien.

Het gevaar van social media

Juist door alle (corona)beperkingen is de “vlucht” naar pixelland verder toegenomen. De echte wereld zit immers op slot, dus jongeren zoeken elkaar online. Maar ben je wel eens op Tiktok, Instagram, Snapchat, Facebook of Twitter geweest? Op alle accounts kun je tegenwoordig “reels” en andere (live) filmpjes plaatsen. Filmpjes waarbij veel gebruik wordt gemaakt van één of meerdere filters. Komische filters maar ook filters die je huid straktrekken, je wimpers laten groeien of je volle lippen geeft. Op zich kunnen die filters best grappig zijn, maar er zit ook een keerzijde aan dit verhaal. Als jij foto’s plaatst met filters die je nóg mooier maken, nóg perfecter laten stralen, dan wordt de stap naar buiten, de realiteit in, steeds groter. Vooral voor onzekere tieners.

Fake accounts

Doordat onze kids de hele dag blootgesteld worden aan accounts van anderen, die ook gebruik maken van allerlei filters, lijkt het alsof de hele wereld perfect is, behalve jij. Maar geloof me, van die foto met als onderschrift “OMG, net wakker, bad hairday, let niet op mijn warhoofd!” – en waarvan jij denkt “Damn, zo zie ik er nog niet eens uit na een behandeling bij de visagiste en kapper” – dan klopt die gedachte. Want die foto van die “influencer” is geen “snelle kiek” dat is een goed bedachte foto met het nodige voorwerk, incluis gebruik van de juiste belichting, filters én nabewerking.

Daar zit niks, maar dan echt helemaal niks spontaans aan. Over alles is nagedacht en anders nog wel, tot overtreffende trap van perfectie, bijgewerkt in Photoshop.

Fake wereld

Maar onze kids staan daar niet bij stil. Die zien die fakewereld, vol glitter en glamour, strakke gezichten, mooie make up, gestylde haren en denken dat het de werkelijkheid is. Zij willen dit ook, incluis de bijbehorende likes (goed voor de aanmaak van dopamine, een stof die hoort bij het beloningssysteem van de hersenen). Ze voelen zich tekortschieten, lelijk, onvolmaakt en het is dus niet zo gek dat ze zullen vluchten in de wereld van pixels waarin ook zij met één of meerdere filters in de buurt kunnen komen van hun idolen. Hun uiterlijk afmeten aan de hoeveelheid “likes” die een foto binnenhaalt, maar waarmee ze zichzelf steeds verder van de realiteit zetten. Zeg maar gerust “buitenspel” plaatsen.

Groeiend aantal zelfdoden

Het is niet zo gek dat het aantal zelfdoden onder jongeren schrikbarend is gestegen de afgelopen maanden. Dat heeft deels te maken met alle beperkende maatregelen, maar de daarmee gepaard gaande vlucht naar internet en de onmogelijke taak te streven naar perfectie, is daar zeker ook debet aan. Het is juist zo belangrijk dat onze jongeren opgroeien met het idee dat de ware perfectie zit verscholen in de liefdevolle acceptatie van de imperfectie. Naar zichzelf én naar anderen. Want ieder mens is prachtig zoals hij/zij is en daar zijn geen filters voor nodig!

Zullen we zelf het goede voorbeeld geven door elkaar meer te complimenteren in de real world en die social media links laten liggen? Daarmee zou heel veel (toekomstig) leed bespaard kunnen worden.

liefs Marion

Meer informatie

Opmerkingen die je beter niet tegen je kind kunt maken
Verantwoordelijk leren omgaan met mobieltjes
Hoe hou je het internet voor je tieners veilig?
Flirten via internet. Kan het kwaad?
Eenzaamheid groeit onder jongeren – Hoe houden we ze gelukkig?

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *