Wat is dysmaturiteit en kan het kwaad?

Wat is dysmaturiteit en kan het kwaad?

Zodra je in de wereld van zwangerschappen en baby’s stapt, vliegen de nieuwe kreten je om de oren. Woorden waar je nog nooit van hebt gehoord en waarvan je de betekenis niet eens kan raden. Heb je bijvoorbeeld wel eens gehoord van dysmaturiteit? In deze blog gaan we hier nader op in. Wat is dysmaturiteit? En hoeveel kwaad kan het?

Wat betekent dysmaturiteit?

Dysmaturiteit betekent dat een foetus verminderde groei vertoont tijdens de zwangerschap. Dus wanneer hij nog in de baarmoeder zit. Dit kan gepaard gaan met prematuriteit (vroeggeboorte) maar er kan ook sprake zijn van een voldragen zwangerschap.

Een baby tussen de 37 en 42 weken weegt gemiddeld tussen de 2500 en 4500 gram. Wordt je baby in die periode geboren met een lager geboortegewicht dan is er sprake van dysmatuur. Het gaat hierbij dus om een te laag geboortegewicht in verhouding tot de zwangerschapsduur. Kenmerkend voor deze baby’s zijn vaak een magere buik en een relatief groot hoofd.

Wat zijn de mogelijke oorzaken?

Er kunnen diverse oorzaken zijn voor een te laat geboortegewicht, zoals bijvoorbeeld:

  • Stress (bij de moeder)
  • Verstoorde/verminderde bloedtoevoer (voedingsstoffen en zuurstof)
  • Gebruik van groeiremmende producten zoals nicotine, alcohol en/of drugs
  • Infecties zoals toxoplasmose
  • Chromosale afwijking
  • Meerling zwangerschap
  • Genetische factoren
  • Ondervoeding bij de moeder
  • Medicijngebruik
lijn groen oudersenzo
Wat is dysmaturiteit en kan het kwaad?

Wat zijn de kenmerken van dysmaturiteit?

Als eerste is er natuurlijk een lager gewicht, maar er zijn meer kenmerken die zich voor kunnen doen:

  • Hij is mager
  • Heeft weinig onderhuids vetweefsel
  • Hij is hongerig
  • Kan zich moeilijk op temperatuur houden

Baby’s met een te laag geboortegewicht kunnen te maken krijgen met dezelfde complicaties en ontwikkelingsachterstanden als een premature baby. Denk bijvoorbeeld aan zuurstoftekort tijdens de bevalling, schommeling in de lichaamstemperatuur, lage bloedsuikers, lage bloedplaatjes, te hoog aantal rode bloedcellen en ruim gewichtsverlies (meer dan 10%).

Wat is de behandeling?

Omdat deze baby’s weinig vetweefsel hebben, koelen ze na de geboorte snel af. Daarom wordt hij snel in een warme doek gewikkeld en krijgt hij een mutsje op. Als zijn geboortegewicht écht veel te laat is, dan gaat hij direct een couveuse in of wordt er voor een warmtebed gezorgd.  Het bloedglucose gehalte wordt regelmatig gecontroleerd. Mits noodzakelijk krijgt hij een infuus met glucose om zijn bloedsuikergehalte weer op het juiste niveau te krijgen. Vaak gaat het gewoon goed en kan hij na een couveuseperiode zonder complicaties naar huis.

Komt de achterstand nog goed?

Dit is een beetje afhankelijk van het moment dat de groeiachterstand tijdens de zwangerschap optreedt. Wanneer dit vroeg in de zwangerschap gebeurt dan zijn alle organen in verhouding wat kleiner. Dit wordt proportioneel klein genoemd. Deze achterstand blijft bestaan. Bij deze kids is de kans hoger dat hij een stoornis ontwikkelt zoals ADHD, autisme, verstandelijk of lichamelijke handicap.

Bij een groeiachterstand later in de zwangerschap dan is de schedelomtrek vaak normaal en is de kans op blijvende achterstand klein.

liefs Marion

Meer informatie

Wat doet vroeggeboorte met je op lange termijn?
Couveuse – Wanneer vroeggeboorte je treft en je baby eerst in de couveuse moet
Buidelen met je baby. Waarom is dit zo belangrijk?
Buidelen of kangoeroeën. Waar is dat goed voor?
Vroeggeboorte – Geboorte voor 37 weken zwangerschap

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

lijn-groen-oudersenzo
BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *