Meten is weten: Het belang van de weegschaal

Meten is weten: Het belang van de weegschaal

Heb je voor dit nieuwe jaar je voorgenomen wat kilo’s kwijt te raken? Dan raad ik je aan wat vaker op de weegschaal te gaan staan. Vooral als het even niet zo lekker loopt, hebben we de neiging vermijdend gedrag te vertonen en die weegschaal te negeren. Echter je gewicht bijhouden op de weegschaal is juist zo’n krachtig hulpmiddel om je op weg te helpen naar een gezonde(re) levensstijl. Het is wetenschappelijk aangetoond dat vaker op de weegschaal staan, samenhangt met méér gewichtsverlies. En dat is eigenlijk heel logisch.

Boost geven

Op het moment dat we stoppen met wegen, raken we een stuk controle kwijt. De kans is groot dat je op dat moment ook meer goede voornemens los laat. Er is immers geen confrontatiemoment meer. Overigens kan het ook een positieve boost geven om juist wél op die weegschaal te gaan staan. Als jij een gezellig weekend hebt gehad vol feestjes en lekkernijen, kan de weegschaal aantonen dat je niet direct kilo’s hierdoor bent aangekomen. En die wetenschap kan je juist weer een enorme boost geven de gezonde levensstijl weer op te pakken!

Schommelingen horen erbij

Maar regelmatig wegen kent meer voordelen. Als jij je regelmatig weegt (minimaal één keer per week en maximaal één keer per dag) zal je ontdekken dat schommelingen in je gewicht erbij horen en dus heel normaal zijn. Je hoeft er dus niet zo van te schrikken.

lijn groen oudersenzo
Meten is weten: Het belang van de weegschaal

Gebruik één weegschaal

Soms lijkt je gewicht te schommelen maar heeft dat te maken met de manier van wegen. Bijvoorbeeld als je verschillende weegschalen gebruikt. Het resultaat op verschillende weegschalen kun je nooit goed met elkaar vergelijken. Je kunt daarom het beste één weegschaal gebruiken waarop je je wegingen doet. Heb je een goede betrouwbare weegschaal, zet hem dan op een vaste plek en laat hem hier staan (liefst op een harde ondergrond). Zelfs de wijziging van de ondergrond van een afwijkend resultaat geven.

Weeg altijd op hetzelfde moment

Je wilt geen appels met peren vergelijken, het is daarom belangrijk dat je je zoveel mogelijk op hetzelfde moment weegt. In de loop van de dag schommelt je gewicht. Het is niet zo gek dat je in de avond zwaarder weegt dan in de ochtend. Het beste – en meest zuivere – moment om te wegen is direct na het opstaan, zonder dat je iets hebt gegeten en/of gedronken en nadat je naar het toilet bent geweest.

Bloot aan de haak

Ook de omstandigheden van het wegen kunnen wisselen. Draag je de ene keer je badstoffen ochtendjas en de volgende keer een niemendalletje, dan kan dit in het resultaat zichtbaar zijn. Het beste is dus bloot aan de haak op de weegschaal te stappen, zodat dit voor iedere weging exact hetzelfde is.

weegschaal
weegschaal
weegschaal

Vocht weegt ook!

Vooral je vochtbalans kan een grote invloed hebben op je gewicht. Als je de avond ervoor wat zouter hebt gegeten of alcoholische drankjes hebt gedronken, is de kans groot dat je lichaam meer vocht vasthoudt. En een halve liter vocht, betekent een halve kilo gewicht.  Ook het eten van meer koolhydraten kan invloed hebben op je gewicht. Je hoeft er niet direct dikker van te worden, maar ze kunnen in de vorm van glycogeen als reserve worden opgeslagen in je spieren en lever. Voor elke gram glycogeen die je lichaam opslaat, houd je 3 gram vocht vast. Dat kan dus oplopen tot zo’n 2 à 3 kilogram!

Vergeet de hormonen niet!

Ook onze hormonen hebben invloed op het resultaat op de weegschaal. De meeste vrouwen zijn (helaas) extra zwaar als ze ongesteld zijn. Door de hormonen houdt ons lichaam meer vocht vast. Overigens kunnen sommige medicijnen ook verantwoordelijk zijn voor gewichtsschommelingen. Sommige medicijnen laten de schildklier of stofwisseling langzamer werken.

Zijn je darmen wel leeg?

Het is logisch dat je met een volle maag, meer weegt dan op een nuchtere maag. Maar ook onze darmen zijn van grote invloed. Als je last hebt van obstipatie is het logisch dat je meer weegt, dan wanneer je aan de diarree bent. Het is daarom enorm belangrijk dat je voldoende vezels blijft eten om de darmen zo optimaal mogelijk te kunnen laten werken!

liefs Marion

Meer informatie

Een verzadigde maaltijd, hoe ziet die eruit?
Waarom is voldoende lichaamsbeweging zo belangrijk?
Met een trampoline spring je jezelf fit en gezond!
Omgaan met het frisse start-effect (houd een voedingsapp bij!)
Mindful eten tijdens het kerstdiner, zo doe je dat!
Met deze 3 tips behaal je makkelijker je gezondheidsdoel!

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

lijn-groen-oudersenzo
BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *