Voedselallergie. Wat zijn de verschillende testmethoden?

Voedselallergie. Wat zijn de verschillende testmethoden?

Een voedselallergie kan voor vervelende situaties leiden. Maar hoe kom je er nu achter of het inderdaad het eten is wat zorgt voor bepaalde gezondheidsklachten bij je kind (of jezelf natuurlijk)? Hoe kan je erachter komen of je allergisch bent en waarvoor dan wel precies? Bestaat er zoiets als een test?

Wel of geen voedselallergie?

Volgens André Knulst, dermatoloog in het UMC in Utrecht, denken veel mensen ten onrechte dat ze allergisch zijn. Hij stuurt ongeveer de helft van de patiënten weer naar huis met de mededeling dat ze wel gewoon alles kunnen eten. Het schijnt zelfs zo te zijn dat mensen die echt allergisch zijn voor eten maar 3% van de bevolking is, terwijl een kwart van de mensen denkt dat ze allergisch zijn. Dat is nogal een verschil! Hoe komt dat en hoe kom je er dan achter of je echt allergisch bent?

Intolerantie of voedselallergie

Daarnaast is er ook nog de vraag of iemand allergisch is of dat het om intolerantie gaat. Bij een allergie is het afweersysteem de boosdoener. Het ziet bepaald voedsel als een niet gewenste bezoeker en zal daarom direct reageren. Het afweersysteem zal antistoffen gaan maken om deze ongenode gasten (in zijn ogen) te verslaan. Bij intolerantie komt het afweersysteem van de darmen in actie. Hierdoor kan je chronische darmklachten krijgen. Of er mist, zoals bij lactose-intolerantie, een bepaald enzym waardoor je darmklachten krijgt. In principe is een intolerantie heel vervelend, maar zal minder ernstige bijwerkingen hebben dan een heftige allergie. Er zijn allergieën waarbij mensen er zelfs aan kunnen overlijden. Van de kinderen gaat het trouwens om 4% die een voedselallergie hebben, maar kinderen kunnen daar ook nog gewoon overheen groeien.

lijn groen oudersenzo
Testen op voedselallergie. Hoe doe je dat?

De IgE en IgG- testen

Er zijn testen in de omgang die je simpelweg op het verkeerde been zetten! Zo is er de IgE-test. Deze bekijkt of er antistoffen in het bloed zitten. Dit zegt op zich nog niks. Het zou een aanwijzing kunnen zijn, maar bij ongeveer de helft blijkt het dan nog altijd niet om een allergie te gaan! Dan is er nog een IgG-test die alleen maar laat zien of je met het eten in aanraking bent geweest. Het enige wat het dus laat zien is of je dit eten pas nog gegeten hebt. Niks meer en niks minder. Hiermee zeg het dus helemaal niets over een mogelijke allergie! Er is dus meer nodig dan dit soort testen. Deze testen doe je bijvoorbeeld bij de huisarts, maar kan je ook online zelf kopen!

Allergietest én klachten

Na het afnemen van de test zal een arts met jou of je kind in gesprek gaan om meer te weten te komen. Daarnaast zal er gekeken worden hoe je reageert op het voedsel. Dit kan gedaan worden aan de hand van een provocatietest. Puur afgaan op een zelftest (thuis dus) is dus gewoon niet voldoende.

Wat is een provocatietest

Bij een provocatietest ga je een dag naar het ziekenhuis. Er wordt je duidelijk verteld wat je wel en niet mag eten of welke medicijnen je wel of niet mag innemen. Je krijgt een infuus zodat er direct medicatie toegediend kan worden als het niet goed gaat. Ook wordt je gezondheid uiteraard gecheckt, zoals je pols, bloeddruk, keel, longen en je temperatuur. Vervolgens krijg je het voedsel toegediend. Dit gaat in steeds grotere hoeveelheden. Ook kan er tussendoor gebruik gemaakt worden van placebo’s om zo het onderzoek nog duidelijker te krijgen. Uiteraard word je continue in de gaten gehouden om te zien hoe er gereageerd wordt. Maar ook de dag erna wordt er nog contact met je opgenomen hoe je er op dat moment aan toe bent.

Zelf testen?

Natuurlijk kan het zo zijn dat jij of je kind gevoelig is voor bepaald voedsel. Dit hoeft dus nog niet meteen een allergie te zijn. Wil je zeker weten dat het echt iets is, dan kan je toch het beste naar de huisarts toe gaan en niet zelf maar wat aan tobben. Aan de ene kant neem je onnodige risico’s, want stel dat het wel iets ernstigs is. Aan de andere kant (als het geen allergie is) kan je zo snel over iets oordelen en onbedoeld je kind juist dingen onthouden. Dat is niet alleen niet leuk voor je kind, maar het kan ook zomaar zo zijn dat hij of zij hierdoor (onbedoeld) bepaalde voedingsstoffen tekort komt!

liefs Wil

Meer informatie

Allergieën bij kinderen: een onzichtbare strijd
Eczeem, een ontstekingsreactie van de huid
Glutenintolerantie of coeliakie: Een chronische darmaandoening
Gezond ontbijt, een goed begin van de dag!
Groentehapje: Zelf een prakje maken of toch een potje?
Alternatief voor kinderen die liever geen vis eten
Lust ik wel! Het gezonde kookboek van het Voedingscentrum

Bronvermelding

Tekst: Wil Cats
Stockfoto: 123rf.com
UMC Utrecht

BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *