Menstruatiecyclus na pilgebruik

Het moment is aangekomen. Samen zijn jullie het er helemaal over eens, jullie willen graag een kindje! Slik je de pil? Dan zal je dus hiermee moeten stoppen. Een bijzonder moment, waar je best even bij stil mag staan. Misschien met een knus etentje? Of misschien vind je het leuk om de laatste strip ritueel te verbranden op het strand? En dan stopt je pilgebruik, en dan? Je mag gelijk zwanger worden, maar de kans dat dit gaat lukken, is niet zo groot. Je lichaam moet namelijk nu zelf weer aan de slag!

Menstruatiecyclus na pilgebruik

Wat is het beste moment om te stoppen met de pil?

Die is er niet en daarom is ieder moment een ‘beste moment’. Je kunt namelijk op ieder moment besluiten te stoppen met de pil. Ook halverwege een strip. Ga er echter niet vanuit dat je direct zwanger zal worden, want daar is een beetje meer tijd voor nodig. Zodra je weer ongesteld wordt, ben je weer vruchtbaar.

Neem even de tijd

De eerste weken heeft je pilgebruik nog invloed op je cyclus en lichaam. In de pil zitten namelijk hormonen die ervoor zorgen dat je eigen cyclus wordt onderbroken en er geen natuurlijke eisprong meer optreedt. Ook zorgt de pil ervoor dat je baarmoederslijmvlies minder toegankelijker wordt voor spermacellen. De maandelijkse bloeding is dus géén echte menstruatie maar een ‘onttrekkingsbloed’. Het bestaande slijmvlies in de baarmoeder wordt wel afgestoten, maar omdat er geen eicel is, is deze ook niet dikker geworden.

Als je stopt met de pil, moet je lichaam dus even de tijd krijgen om zelf weer aan de slag te gaan. De hypofyse moet de kans krijgen weer aan de nieuwe situatie te wennen en de eierstokken moeten weer worden aangestuurd. Soms gaat dit heel rap en soms heeft je lichaam daar een paar maanden voor nodig.

Voor iedereen anders

Hoe lang je lichaam nodig heeft om de cyclus weer te normaliseren, zal voor iedere vrouw anders zijn. Bij de ene vrouw is dit binnen één of twee maanden alweer geregeld en de ander heeft er misschien wel een half jaar voor nodig. Het komt regelmatig voor dat je cyclus het eerste half jaar erg onregelmatig is, vaak is je lichaam pas na een half jaar weer in balans. Houd je hier echter niet helemaal aan vast, want het komt ook voor dat het pas na een jaar weer in balans is. Soms heeft het lichaam daar gewoon wat extra tijd voor nodig.

Symptomen ontpillen

Wanneer je stopt met de pil kun je last krijgen van bepaalde kwaaltjes. Dat hoeft helemaal niet zo te zijn, maar het kan wel. Klachten kunnen zijn: buikkrampen, hoofdpijn, pijnlijke borsten/tepels, meer zin in seks (niks mis mee), misselijkheid, puistjes en stemmingswisselingen. Naarmate je lichaam weer in balans komt, zullen de klachten verdwijnen.

Na het stoppen met de pil krijgt de menstruatiecyclus weer meer grip op je body, dat betekent dat ook PMS (premenstrueel symptoom) weer van zich kan laten horen. Dat is misschien niet zo’n leuke ontwikkeling, maar het hoort er wel bij.

lijn groen oudersenzo
Menstruatiecyclus na pilgebruik

Huisarts

Raak dus niet in paniek als je niet direct in het eerste half jaar zwanger bent geraakt, dat kan dus prima zonder dat er iets aan de hand is. Als je het echter niet vertrouwt, kun je natuurlijk altijd contact opnemen met je huisarts. Hij kan je eventueel ook medicatie voorschrijven om de eisprong weer op te wekken.

Foliumzuur

Stop je met de pil om zwanger te worden? Begin dan gelijk met het slikken van foliumzuur! Dan weet je zeker dat je daarmee op tijd bent begonnen. En… als je nog rookt en drinkt, dan is dit ook gelijk een goed moment om daarmee te stoppen. Succes!

liefs Marion

Extra informatie

Premenstrueel syndroom (PMS)
Voorbereiding op de eerste menstruatie
Hevig bloedverlies: waarom praten de meeste vrouwen daar nauwelijks over?
Stoppen met de pil. Ben je daarna direct weer vruchtbaar?
Cyclus en vruchtbaarheid. Inzicht in je cyclus!
Doeltreffende baby making seks. Hoe dan?
Amenorroe, afwezigheid van menstruele perioden
Overtijd, maar toch niet zwanger. Wat kan er aan de hand zijn?
Vruchtbaarheidsproblemen en een zwangerschapswens
Vruchtbaarheidsproblemen, wat zijn de mogelijkheden?
Ren voor je leven, de hormonen laaien op!

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
© afbeelding: 123rf.com

lijn-groen-oudersenzo
BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *