Lekker en veilig slapen door je baby

In het begin heeft je kindje heel veel slaap nodig. Zijn dag bestaat eigenlijk uit weinig anders dan slapen, eten, kroelen, knuffelen en volle luiers produceren. Je pasgeboren baby heeft gemiddeld zo’n 18 uur slaap per dag nodig. Maar er zijn kindjes die aan iets minder (16 uur) of iets meer (20 uur) per dag voldoende hebben. Over het algemeen slaapt een pasgeboren baby telkens drie uur, waarna hij ongeveer een kwartiertje wakker is.

Lekker en veilig slapen door je baby

Extra rust

Als je het gevoel hebt dat je kindje niet voldoende slaapt, probeer dan wat extra rust voor hem te creëren. Slaapt hij in de woonkamer? Probeer hem dan in een aparte kamer te laten slapen. Slaapt hij juist in een apart kamertje? Probeer hem dan eens in de woonkamer te laten slapen. Je stem en geluiden om hem heen, kunnen hem juist heel rustig en vertrouwd laten voelen, waardoor hij makkelijk in slaap komt. De meeste baby’s zullen na een half jaar ’s nachts doorslapen. De meeste hebben tot die tijd nog ’s nachts een flesje nodig. Meestal geldt dat hoe actiever je baby is, hoe meer energie hij verbruikt en hoe beter hij slaapt.

Langere perioden wakker

Naarmate je kindje ouder wordt, zal hij steeds langere perioden achter elkaar wakker zijn. Vaak heeft je kindje een vast patroon van slapen ontwikkeld en slaapt hij elke dag op ongeveer dezelfde momenten. De eerste 20 minuten dat een baby in slaap valt, slapen ze nog licht. Vervolgens raken ze in een diepe slaap. Op zo’n moment kan niets ze wekken totdat ze voldoende hebben geslapen. De ademhaling van een pasgeboren baby is nog heel onregelmatig. Het gaat afwisselend van snel, langzaam, heel diep, en soms enkele tellen helemaal niet. Dit is heel normaal. De meeste baby’s beginnen pas na 4 maanden regelmatig adem te halen. Uiteraard bestaan er ook uitzonderingen, deze baby’s ademen al heel snel (of zelfs gelijk) regelmatig.


E-book Slaaprtraining voor baby's: Zo slaapt je baby lekker door (en jij dus ook)

Slaaptraining voor baby’s: Zo slaapt je baby lekker door! (En jij dus ook)

Dit e-book is bedoeld voor ouders die hun baby willen helpen doorslapen. Het biedt praktische tips, slaaptrainingstechnieken en ondersteuning bij het creëren van een ideale slaapomgeving. Daarnaast behandelt het boek ook het belang van voeding, het omgaan met slaapregressie en het bevorderen van zelfstandigheid bij het slapen. Met behulp van dit e-book kun je een slaapritueel opbouwen en leren omgaan met slaapassociaties.


Bestel hier


Lekker slapen – slaaptips

Je kindje wil niet slapen, maar jij wil natuurlijk dat hij wél gaat slapen. Voor zijn gezondheid, maar ook om even je handen vrij te hebben. Hem toch in zijn bedje leggen en hem laten huilen is niet een optie. Hij wordt er niet vrolijker van en jij ook niet, want zó’n gezellig gehoor is het geschreeuw niet. Gelukkig zijn er nog wat manieren die je kunt proberen. En wie weet… gaat het lukken!

Veilig en voldaan

Zorg dat aan al zijn behoeften is voldaan (gegeten, knuffelen, schone luier) alvorens je hem laat slapen.
Baker je kindje in. De doeken om hem heen kunnen hem een gevoel van veiligheid geven waardoor hij misschien makkelijker in slaap kan komen.
Je kunt zijn lakentjes even voor verwarmen in de droger (niet te heet).
Geef hem voor het slapen een heerlijke ontspannende massage.

Fijne omgeving

Leg maar één knuffelbeestje bij hem in zijn bedje maar wissel deze wel regelmatig zodat hij er niet op uitgekeken raakt.
Je kindje kan in de buitenlucht heerlijk slapen! En dat kan eigenlijk overal, als hij maar niet in de volle zon ligt.
Zorg voor een goede temperatuur in zijn kamertje.
Gebruik een fopspeen, tuttel of sabbellapje.

Ontspannen sfeer

Een warme douche of bad werkt erg ontspannend en slaapverwekkend.
Creëer een periode van rust voor het slapen gaan.
Blijf altijd kalm en ontspannen en probeer niet boos te worden als je kindje niet gelijk wilt slapen of tussendoor wakker wordt.
Slaapliedjes werken nog steeds…
Zet een rustig ontspannen muziekje op. Bepaalde achtergrondgeluiden (tikkende klok, vaatwasser, wasmachine, et cetera) kunnen ook een slaapverwekkende invloed hebben op je kindje.
Neem hem op je arm en ga met hem rondlopen. De ritmische beweging kunnen je kindje slaperig maken.
Pak de kinderwagen en ga een stukje met hem buiten lopen.
Zet je kindje in het autozitje en ga een stukje met hem rijden.

Regelmaat

Je kindje is erg gebaat bij regelmaat.
Een baby heeft ongeveer 20 minuten nodig om in slaap te vallen. Geef hem dus een beetje de tijd.
Breng je kindje naar bed volgens een vast ritueel. Op deze manier weet hij wat er van hem verwacht wordt.

Troosten of laten huilen?

Het is een fabeltje dat je je kindje verwent als je hem troost als hij ’s nachts huilt. Uit onderzoek is gebleken dat je jonge baby’s niet kunt verwennen, zeker niet de eerste zes maanden. Pas na die periode gaan ze wat meer begrijpen en wellicht het huilen ‘gebruiken’ om je aandacht te krijgen. Mocht je kindje ’s nachts huilen kijk dan eerst of er een logische oorzaak is. Vieze luier? Pijn? Honger? Is dat niet het geval dan kan het natuurlijk ook zo zijn dat je kindje gewoon behoefte heeft aan je aandacht. Wanneer jij hem troost als hij verdriet heeft, zal hij zich sneller geborgen voelen en daardoor uiteindelijk minder gaan huilen.

Sommige hebben even huilen nodig

Natuurlijk mag je best een paar minuutjes wachten voordat je naar hem toe snelt, sommige baby’s hebben het huilen nodig om weer in slaap te komen. Mocht het huilen niet minder worden, ga je kindje dan maar lekker troosten.

Veilig slapen

Hoe liggen

Om te voorkomen dat het hoofdje van je kindje aan één kant plat wordt, is het belangrijk om regelmatig zijn slaaphouding te wisselen. Een baby die op zijn rug slaapt, kan heel makkelijk de ene keer met zijn hoofdje naar links liggen en de andere keer met zijn hoofdje naar rechts. Leg een poppetje neer op de kant waar zijn oogjes op gericht zijn. Dit is gelijk een herkenning voor jezelf om te weten op welke kant hij de laatste keer heeft gelegen.

Op de zij

De eerste twee weken is het nog veilig om je baby op zijn zij te leggen, want dan kan hij zich nog niet op zijn buikje draaien. Na deze tijd kan hij dit wel en is het dus verstandig om je baby op zijn rug te leggen. Een buikligging kan zijn ademhaling belemmeren. Een trappelzak kan helpen om je kindje op zijn rug te laten liggen en te voorkomen dat hij zich tóch zal omdraaien naar zijn buikje.

Temperatuur

Een goede temperatuur is erg belangrijk. Onderzoek heeft uitgewezen dat een te hoge slaaptemperatuur voor een grote kans op wiegendood zorgt. Om te voelen of je kindje het te warm of te koud heeft in zijn bedje, kun je het beste even in zijn nekje voelen. Zijn de nekhaartjes vochtig, dan heeft je kindje het te warm. Wanneer het nekje koud is, probeer dan zo snel mogelijk je kindje weer wat warmer te krijgen. Een droge, warme nek is prima. Na de eerste weken is een kamertemperatuur van 16-18 graden voldoende.

Geen belemmeringen

Je kindje mag geen belemmeringen in zijn bedje ondervinden om adem te kunnen halen. Zijn beddengoed moet goed vastliggen en zijn bedje moet ‘kort’ zijn opgemaakt, zodat je kindje nooit helemaal onder zijn beddengoed kan kruipen. Gebruik geen kussen, of hoofd- en zijwantbeschermers, plasmatrassen, tuigjes, koorden, en/of hoezen. Let er ook op dat je kindje niet bij een (gordijn)koord of snoer kan. Hij zou hierin verstrikt kunnen raken.

Tussen jullie in?

De meningen van deskundigen zijn een beetje verdeeld hierin. De één zegt dat je liever niet je kindje tussen jullie in moet nemen. De ander zegt dat het juist voor je kindje heel prettig en vertrouwd kan zijn. Stichting Consument en Veiligheid raadt het af met de volgende argumentatie:

  • De ademhaling van je baby kan belemmerd worden
  • Er kan sprake zijn van warmtestuwing (een dekbed isoleert te goed)
  • Je kunt in je slaap je deken over jezelf en je baby trekken waardoor hij niet vrij kan doorademen.

Het bedje

Het ledikantje hoort spijlen te hebben die minimaal 4,5 en maximaal 6,5 cm uit elkaar staan. De spijlen moeten doorlopen tot de bodem. Het matrasje moet stevig en dik (8 cm) genoeg zijn zodat het gezicht van je kindje er niet in kan wegzakken en het matras moet ook goed passen in het bedje. De ruimte tussen matras en bed mag niet meer dan 2 cm zijn. Het matrasje mag niet voorzien zijn van plastic. Een dekbed is voor kinderen tot twee jaar niet veilig. Gebruik liever een dekentje (niet te dik). Als je kindje zich probeert om te draaien, kan je een trappelzak gebruiken. Zorg dat je de juiste maat koopt. Een baby heeft nog geen kussen nodig.

liefs Marion

Meer informatie

Een slaapschema voor je baby: De sleutel tot een goede nachtrust
Een kinderbed kopen: waar let je op?
Goede slaaptips voor je baby
Zo slaapt je baby zo lang mogelijk door!
Buidelen met je baby. Waarom is dit zo belangrijk?
Wat zijn normale bedtijden op verschillende leeftijden?
Veilige slaapomgeving voor je baby
Hoe laat je hem wennen aan zijn eigen bedje?
Je baby laten doorslapen. Fijn! Maar hoe dan?
Hoe houd je de babykamer lekker koel?
Buidelen of kangoeroeën. Waar is dat goed voor?
Bed opmaken van je baby, zo doe je dat!
Is co-sleeping met je baby wel veilig?

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

lijn-groen-oudersenzo
BabyBaby

Een reactie

  • Hoi,

    Mijn zoontje van 9 weken is geen makkelijke slaper. Al vanaf t begin savonds 4-5uur wakker. En in zin bedje (co sleeper) was alleen de eerste 2 dagen goed. Hij heeft veel op mij of mijn man geslapen en soms konden we hem slapend wegleggen. Sinds een week of 4 zijn we bezig met vaste routines en hem in zijn bedje laten slapen. Snachts gaat dit goed op zijn buik (ivm verborgen reflux werkt dit voor hem prettiger). Overdag slaapt hij vaak maar 1x een kwartier en een keer een halfuurtje. (Op zijn zij want rugligging is niet zijn ding) Soms nog wat hazenslaapjes. Savonds standaard 2 uur clusteren voor hij diep in slaap valt. Rond 22uur.
    Ik geef bv op verzoek en hij komt elke 2-4 uur, ook snachts.

    Nu begint er verbetering te komen met zelf wakker in slaap vallen, wel 2-3 eruit om te troosten.
    Waar ik echter mee worstel is de tijd. Ik zie pas na 1,5-2uur de eerste vermoeidheidssignalen, leg hem dan op bed, waar het zo een half uur kan duren voor hij slaapt (wordt wel korter laatste dagen!) Soms is t dan doorhuilen en geeft hij aan weer honger te hebben… inmiddels bijna 3 uur na vorige voeding…
    Hoe kan ik hier mee ingaan? En hoe zorg ik dat ik dan t vaste ritme aanhoudt?
    (Na die voeding is hij meestal zo moe, valt soms in slaap, maar in bed direct weer wakker. Dus doe ik hem dan maar in de doek zodat hij toch slaapt)
    Door die voedingen heeft hij nauwelijks ruimte om 2,5uur te slapen.. al zal hij dat wel moeten kunnen gezien leeftijd.

    Hoop dat u wat adviezen of tips voor ons heeft.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *