Anamnese – Medische voorgeschiedenis

De kans is groot dat er bij het eerste gesprek met de verloskundige wordt gevraagd naar je anamnese. Een anamnese is wat een patiënt met betrekking tot de voorgeschiedenis en relevante omstandigheden van zijn ziekte of aandoening aan een zorgverlener kan vertellen. Het is dus eigenlijk in het kort gezegd je ziektegeschiedenis of dus medische voorgeschiedenis. Anamnese betekent letterlijk “herinnering”. Om te voorkomen dat je voor verrassingen komt te staan, gaan we daarom in deze blog nader in op de verschillende vragen die je dus kunt verwachten.

Anamnese - Medische voorgeschiedenis

Gerichte vragen

Een anamnese komt tot stand doordat de zorgverlener aan de patiënt gerichte vragen stelt om een goed beeld te krijgen van je gezondheid. Afhankelijk van de specifieke situatie kunnen daarbij bijvoorbeeld relevant zijn:

Afkomst, leeftijd, gewicht en lengte van de patiënt
Medicatie
Een beschrijving van het ziektebeeld en eventuele klachten
Systematische vragen over verschillende organen
Een eventuele ziektegeschiedenis van de familie (ouders, grootouders, broers, zussen)
Kinderziekten
Eerdere ziekten
Eerdere behandelingen bij specialisten?
Verre reizen die de patiënt recent heeft ondernomen
Sociale status, waaronder beroep, verslaving (roken/drinken), allergieën, seksualiteit, et cetera

Diagnose en behandeling

Anamnese in combinatie met een klinisch onderzoek (het lichamelijk onderzoek door de arts), leidt meestal tot een diagnose en een behandeling.

Er zijn diverse soorten anamnese. Als eerste de administratieve. Dit omvat bijvoorbeeld jouw contactgegevens, de contactgegevens van je huisarts, je verzekering, je beroep, je hobby’s (sporten), et cetera. Eenvoudig te beantwoorden vragen die niet zozeer te maken hebben met je medische verleden.

Als tweede is er de sociale anamnese. Deze omvatten de vragen over je burgerlijke staat, woonklimaat en werkklimaat. Vooral het gevoel speelt in deze vraagstelling een belangrijke rol. Hoe voel je je bijvoorbeeld op je werk? Ervaar je stress?

Dan is er als derde de speciale anamnese. Hierbij is de vraagstelling vooral gericht op actuele klachten.

Als laatste is er de aanvullende anamnese. Hierbij stelt men de vragen over bijvoorbeeld medicatiegebruik, voorgaande behandelingen, erfelijke aandoeningen, et cetera.

liefs Marion

Meer informatie

Wat is een CTG en wanneer krijg je die?
Woordenlijst voor de zwangere vrouw
Medisch alfabet
Prenatale screening of zwangerschapsscreening

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *