Hoe ga je om met angst voor spinnen?

Angst voor spinnen. Wat kun je eraan doen?

Spinnen: voor een groot aantal mensen zien ze eruit als enge monsters. Misschien ga jij ook wel met een stofzuiger in de weer om een heel klein spinnetje te lijf te gaan of gil je moord en brand als je ergens zo’n beestje ziet zitten. Maar je partner (of ander persoon) is er nu eenmaal niet altijd om je te ‘redden’. Je kunt misschien beter gewoon iets tegen die angst doen! Wat kan je aan een spinnenangst of arachnofobie doen?

Gewoon bang of een fobie

Natuurlijk maakt het wel verschil of je gewoon een beetje bang bent of dat het echt zo ver gaat dat het een fobie genoemd wordt. Ben je ‘gewoon’ bang dan zal je die spin niet leuk vinden maar nog niet meteen in de problemen komen. Ben je overmatig bang en heeft het invloed op je leven? Dan spreekt men van een arachnofobie. Of makkelijker gezegd dus spinnenfobie. Bij een spinnenfobie ga je dingen vermijden uit angst dat je anders een spin kunt tegenkomen. Daardoor gaat het dus verder dan alleen maar een beetje bang zijn.

Waardoor ontstaat een spinnenfobie?

Hoe iemand een spinnenfobie ontwikkelt is nog moeilijk te zeggen. Om de één of andere reden geeft het zien van een spin jouw hersenen het seintje dat er gevaar dreigt. Nu kan dat ontstaan zijn door iets wat ooit gebeurd is, maar vaak is zelfs dat niet duidelijk. Vrouwen schijnen er ongeveer 5 keer vaker last van te hebben dan mannen.

lijn groen oudersenzo
Angst voor spinnen. Wat kun je eraan doen?

De angst aangaan

Afkomen van een irreële angst werkt vaak het beste door de confrontatie aan te gaan. Hierdoor doe je ervaringen op waardoor je brein gaat snappen dat er niks aan de hand is. Het hoeft dus niet meer in die vluchtmodus te gaan, zeg maar. De angst aangaan doe je op een rustige manier. Je pakt dus niet meteen een grote vogelspin (om maar even te overdrijven) maar je begint heel rustig. Meer weten over spinnen kan je idee over de dieren misschien ook wel veranderen.

Weetjes over spinnen?

Spinnen zorgen er onder andere voor dat we geen plaag van bepaalde insecten krijgen. Zij vangen namelijk insecten waar wij ook last van kunnen hebben. Spinnen kunnen gevaarlijk zijn in ‘verre landen’, maar in Europa komen dit soort spinnen in principe niet voor. Dan moet het om een ontsnapt geval zijn en het risico dat je net die spin tegenkomt is natuurlijk wel heel erg klein. Spinnen doen je hier dus verder niks.

De confrontatie aangaan

Goed, je wilt van je angst af en wil de confrontatie opzoeken. Besef dat een grote valkuil bij fobieën vaak is, dat je steeds meer gaat ontwijken. Probeer in de gaten te houden dat je niet nog meer situaties gaat ontwijken. Dat is alvast stap 1. Daarna kan je de volgende stappen zetten:

Foto’s van spinnen bekijken

Spinnen in beweging zien op een laptop of tv

Zoek een klein spinnetje op in je tuin of huis (eventueel met hulp) en bestudeer het diertje op afstand

Probeer die afstand steeds meer te verkleinen

Het spinnetje kan je bij de volgende stap vangen in een glazen potje en hou hem zo ergens bij je in de buurt. Wel voor hem zorgen en hem weer vrij laten daarna!

Je zou dit kunnen herhalen met een grotere spin

Wil je echt de held uithangen? Dan kan je ook naar dierentuinen gaan waar ze spinnen hebben die over je hand heen mogen lopen. Durf je dat? Dan ben je wat mij betreft een held!

Onder hypnose

Bovenstaande kan je dus op die manier zelf aanpakken. Merk je dat het toch te moeilijk is, dan kan je hier hulp bij vragen. Een ander idee is om onder hypnose te gaan en zo je angst te verhelpen. De hypnotherapeut zal je onder hypnose brengen en aan de hand van visualiseren vul je zelf de herinnering aan je spinnenangst opnieuw in. Uiteraard zonder die angst dus. Klinkt wat ingewikkeld misschien, maar bij Cosmopolitan kan je een ervaring van iemand lezen.

Spinnen houden

Er zijn mensen die spinnen houden als liefhebberij. Wil je nog meer ontwikkelen hierin? Misschien is een bezoekje aan zo’n persoon ook nog een idee? Besef wel dat de spinnen die ze meestal in terraria houden, niet de spinnen zijn die hier voorkomen en dus groter of enger kunnen overkomen! Twijfel je of je dit wel zien wilt, dan kan je beter nog even wachten. En eigenlijk is het ook niet nodig om weer gewoon zonder spinnenangst door het leven te gaan… Zoals ik ooit las in een boekje: Doe niet meer dan je kunt, maar wel meer dan je denkt te kunnen! (helaas onbekend welk boekje)

liefs Wil

Meer informatie

Onweer en angst. Is deze angst terecht?
Angst is een natuurlijk mechanisme, maar teveel is nooit goed

Bronvermelding

Tekst: Wil Cats
Stockfoto: 123rf.com

lijn-groen-oudersenzo
BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *