Zwanger & stoppen met roken: is de e-sigaret een alternatief?

Zwanger & stoppen met roken: is de e-sigaret een alternatief?

Iedere aanstaande moeder weet het intussen: roken tijdens de zwangerschap is slecht. Voor jou en je bloeddruk, maar bovenal voor de ongeboren vrucht. Roken tijdens de zwangerschap vergroot de kans een miskraam of vroeggeboorte. Ook loop je meer kans op wiegendood wanneer de baby eenmaal geboren is. Daarnaast kan het kindje op latere leeftijd te maken krijgen met astma en andere longproblemen.

Stoppen is lastig

Maar stoppen met roken is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Sommige moeders hebben er gewoon enorm veel moeite mee. Is de e-sigaret dan een gezonder alternatief? En wat is de beste e sigaret?

E-sigaret met of zonder nicotine

In een sigaret zitten ontzettend veel schadelijke stoffen, waaronder nicotine. Nicotine staat erom bekend dat het je bloedvaten vernauwt en een groot scala aan gezondheidsproblemen kan veroorzaken. Niet alleen bij jou, maar ook bij je ongeboren kindje. Ben je zwanger? Dan kun je het beste kiezen voor een e-sigaret zonder nicotine. Er zijn diverse smaken verkrijgbaar, waarvan sommige de smaak van een gewone sigaret aardig evenaren! Als het je echt niet lukt om te stoppen tijdens je zwangerschap, is de e-sigaret een beter alternatief dan de gewone peuk.

Ben je niet zwanger, maar wil je het roken toch langzaam afbouwen? Dan is een e-sigaret met nicotine ook een prima alternatief voor de sigaret. Hoewel de gezondheidseffecten van de e-sigaret nog lang niet allemaal bekend zijn, kun je er gerust vanuit gaan dat het stukken gezonder is dan de gewone sigaret. Je kunt de gewone sigaret afbouwen door af te wisselen met de elektronische sigaret. In de ene vloeistof zit minder nicotine dan in de andere, dus je kunt het percentage nicotine op deze manier rustig en op je eigen tempo afbouwen. Je longen zullen je dankbaar zijn!

lijn groen oudersenzo
Zwanger & stoppen met roken: is de e-sigaret een alternatief?

De juiste e-sigaret

Het is wel belangrijk dat je een e-sigaret van een goed merk koopt. Ook de vloeistof die je erin stopt is van belang. Je hebt nu eenmaal producten van goede en minder goede kwaliteit. In de vloeistof van mindere kwaliteit worden nog diverse onzuiverheden en schadelijke stoffen aangetroffen. Hoewel dit nooit zoveel is als in een echte sigaret, is het wel belangrijk dat je een goed product aanschaft waarmee je op een gezonde manier de sigaret vaarwel kunt zeggen. De Justfog – Q16 staat bekend als een prima e-sigaret waarmee je op een verantwoorde manier kunt stoppen met roken.

Je koopt jouw starterset eenvoudig online. Deze bestaat uit de batterij en de tank die bij de e-sigaret horen. De dampproductie en “rook” die uit de e-sigaret komen doen sterk denken aan de traditionele tabakssigaret. In de Justfog Q16 past 1.9 milliliter aan vloeistof. Het handzame formaat zorgt ervoor dat de e-sigaret gemakkelijk in je broekzak of jaszak past. Je kunt hem dus makkelijk meenemen tijdens een avondje uit of wanneer je uiteten gaat. Let op: in een restaurant of café mag je meestal niet dampen, in tegenstelling tot wat wordt gedacht. Op terrassen en in openbare ruimtes mag het overigens wel, evenals in veel hotels.

Het is natuurlijk niet zo dat de e-sigaret heiligmakend is: het product bevat nog steeds bepaalde stoffen die de luchtwegen kunnen irriteren of andere gezondheidsklachten teweeg kunnen brengen. Deze vallen echter in het niet bij de gezondheidsproblemen die de gewone sigaret veroorzaakt. Dampen is dus een prima alternatief voor roken. Zeker wanneer je niet zwanger bent.

lijn groen oudersenzo
Zwanger & stoppen met roken: is de e-sigaret een alternatief?

Eindconclusie?

Het allerbeste is om tijdens je zwangerschap helemaal te stoppen met roken. Lukt dit je niet? Dan kun je hiervoor hulp zoeken via de huisarts. Als je er dan nog niet uitkomt, kun je altijd nog je toevlucht nemen tot de e-sigaret. Realiseer je wel dat dit nog steeds schadelijk kan zijn voor de gezondheid van je baby. De risico’s zijn echter een stuk kleiner dan wanneer je stug blijft doorroken. Als volwassene die zelf zijn eigen keuzes kan maken, weet je natuurlijk prima wat goed is en wat niet. Roken is echter een fikse verslaving waar niet iedereen direct mee kan stoppen tijdens een zwangerschap. Een e-sigaret met nicotinevrije vloeistof kan dan een uitkomst bieden.

Update 21 mei 2021

Vanaf 1 juli 2022 komt er een einde aan e-sigaretten met smaakjes als appeltaart, winegum of piña colada. Dat heeft de ministerraad op voorstel van staatssecretaris Blokhuis van Volksgezondheid, Welzijn en Sport besloten. Uit onderzoek blijkt dat smaakjes erg in trek zijn bij jongeren. Ook komen er steeds meer aanwijzingen dat het gebruik van een e-sigaret voor jongeren een opstap is naar het roken van tabakssigaretten. Om deze reden komt het kabinet met nieuwe regelgeving die het straks niet meer mogelijk maakt om smaken – behalve tabakssmaak – aan de vloeistoffen van een e-sigaret toe te voegen. 

Het kabinet baseert zich met deze regelgeving op wetenschappelijk onderzoek van onder andere het Trimbos Instituut over e-sigaretten. Er is namelijk steeds meer wetenschappelijk bewijs over de schadelijkheid, verslavendheid en aantrekkelijkheid van de e-sigaret. Het kabinet kiest er daarom voor om de e-sigaret verder te ontmoedigen behalve voor mensen die graag willen stoppen met roken en het echt niet voor elkaar krijgen met de reguliere, bewezen effectieve methoden. 

liefs Marion

Meer informatie

Stoppen met roken kan soms best een beetje lastig zijn
Roken in de auto met kinderen: Doe jij het?
Stoppen met roken
Shisha-pen – Hype onder de jongeren!
Stoppen met roken, maar hoe dan?

Bronvermelding

Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

lijn-groen-oudersenzo
BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *