Snottebellen verwijderen en slijmneusjes snuiten, hoe doe je het goed?

Snottebellen verwijderen en slijmneusjes snuiten, hoe doe je het goed?

Zodra de R weer in de maand zit, neemt het gesnuf om ons heen weer toe. Dat is niet alleen van nu, maar snottebellen omringen ons al eeuwen. Vooral tijdens de herfst- en wintermaanden. Zodra het voorjaarszonnetje ons voorzichtig weer uit onze winterdip komt wekken, dan verdwijnen ook de meeste snottebellen weer. Nog even geduld dus!

Wat is snot?

Snot is slijm dat wordt aangemaakt door het slijmvlies in je neus. Dit slijm heeft als functie om de ongewenste bacteriën op te vangen (als onderdeel van ons immuunsysteem) en daarnaast smeert het de neus zodat hij niet uitdroogt. Pas als dit slijm uit onze neus druppelt, krijgt het de naam “snot”.

Zijn snottebellen besmettelijk?

Zoals net is beschreven, is snot een opvangplek voor virusdeeltjes om te voorkomen dat deze toegang krijgen tot je lichaam. Snot bevat dus heel veel virusdeeltjes en is dus besmettelijk voor anderen. Mensen kun je eenvoudig met je snottebellen aansteken, bijvoorbeeld met het verkoudheidsvirus, een zeer besmettelijk virus.  

Wanneer snotter je?

Je luchtwegen zijn bekleed met slijmvlies, zelfs als je niet verkouden bent wordt daar dagelijks zo’n 1,5 tot 2 liter slijm of snot per dag aangemaakt. Hier merk je doorgaans niet zoveel van en de meeste slijm slikken we vanzelf weer door. Pas als er extra slijm wordt aangemaakt of wanneer het slijm dikker wordt, zoals bij een verkoudheid het geval is, dan gaat het ons in de weg zitten.

lijn groen oudersenzo
Snottebellen verwijderen en slijmneusjes snuiten, hoe doe je het goed?

Is opeten een optie?

Voor velen is het opeten van opgedroogd snot en rond gedraaide pulkjes een onsmakelijke idee. Ik reken mijzelf bij deze direct onder “velen”. Mijn maag draait zich echt om als ik iemand ongegeneerd uit zijn neus zie eten. Er is echter een “maar”, want hoe onsmakelijk het er ook uit ziet, je immuunsysteem is eigenlijk wel blij met zo’n bolletje snot! Want je laat hem op deze manier kennis maken met een verzwakte ziekteverwekker en hierdoor kan hij weerstand opbouwen. Eigenlijk werkt zo’n balletje snot, hetzelfde als een vaccin…

Eigenlijk is pulkjes eten dus heel normaal en zelfs nuttig. Maar omdat we kleine kinderen al direct aanleren dat het “bah” en “vies” is, leren we dit goede gedrag in de loop van de tijd af. Eigenlijk best een beetje gek, want het is een perfecte remedie tegen ziektekiemen! Aan de andere kant krijgen we dagelijks al zoveel slijm (inclusief antistoffen) binnen, dat het niet veel extra’s biedt, om ook de neuspeutertjes nog op te eten.

Het reinigen van de snotneus

Veel mensen denken dat “snuiten” de juiste manier is om van het snot af te komen. Toch is dit niet waar. Te hard snuiten kan de druk in je neus verhogen wat ontstekingsverhogend kan zijn. Tijdens het snuiten pers je namelijk het snot (met de virusdeeltjes) naar de holtes. Daar kunnen ze gaan ontsteken. Beter is om je neus op te halen zodat het snot juist uit de holtes wordt gezogen en de kans op ontsteking (voorhoofd, bijholte of oor) wordt verkleind.

Hoe maak je de neus schoon bij zuigelingen?

Je kunt je baby nog niet vertellen hoe hij zijn neusje moet ophalen. Althans, je kunt het hem wel vertellen, maar hij zal het nog niet snappen. Gelukkig zijn er alternatieven om hem te helpen bij zijn snotneusje. Op de volgende manieren kun je zijn neusje snotvrij maken:

Maak het neusje voorzichtig schoon met een vochtig wattenstaafje of zakdoekje dat gedrenkt is in een zoutoplossing.

Spoel het neusje met fysiologische wateroplossing. Lees goed de gebruiksaanwijzing als je dit gaat doen.

Sluit jezelf een tijdje met je baby op in de badkamer. Laat het bad met warm water vollopen en houd de badkamerdeur gesloten. Zodra de spiegel begint te beslaan, blijf je zo’n 10 minuten in de badkamer. De stoom maakt zijn neusje open en het snot vloeibaar.

Zuig (bij baby’s ouder dan 4 maanden) het neusje schoon met een neusreiniger of neuspeertje.

liefs Marion

Meer informatie

Wat is een verkoudheid eigenlijk precies?
10 Kinderkwaaltjes, voorkomen en genezen
Snotneus, hoe los je het op?
Natte neuzentijd: Alles over verkoudheid
RS-virus. De ins & outs

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com
eenvandaag.avrotros.nl/item/feit-of-fictie-snot-uit-je-neus-eten-is-gezond

BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *