Overgewicht bij kinderen. Wat zijn de risico’s?

Overgewicht bij kinderen

Het is een probleem van deze tijd: overgewicht, ook bij kinderen. Maar wanneer is er sprake van overgewicht en waar komt het door? Kan je het voorkomen? En als er sprake is van overgewicht, wat kan je er dan tegen doen? Waarom is het eigenlijk zo erg als een kind te veel weegt?

Waarom mag een kind niet te veel wegen?

Iedereen weet vast wel dat overgewicht schadelijk is voor de gezondheid. Specifiek op kinderen kan je denken aan klachten als gewrichtspijn, kortademig worden bij inspanning, minder goed kunnen meekomen dus, door het zweten last hebben van o.a. huidirritatie, en op kinderleeftijd misschien nog wel het allerergste: gepest worden! Het zelfbeeld van de kinderen is (hierdoor) vaak laag, wat uiteraard diverse psychische klachten kan geven. Daarnaast lopen veel kinderen met overgewicht het gevaar om ook op lange termijn overgewicht te houden. Dit kan uiteindelijk resulteren in een verhoogd risico op een verhoogde bloeddruk, een te hoog cholesterolgehalte, meer kans maken op diabetes 2, artrose, sommige kankervormen en bijvoorbeeld hart- en vaatziekten. Het lijstje is nog niet eens compleet, maar het mag duidelijk zijn dat het van belang is dat het kind minder zwaar zal worden.

Hoe ontstaat overgewicht?

Erfelijkheid kan een rol spelen, maar in de praktijk is het eerder een combinatie van te weinig bewegen en te veel eten. En zeker als het om ongezond eten gaat. Daardoor zie je ook regelmatig dat bij ouders met overgewicht de kinderen hier ook mee kampen. Dit kan inderdaad ook wel een erfelijke achtergrond hebben, maar toch blijkt het regelmatig een kwestie te zijn van ongezonde gewoontes binnen het gezin. Simpelweg kan je stellen dat wanneer het lichaam meer binnen krijgt dan het verbruikt, er overgewicht ontstaat.

lijn groen oudersenzo
Overgewicht bij kinderen. Wat zijn de risico's?

Hoe kun je overgewicht voorkomen?

Uit voorstaande blijkt dan ook dat gezond en niet te veel eten, in combinatie met voldoende beweging, de meest efficiënte en gezondste manier is om het gewicht op de juiste ‘stand’ te houden. Stimuleer je kind om te bewegen door hem deel te laten nemen aan een sport, maar ook simpeler door het buitenspelen te promoten en niet bij alles de auto te pakken! Daarnaast kan je veel bereiken door gezond te eten (probeer eens te eten zonder pakjes en zakjes…) en daarnaast snoepen te minimaliseren.

Wat kan je tegen overgewicht bij je kind doen?

Kampt je kind met overgewicht? Allereerst ga je natuurlijk de gezonde gewoonten introduceren, zoals gezond eten en bewegen. Bekijk eens waar het vandaan kan komen en probeer deze oorzaak aan te pakken, anders is het dweilen met de kraan open. Wist je bijvoorbeeld dat kinderen ook uit verveling kunnen gaan eten? Dat ze misschien lusteloos zijn en daardoor niet willen bewegen (waardoor ze nog lustelozer worden), of misschien wel (al) zo onzeker zijn dat ze hierdoor niet lekker in hun vel zitten. Met als gevolg minder willen (dus meer op de bank hangen) én deze nare gevoelens weg willen eten! Overigens mag een kind niet drastisch gaan lijnen. Als het gewicht maar niet toeneemt is het al prima! Door de groei zal het gewicht uiteindelijk in de juiste verhouding komen. Er zijn ook bepaalde trainingen voor kinderen met overgewicht! Ga echter niet zomaar zelf knoeien. Stel bijvoorbeeld samen met je huisarts een plan op, zodat je weet dat het gezond blijft/wordt voor je kind!

Wanneer is er sprake van overgewicht?

Overgewicht hangt af van leeftijd, geslacht en lengte. Om te bepalen of je kind te zwaar is kan je zijn of haar BMI berekenen bij het Voedingscentrum. 

Tips voor gezonder eten

Het Voedingscentrum heeft duidelijke lijsten wat je kind op zijn of haar leeftijd nodig heeft. Dit is een mooie graadmeter voor wat je je kind kan geven. Verder kan je denken aan:

  • Minder vet (let op: je kind heeft wel goede vetten nodig, dus schrap niet zomaar alle vet)
  • Laat je kind vaker water drinken dan limonade of andere zoetigheden
  • Varieer in eten zodat je kind wel alles binnen krijgt!
  • Eet op vaste tijden en beperk de tussendoortjes. Deze tussendoortjes hou je ook zo gezond mogelijk
  • Sla nooit het ontbijt over!
  • Suiker zo veel mogelijk vermijden
  • Groente, fruit en volkorenproducten heeft je kind nodig én geeft een verzadigd gevoel
  • Geef het goede voorbeeld
  • Geef je kind oprechte aandacht! Eten is geen troostmiddel, je kind heeft gewoon JOU nodig
  • Laat je kind sporten
  • Minimaal 1 uur bewegen per dag is noodzakelijk
  • Doe zelf actief mee of stel echt interesse in bijvoorbeeld zijn sporten, dit stimuleert enorm!

Let ook op de psychische en sociale problemen

Naast de lichamelijke klachten kan je kind ook kampen met sociale of psychische problemen door zijn overgewicht. Besteed ook hier de nodige aandacht aan. Praat hierover met je huisarts of met het Centrum voor Jeugd en Gezin.

liefs Wil

Meer informatie

Verantwoord Sporten met ernstig overgewicht. Bouw het langzaam op!
Ondergewicht bij kinderen, is dat een probleem?
Overgewicht: Help, mijn kind is te zwaar! wat nu?
Gezonde tussendoortjes, wat kun je geven?
Lastige groente eter? Met deze trucs gaat het vast en zeker lukken!
Gezond ontbijt, een goed begin van de dag!
Creatieve tips voor een gezonde lunchbox!
Gezonde tussendoortjes, waar zou je voor kunnen kiezen?

Bronvermelding

Tekst: Wil Cats
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *