Hooikoorts: snuffend, niezend en met prikkende ogen de lente door
Zodra de zon weer volop gaat schijnen, kruipen ook de irritaties van allergieën ons leven weer binnen. Hooikoorts! Op warme, winderige dagen kunnen er miljoenen pollen in de lucht zweven. Niks mis mee, maar je moet er maar allergisch voor zijn…
Prikkelende pollen
Prikkelende pollen van bomen, grassen en planten kunnen zorgen dat je ogen gaan kriebelen. Wist je dat zo’n vijftien tot twintig procent van de Nederlanders een pollenallergie heeft? Als je er last van hebt, ben je dus zeker niet de enige… Jammer dat er nog geen genezing mogelijk is. Wel kun je de klachten verlichten, zodat je redelijk zonder loopneus, niesbui of prikkel ogen buiten kunt lopen.
Wat is hooikoorts?
Hooikoorts zijn allergische klachten aan de luchtwegen welke worden veroorzaakt door een reactie van het immuunsysteem na het inademen van stuifmeel, zoals graspollen. De medische naam is ‘allergische rhinitis’. De klachten lijken sterk op die van een verkoudheid. De eerste graspollen worden in mei al door de wind verspreid, maar er zijn grassoorten die tot in september stuifmeel afgeven.
Als ons lichaam een vreemde stof binnenkrijgt – bijvoorbeeld na een steek van een insect – maken de mestcellen histamine aan. Dit zorgt voor verwijding van de bloedvaten zodat afvalstoffen kunnen worden afgevoerd en antistoffen kunnen worden aangevoerd. De jeuk en pijn is een waarschuwing voor ons dat er iets in ons lichaam niet goed is. Bij een overmatige histaminereactie wordt er teveel histamine aangemaakt, waardoor de slijmvliezen rood worden en opzwellen. Tevens ontstaat hierdoor een overmatige slijmproductie. Dit is wat bij hooikoorts gebeurt. De pollen zijn onschadelijk maar toch wil ons lichaam deze indringers, middels de aanmaak van histamine, onschadelijk maken.
De naam hooikoorts heeft niets te maken met koorts of hooi. De naam is in 1928 bedacht door de Engelse arts, John Bostock. Het viel hem op dat de aandoening waar hij zelf veel last van had, altijd in de hooitijd optrad. Omdat hij zich dan ook wat koortsig voelde, noemde hij het hooikoorts.
Hooikoorts en kinderen
Hooikoorts kan ook bij kinderen voorkomen. Ook hier bevindt de oorzaak zich bij de pollen in de lucht. Bij de huisarts kun je eventueel je kindje hierop laten controleren. Gelukkig zijn er ook voor kinderen diverse zelfzorgmiddelen bij apotheek en drogist te koop. Vaak lijkt hooikoorts bij kinderen op een verkoudheid, maar wanneer hij lang last blijft houden van een loopneus of tranende ogen, kan het geen kwaad hem op hooikoorts te laten testen. Met een simpele allergietest kan worden gekeken voor welke pollen hij allergisch is.
Hooikoorts komt niet spontaan opzetten maar je slijmvlies raakt in de loop van de jaren steeds gevoeliger. Ook is de kans op hooikoorts erfelijk bepaald. Wanneer één van je ouders last heeft van hooikoorts, heeft hun kind 30 procent kans om het ook te krijgen. Wanneer beiden ouders er last van hebben, is dit zelfs 50 procent.
Allergie beperken
Bij zonnig, droog weer staan meer planten en bomen in bloei en vliegt er veel stuifmeel door de lucht. Een regenbui kan de hoeveelheid stuifmeel behoorlijk afnemen, maar als dit niet gebeurt, dwarrelt alles lekker om je heen. Behoudens jezelf op te sluiten in huis, kun je niet zo goed voorkomen dat je in aanraking komt met deze allergiemonstertjes, maar het effect ervan kun je wel zo veel mogelijk beperken.
Wij geven enkele tips.
Tips
Om te voorkomen dat de pollen direct je ogen bereiken, kun je het beste buiten een zonnebril dragen. Het liefst een bril die je goed om je ogen heen sluit. Het gebruik van vaseline rond je ogen, zorgt er voor dat ze nog beter zijn beschermd. Probeer niet in je ogen te wrijven. Vaak heb je (ongemerkt) ook pollen op je handen zitten, waardoor je ze rechtstreeks je ogen in wrijft en alles daardoor alleen maar erger maakt.
Ben je in aanraking geweest met pollen? Doe dan je kleding direct in de wasmachine. Was je haar, zodat ook daar geen restanten in blijven zitten. Probeer je slaapkamer pollenvrij te houden door regelmatig te stofzuigen en ramen alleen te openen, wanneer de wind er niet op staat. Is dat wel het geval, kun je de ramen beter dichthouden tot de wind is gedraaid. Wil je toch je raam dag en nacht open kunnen hebben, dan kun je besluiten een anti pollen hor voor je raam te plaatsen.
Je kunt ook wachten met luchten tot er een flinke regenbui is geweest. Veel pollen zijn op dat moment uit de lucht gespoeld.
Wist je trouwens dat sommige stoffen, zoals tabak, verf, parfum, haarlak, huisstof, uitlaatgassen of sterk ruikende bloemen, de hooikoortsklachten kunnen verergeren? Beter is gedurende de hooikoortstijd deze stoffen zoveel mogelijk te vermijden.
Het is wellicht een open deur, maar denk je ook bij de inrichting van je tuin aan je hooikoortsklachten? Vermijd planten en bomen met pollen waar je allergisch voor bent.
Symptomen hooikoorts
Een vaak voorkomende klacht is jeukende ogen. Het beste kun je een nat washandje op je ogen leggen, om de jeuk wat te verzachten. Ga er niet met je vingers in wrijven, hoe groot de verleiding ook is. Je maakt hiermee de irritatie alleen maar erger.
Andere symptomen van hooikoorts kunnen zijn: niesbuien, verstopte neus, loopneus, rode ogen, jeuk, kriebelhoest, benauwdheid, vermoeidheid, concentratieproblemen, slecht slapen, hoofdpijn en/of tranende ogen.
De allergische reactie kenmerkt zich door vroege en late reactie. Klachten zoals een loopneus, jeukende ogen en niezen , zijn onderdeel van de vroege reactie. Daarnaast kent een allergische reactie ook een late fase waarbij ontstekingscellen betrokken zijn. Deze ontstekingsreactie kan zich voordoen in zowel de bovenste als de onderste luchtwegen. De klachten die men hiervan kan ondervinden zijn een verstopte neus (bovenste luchtwegen), hoesten, piepende ademhaling (astma en/of bronchitis) die gepaard kan gaan met een gevoel van benauwdheid (onderste luchtwegen). Klachten van de bovenste luchtwegen kunnen zich uitbreiden naar de onderste luchtwegen.
Meer informatie
Hooikoorts: de sluimerende lenteplaag
Allergieën bij kinderen: een onzichtbare strijd
Zomer ABC
Mooi weer? Tijd voor een gezellige picknick!
Bronvermelding
Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com