Met deze 3 tips behaal je makkelijker je gezondheidsdoel!

Met deze 3 tips behaal je makkelijker je gezondheidsdoel!

We kunnen allemaal goede voornemens maken en een belangrijk gezondheidsdoel bedenken, maar ten tijde van chaotische stress en drukte, wordt het lastig ons daadwerkelijk aan die voornemens te houden. De decembermaand is bij uitstek zo’n periode waarbij dat lastig kan zijn. Bijvoorbeeld wanneer je een tijdje terug jezelf een gezondere levensstijl hebt voorgenomen. Lastig als je straks van de kerstborrel naar de nieuwjaarsreceptie vliegt. Belangrijk dat je het jezelf zo makkelijk mogelijk maakt om je doelen te behalen, bijvoorbeeld met de hulp van je omgeving. Het is namelijk bewezen dat mensen die steun krijgen uit hun omgeving, beter in staat zijn hun gezondheidsdoel te behalen.

Een gezondheidsdoel en onze omgeving

Onze veranderingen kunnen anderen onzeker maken, waardoor mensen op ons heen op een minder positieve manier kunnen reageren. Misschien vraagt de ander zich wel af of je nog wel net zo gezellig blijft, of zijn ze bang dat jouw nieuwe focus een negatieve invloed op hun levensstijl zal hebben. Er kan dan wrijving ontstaan en misschien ontstaat bij jou het idee dat je anderen niet tot last wilt zijn. Dat is natuurlijk niet de bedoeling. Het gaat er bij jou immers niet om, anderen te veranderen, maar om te kiezen voor je eigen doel.

Ondanks dat het wetenschappelijk bewezen is dat gezond zien eten, gezond doet eten, kunnen we van onze omgeving niet verwachten dat ze allemaal hun eetgewoonten aanpassen, aan onze voorkeuren. Dat hoeft ook helemaal niet om toch hun steun op een constructieve manier te kunnen gebruiken. Want die steun kunnen we, met een beetje creativiteit, zelf de juiste richting op sturen. Want onze omgeving kan ons prima helpen, zonder dat ze het in de gaten hebben. Hoe? Nou bijvoorbeeld met deze tips!

lijn groen oudersenzo
Met deze 3 tips behaal je makkelijker je gezondheidsdoel!

Tip 1: Maak eens andere afspraken!

Natuurlijk kun je met je bestie een koffie- of wijnen-wijnen-wijnendate afspreken om gezellig bij te kletsen, maar je zou er ook voor kunnen kiezen met elkaar te gaan wandelen door het frisse herfstlandschap. Daarmee voorkom je het “taartje bij de koffie” én je pakt nog eens een portie gezonde beweging.

Gaat je vriendin naar de sportschool of joggen? Ga dan gewoon eens met haar mee, dat is ook nog eens hartstikke gezellig.

Meer tijd met de kids doorbrengen? Top idee! Kies dan voor uitdagende bewegingsspelletjes! Een win-win situatie! Een gezond portie bewegen is immers meer dan alleen zweten in de sportschool!

Zin in een gezellige avond met je partner? Zet een muziekje op en dans met elkaar de kamer rond. Een jive is een absolute aanrader voor een gezond portie bewegen, op een beperkt aantal vierkante meters! En het is nog leuk ook!

Tip 2: Bedenk lekkere recepten die iedereen lust

Wil je niet in meerdere recepten koken? Logisch, veel te veel werk, maar als jij de scepter zwaait in de keuken, kun je zelf bepalen wat er op tafel komt. Met een beetje creativiteit is er vast en zeker voldoende keuze een gerecht te kiezen wat iedereen lekker vindt en ook nog eens gezond is. Speur eens online tussen de duizenden gezonde recepten, er is zoveel keuze dat zelfs de meest kritische eter daar nog iets lekkers tussen vindt. Heb je eenmaal een recept gevonden die iedereen lekker vindt en ook voldoet aan jouw gezonde kaders? Plak hem in een zelf te maken kookboek en verzamel ze daarin allemaal!

Heb je een favoriet recept wat niet past binnen jouw gezonde voedingspatroon, maar waar je huisgenoten dol op zijn? Kijk dan eens of je het recept een beetje kunt aanpassen, zodat het wel past. Zijn je huisgenoten bijvoorbeeld gek op lasagna, maar tikt de gehakt voor jou teveel aan? Vervang het gehakt voor tartaar, dat scheelt een hoop kcal en misschien past het dan wel binnen jouw voedingspatroon. Gek op stamppot met spekjes? Vervang de aardappelen door bloemkool en in plaats van spekjes kun je plakjes rookvlees uitbakken en over het gerecht kruimelen. Het gerecht is nog steeds super lekker, maar bevat veel minder kcal. Door creatief naar een recept te kijken, is er zoveel mogelijk.

Ga je bij een ander eten? Help dat met de voorbereidingen en mee af te ruimen. Desnoods ga je de afwas doen (en daarmee bedoel ik niet de vaatwasser aanzetten), alles om aan extra beweging te komen. De gastvrouw of gastheer zal je er nog dankbaar voor zijn ook!

Tip 3: Duik de stad in!

Gemak dient de mens, maar of je er nou uiteindelijk écht mee gebaat bent, is natuurlijk maar de vraag. Natuurlijk is het lekker makkelijk om alle feestbenodigdheden online bij elkaar te shoppen, maar je kunt ook gezellig met je partner de stad in duiken! Een middagje door de stad heen lopen geeft niet alleen een gezond bewegingsmoment, maar ook een gezellig samenzijn met je partner. Vergeet tussendoor niet ergens een warme, verse muntthee scoren!

Blijf waken over je gezondheidsdoel

Vooral tijdens drukte is het belangrijk dat je aan jezelf blijft denken. We zijn nogal geneigd om teveel met anderen bezig te zijn, waardoor we eerder geneigd zijn ons gezondheidsdoel te skippen of uit te stellen. Terwijl het juist zo belangrijk kan zijn om je er wel aan te houden. Wees lief voor jezelf, en er is niks mis mee om jezelf af en toe ook eens op nummer één te zetten. Praat eens tegen jezelf, alsof je je beste vriendin bent… wat zou je dan tegen haar zeggen?

liefs Marion

Meer informatie

Meten is weten: Het belang van de weegschaal
Supervoedsel, waarom zou je hiervoor kiezen?
Omgaan met het frisse start-effect (houd een voedingsapp bij!)
Mindful eten tijdens het kerstdiner, zo doe je dat!
Met deze tips kun je goed ontspannen!
6x Op een leuke manier bewegen!
Gezonde voeding, waar kun je het beste voor kiezen?

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

lijn-groen-oudersenzo
BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *