Wat is schurft en hoe kom je er vanaf?

Wat is schurft en hoe kom je er vanaf?

De laatste tijd lees ik steeds vaker dat mensen last hebben van schurft. Wat is dat eigenlijk? Dat is toch iets van een eeuw geleden, ofzo? We hebben er jarenlang niks over gehoord, en ineens lijken we een soort van “schurft-epidemie” te hebben. Schurft bij studenten, schurft bij kinderen, PCR-test voor schruft en zelfs de runderen lijken niet aan schurft te ontkomen. Tijd om er eens in te duiken, want wat is schurft eigenlijk? En hoeveel kwaad kan het en hoe kom je er weer vanaf?

Toezicht volksgezondheid

Tot januari 2009 behoorde schurft nog tot de infectieziekten die verplicht moesten worden aangegeven aan de afdeling “toezicht volksgezondheid”. Tegenwoordig hoeft het voor individuele gevallen niet meer, maar geldt het nog wel voor gemeenschappen (scholen, zorginstellingen).

Wat is schurft?

Schurft is een huidziekte, een infectie die optreedt wanneer de huid is besmet met de menselijke schurftmijt. De aandoening wordt ook wel scabies genoemd. Het is een kleine parasiet – een beestje dat lijkt op een spinnetje – die graag leeft vlak onder het huidoppervlak. De vroutjesmijt is zo’n 0,4mm en is daarmee iets groter dan de mannetjesmijt. Zodra het vrouwtje zwanger is, graaft ze gangen van zo’n 1 cm lengte, waar ze haar eitjes legt en sterft.

De jonge mijtjes komen na een dag of drie uit. Ook zij gaan na zo’n twee weken weer gangen graven en eieren leggen, en zo komen er steeds meer mijten onder de huid. Na zo’n drie weken gaat het vreselijk jeuken en kun je erachter komen dat je schurft hebt. De jeuk komt doordat de afweer van je lichaam in actie komt tegen de poep van de mijt.

lijn groen oudersenzo
Wat is schurft en hoe kom je er vanaf?

Hoe krijg je schurft?

Schurft is besmettelijk en wordt overgedragen door nauw contact van persoon tot persoon. Maar in sommige gevallen ook door beddengoed of kleding. De schurftmijten overleven maximaal zo’n 4 dagen in textiel. Plekken waar mensen dicht op elkaar zitten, zoals kinderen op school, of studenten in een studentenflat, zijn een fijne plek voor de schurftmijt. Hij kan op die manier gewoon naar de volgende persoon. De mijten hebben een voorkeur voor vingers, oksels, polsen, rond de navel en op de geslachtsdelen. Hierdoor kan iedereen gemakkelijk schurft krijgen.

Is schurft ernstig?

Gelukkig is schurft niet ernstig. Schurft is een onschuldige ziekte maar je moet er natuurlijk wel iets aan laten doen, want je komt er niet “vanzelf” vanaf. En de jeuk is natuurlijk zeer hinderlijk. Bij ouderen en mensen met een zwakker immuunsysteem kan de schurft zich ontwikkelen tot korstschurft. Dit komt omdat de mijt zich sneller vermenigvuldigt en de huid daardoor korstig of schilferig wordt.

Wat zijn de symptomen van schurft?

De meest herkenbare aanwijzingen van schurft zijn:

  • Jeuk (vooral ’s nachts, onder een warm dekbed)
  • Huiduitslag
  • Rode bultjes

Bij kinderen zie je de schurft vaak in het gezicht, de hoofdhuid, voetzolen en handpalmen.  Bij volwassenen zie je het vaker tussen de vingers, rond de pols, in de oksels en rond de geslachtsdelen en bij ouderen zie het vaakst een schilferige, korstige huid.

Hoe kom je van schurft af?

Met een microscoop kan de huisarts onderzoeken of je schurft hebt. Wanneer dit het geval is, kan hij een behandeling (permetrine crème) voorschrijven. Korstschurft heeft verder onderzoek door een dermatoloog nodig want daar is zwaardere medicatie (tabletten) voor nodig.

Ook als je huisgenoten of gezinsleden zelf (nog) geen klachten hebben, is het aan te raden deze zich te laten insmeren met de permetrine crème. Het is immers super besmettelijk en de kans is groot dat zij al besmet zijn of alsnog besmet gaan worden.

Verdere acties zijn:

  • Beddengoed, handdoeken en gedragen kleding wassen op 60 graden.
  • Producten die niet gewassen kunnen worden, voor drie dagen in een plastic zak stoppen.
  • Afdrogen met een schone handdoek
  • Schone kleding dragen
  • ’s avonds crème aanbrengen op droge huid en zo’n 12 uur laten inwerken

Na zo’n 14 dagen herhaal je de behandeling met de crème nogmaals. Voor huisgenoten en/of gezinsleden zonder klachten is een tweede keer niet nodig.

liefs Marion

Meer informatie

Heb jij al een noodpakket in huis?
Krentenbaard, een onschuldige ontsteking van de huid
Huiduitslag bij je baby – Check de rode vlekkenwijzer

Bronvermelding

Australian-bodycare
Thuisarts

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

lijn-groen-oudersenzo
BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *