Omgaan met het frisse start-effect (houd een voedingsapp bij!)
Het is januari, het nieuwe jaar is begonnen. Het begin van een nieuw jaar voelt als een schone lei. Je kunt het gevoel vergelijken wanneer je met een nieuw schrift begint en op de eerste bladzijde voorneemt om héél netjes te gaan schrijven. Op de tweede ben je dit gevoel vaak alweer kwijt. Een nieuw jaar kan ook voelen als een nieuw begin, alles beter te willen doen. Psychologen noemen dit euforische gevoel “het frisse start-effect”.
Averechts effect
Een boost door “het frisse start-effect” is leuk, maar kan zich ook tegen je keren. Als je namelijk in één keer te veel verandert, kan dat een averechts effect hebben, waardoor je uiteindelijk niks meer doet. En dat zou jammer zijn…
Wat is het frisse start-effect?
Door ons enthousiasme hebben we het gevoel ineens alles anders te willen, maar daar zit een risico aan verbonden. Want als we ineens “alles” omgooien, wordt het lastig volhouden. Het is belangrijk voor een aanpak te kiezen, die we juist wel lang kunnen volhouden. Dat betekent géén rigoureuze aanpak maar een weloverwogen verandering. Desnoods in fases. Wil je bijvoorbeeld in het nieuwe jaar kiezen voor een gezonde levensstijl? Prima! Maar doe het stap voor stap, in plaats van op 1 januari een jaarabonnement bij de sportschool af te sluiten én 10.000 stappen maken én te stoppen met eten én 6 liter water op een dag drinken én alle lekkere dingen in de vuilnis te kieperen.
Je kunt deze maand ook gebruiken om het stap voor stap te veranderen. Een goede eerste stap zou kunnen zijn: Weet wat je eet!
Weet wat je eet
Vaak zijn we ons niet zo bewust van alles wat we naar binnen schuiven. Zelfs als we heel erg ons best doen, kan het gebeuren dat we toch minder gezond bezig zijn dan we denken. Vaak uit zich dat in een teleurstellend resultaat. Dat kan zijn omdat we niet voldoende kennis hebben van gezonde voeding, omdat we een portie verkeerd inschatten of simpelweg omdat we teveel onbewust eten en al die “kleine tussendoortjes” al snel vergeten.
Door in een voedingsapp (en zijn diverse voedingsapps gratis te downloaden, zoals b.v. de voedingsapp van het Voedingscentrum) onze voeding consequent bij te houden, worden we bewuster van onze voeding. Daarbij leren we hiermee dagelijks over de hoeveelheid calorieën in een product, maar ook over eiwitten, vetten en koolhydraten.
Kijk naar je successen
De weg naar een gezonde levensstijl loopt niet vlak, maar gaat gepaard met hobbels en bobbels. Dit kan demotiverend werken en daarom is het belangrijk dat we naar onze successen blijven kijken. Het geheim van het succes zit namelijk niet verscholen in perfectie, maar de acceptatie van de imperfectie en vol te houden. Daar horen ook mindere momenten bij.
Wil je groeien in een positieve mindset? Dan kun je de volgende oefening doen:
- Bedenk drie positieve dingen in de afgelopen 24 uur.
- Schrijf ze op en vul ze aan met details (waarom, wanneer, met wie, et cetera)
- Welke emotie ervaarde je op dat moment? En nu je terugdenkt?
Juist in de kleine successen kunnen we dankbaarheid ervaren. Deze oefening kun je iedere dag doen zodat je bewuster wordt van alles wat goed is gegaan. Als je met deze oefening begint, kan het lastig zijn om je op de goede dingen te focussen. Hoe vaker je het echter zal doen, hoe makkelijker het gaat worden.
Op naar een gezonde levensstijl!
Meer informatie
Waarom is voldoende lichaamsbeweging zo belangrijk?
Meten is weten: Het belang van de weegschaal
Supervoedsel, waarom zou je hiervoor kiezen?
Met deze 3 tips behaal je makkelijker je gezondheidsdoel!
Mindful eten tijdens het kerstdiner, zo doe je dat!
Gezonde voeding, waar kun je het beste voor kiezen?
Bronvermelding
Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com