Deze producten zijn niet zo goed voor je tanden

Wanneer het op onze tanden aankomt, zijn we allemaal wel bekend met het advies om twee keer per dag te poetsen en regelmatig naar de tandarts te gaan. Maar hoe zit het met de dingen die we eten en drinken? Het blijkt dat sommige van onze favoriete snacks en drankjes niet zo vriendelijk zijn voor onze tanden als we misschien zouden willen. Laten we eens duiken in wat je beter kunt laten staan als je je glimlach stralend en gezond wilt houden.

Deze producten zijn niet zo goed voor je tanden

Suiker: De grootste vijand voor je tanden en kiezen

Het is algemeen bekend dat suiker slecht is voor onze tanden. Maar waarom precies? Suiker voedt de bacteriën in onze mond, die vervolgens zuren produceren die het tandglazuur aantasten. Dit kan leiden tot gaatjes en tandbederf. Snoepjes, koekjes, en zelfs fruitdranken zitten vaak vol met suiker. Het zijn niet alleen de duidelijke suikerbommen waar we voor moeten oppassen; ook producten waarvan je het misschien niet verwacht, zoals sommige ontbijtgranen en yoghurts, kunnen verraderlijk veel suiker bevatten.

Zure voedingsmiddelen en dranken

Zure producten kunnen eveneens schadelijk zijn voor onze tanden. Ze kunnen het tandglazuur eroderen, waardoor de tanden gevoeliger worden en vatbaarder voor beschadiging. Voorbeelden van zure boosdoeners zijn citrusvruchten, zoals sinaasappels en citroenen, en drankjes zoals frisdranken en bepaalde sportdranken. Hoewel ze misschien verfrissend zijn, is het verstandig om ze met mate te consumeren en erna je mond te spoelen met water.

Koffie en thee: verkleuring van tanden

Voor velen van ons is een kopje koffie of thee in de ochtend een heilige routine. Hoewel deze dranken op zich niet enorm schadelijk zijn voor onze tanden, kunnen ze wel bijdragen aan verkleuring. Bovendien, als je geneigd bent veel suiker of melk toe te voegen, kan dit het risico op tandbederf vergroten. Probeer waar mogelijk zwarte koffie of thee te drinken en beperk de toegevoegde suikers.

Harde snacks

Het knabbelen op harde snacks zoals ijsblokjes of harde snoepjes kan riskant zijn voor je tanden. Het kan niet alleen leiden tot het breken of barsten van een tand, maar het kan ook bestaande problemen met je tanden verergeren. Als je echt iets knapperigs wilt eten, kies dan voor gezondere opties zoals rauwe groenten. Deze kunnen je behoefte aan iets knapperigs stillen zonder je tanden in gevaar te brengen.

Alcoholische dranken

Het nuttigen van alcoholische dranken kan leiden tot uitdroging en een droge mond. Speeksel speelt een cruciale rol in het schoonhouden van onze mond en het beschermen van onze tanden tegen tandbederf. Een droge mond kan dit proces verstoren, waardoor je tanden meer blootgesteld worden aan schade. Bovendien kan overmatig alcoholgebruik leiden tot andere mondgezondheidsproblemen, zoals tandvleesaandoeningen.

Plakkerige en taaie snacks

Een specifieke categorie voedingsmiddelen die extra aandacht verdient, zijn plakkerige en taaie snacks. Denk hierbij aan gedroogd fruit, toffees, en zelfs sommige soorten mueslirepen. Deze snacks kunnen zich vastzetten op en tussen je tanden, waardoor ze een broeinest worden voor bacteriën. Het probleem met deze snacks is niet alleen dat ze suikerrijk zijn, maar ook dat ze moeilijk te verwijderen zijn, zelfs met poetsen. Het beste advies? Vermijd deze kleverige boosdoeners zoveel mogelijk.

Hoe kun je het beste je tanden en kiezen zo goed mogelijk verzorgen?

Om je tanden en kiezen zo goed mogelijk te verzorgen, is een consequente routine essentieel. Poets tweemaal daags grondig met een fluoridetandpasta en gebruik flosdraad of tandenstokers om de ruimtes tussen je tanden schoon te maken. Dit verwijdert voedselresten en plaque, de kleverige laag op je tanden waar bacteriën graag van leven.

Maar er is meer dan alleen poetsen en flossen. Beperk de inname van suikerrijke en zure voedingsmiddelen en dranken. Als je toch iets zuurs hebt gegeten of gedronken, wacht dan even met poetsen. Het zuur kan je tandglazuur tijdelijk verzachten, waardoor poetsen juist schade kan veroorzaken. Spoel in plaats daarvan je mond met water of met een fluoride mondspoeling om de zuurgraad te neutraliseren.

Vergeet ook niet regelmatig naar de tandarts te gaan voor controle en professionele reiniging. Zelfs met de beste thuiszorg kunnen zich problemen voordoen die alleen een professional kan identificeren en behandelen. Door deze stappen te volgen, kun je je tanden en kiezen in topconditie houden en genieten van een stralende glimlach.

liefs Marion

Meer informatie

Een goede mondverzorging en tandenpoetsen is belangrijk. Hoe houd je het gebit optimaal?
Kinderen en de tandarts. Hoe eng is het?
Willy Woef poetst zijn tanden

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *