Handen wassen – De internationale dag van het Handen wassen

De internationale dag van het Handen wassen

Vandaag is het de internationale dag van het Handen Wassen. Dat lijkt trouwens erg veel op de internationale dag van de Handhygiëne, maar die is op 5 mei. Beide dagen verschillen niet zoveel van elkaar, behalve dat de internationale dag van de Handhygiëne meer op de gezondheidszorg is geënt en de dag van het Handen wassen voor iedereen. Maar op beide dagen draait het om schone handen.

Bacteriën en virussen

De hele dag komen onze handen in aanraking met bacteriën en virussen. Je kunt je voorstellen dat – via onze handen – die ziektemakers heel makkelijk op ons eten komen en door ons worden opgegeten. Al die verschillende ziekteverwerkers vinden het heerlijk in ons lichaam en gaan zich vermenigvuldigen, waardoor jij ziek wordt. Wil je dat voorkomen, dan betekent dit: handen wassen.

Global Washing Day

Sinds 2008 is er internationaal meer aandacht gekomen voor handen wassen en daardoor ontstond de Global Washing Day. De campagne is er op gericht het kindersterfte terug te dringen doordat darm- en luchtweginfecties vaak via handen worden doorgegeven. De allerminst dure oplossing is om ouders en kinderen bewust te maken dat handen wassen met zeep belangrijk is. In arme landen gaat deze campagne vaak samen met andere campagnes zoals water, sanitaire voorzieningen en hygiëne.

lijn groen oudersenzo
De internationale dag van het Handen wassen

Handen wassen!

‘Handen wassen’ is iets wat we vaak als kind gehoord hebben als je van de wc afkwam. En wat er bij velen gewoon standaard in zit omdat het onderdeel van de opvoeding is geweest. Dit geldt ook als je gaat eten: Eerst handen wassen!

Maar naast deze twee belangrijke momenten, zijn er natuurlijk veel meer goede handenwasmomenten:

Voor het koken en na het aanraken van rauw vlees, rauwe kip, rauwe eieren en rauwe groente
Na het aaien van (huis)dieren
Na het schoonmaken
Als je kind terug is van het buitenspelen
Na het verschonen van je kindje
Na hoesten/niezen en snuiten van je neus

Goed je handen wassen

Ik ben zelf iemand die tientallen keren per dag mijn handen onder de kraan stopt, droog en klaar. Meestal heel snel maar op sommige momenten langduriger. Maar hoe was je nu goed je handen? Want om goed je handen te wassen, komt meer kijken dan even je handen onder het water houden, al dan niet met wat zeep.

Goed handen wassen doe je zo

Voor je de handen gaat wassen, kun je het beste je ringen afdoen. Onder je ringen kunnen zich bacteriën ophopen. Beter dus om ze eerst af te doen, zodat je overal goed bij komt.
Maak je handen nat onder de kraan en zeep ze vervolgens in met zeep. Zorg dat zowel de bovenkant van je handen als de onderkant ingezeept worden. Vergeet daarbij de vingertoppen en onder je nagels niet. Wrijf ook tussen je vingers goed met de zeep. Wrijf een paar keer heen en weer totdat je zeker weet dat de zeep alle delen van je handen geraakt heeft. Daarna kun je de zeep goed van je handen spoelen.

De temperatuur van het water maakt overigens niks uit. Zowel koud of warm water maakt je handen goed schoon.

En de zeep?

Je kunt het beste vloeibare zeep gebruiken en geen zeepblok. Op een zeepblok blijven vaak nog bacteriën achter die zich dan weer verder verspreiden.

Goed drogen

Als je dan je handen goed hebt gewassen, moeten ze natuurlijk ook nog gedroogd. Doe je dat aan die smoezelige handdoek die er al een paar dagen hangt, dan ben je weer terug bij af. Het allerbeste kun je een papieren wegwerphanddoek gebruiken, maar als je dat thuis lastig vindt, zorg er dan voor dat je minimaal één keer per dag een schone handdoek neer hangt.

Alternatief wassen

Als er geen schoon water voorhanden is en je wilt toch graag schone handen, gebruik dan desinfecterende handgel op alcoholbasis. Dit werkt alleen als er een zichtbaar vuil aan je handen is.

Liever een filmpje?

Liefs Karin

Meer informatie

Het belang van handen wassen. Waarom is het belangrijk?
Willy Woef moet handen wassen
De beste accessoires voor een kindvriendelijke badkamer
Hygiëne peuters: Zo houd je hem schoon en gezond!
De leukste kinderliedjes voor in bad
De hygiëne van je baby – Waar moet je op letten?
Je baby in bad – Hoe vaak en en wanneer?
Veiligheid in de badkamer

Bronvermelding

Tekst: Karin de Vroedt
© afbeelding: 123rf.com

Handen wassen
lijn-groen-oudersenzo
BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *