Speelgoed & spelen – Themapagina

lijn groen oudersenzo

Speelgoed reviews

Spelen, speelgoed & opvoeding

Speelgoedtips

Spellen, bordspellen & games
lijn groen oudersenzo
Speelgoed en spelen - Themapagina

Spelen vormt voor een kind een wezenlijk onderdeel van zijn ontwikkeling. Niet alleen voor zijn motorische ontwikkeling maar ook zijn verstandelijke-, emotionele- en zelfs zijn sociale ontwikkeling. Belangrijke aspecten dus. Natuurlijk wil je deze ontwikkelingen zoveel mogelijk en vooral zo goed mogelijk stimuleren. Maar hoe doe je dit? Nou bijvoorbeeld met het aanbieden van goed speelgoed. Maar ja, wat is dan eigenlijk goed speelgoed? Er is zoveel te koop, je zou bijna door de bomen het bos niet meer zien.

Persoonlijkheidsontwikkeling

Spelen speelt een grote rol in de persoonlijkheidsontwikkeling van kinderen. Het is daarom belangrijk dat kinderen de ruimte krijgen om te spelen en hun fantasie en creativiteit te uiten. Maar het is ook goed voor de ontwikkeling van de motoriek. Denk maar aan al dat klimmen, klauteren, bouwen, knutselen, glijden en ronddraaien. Met spelen leert je kind op een natuurlijke manier winnen en verliezen en samen te werken/rekening te houden met anderen. Stuk voor stuk heel belangrijke leerprocessen.

Door met je kindje naar de speeltuin te aan, krijgt hij de gelegenheid met andere kinderen te spelen en daardoor te werken aan zijn sociale vaardigheden. Natuurlijk gaat dit niet gelijk goed, maar door hem nog veel vaker mee te nemen, zal hij het wel steeds een beetje meer onder de knie krijgen.

lijn groen oudersenzo
Speelgoed en spelen - Themapagina
lijn groen oudersenzo

Angst en het spelen van rollenspel

Spel kan ook de mogelijkheid bieden om hem te helpen bij bepaalde angsten en deze zelfs te overwinnen. Denk bijvoorbeeld aan rollenspellen. Op een veilige manier kun je experimenteren met zijn angst. Het is immers fictief, dus er kan niks gebeuren. Hoe fijn wanneer je kind spelenderwijs met zijn angst leert omgaan.

Gelukkig spelen kinderen van nature graag en veel, dus de meeste vaardigheden zullen dus op een ontspannen manier geleerd worden. Daarom is het belangrijk dat het vooral leuk is en blijft. Ook als er ogenschijnlijk helemaal geen ‘leeraspect’ aan spelen of speelgoed zit, kan het nog steeds een belangrijke rol spelen bij zijn ontwikkeling.

Omdat wij spelen niet alleen heel erg leuk maar ook ontzettend belangrijk vinden, besteden we heel veel aandacht aan dit onderwerp. Deze themapagina staat derhalve vol met interessante blogs over spelen en speelgoed.

liefs Marion

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *