Het belang van handen wassen. Waarom is het belangrijk?

Het belang van handen wassen

Je kunt ze misschien niet zien, maar dagelijks kunnen je handen in contact komen met miljoenen bacteriën! Overal en altijd zijn micro-organismen om ons heen. Zowel in huis, op je lichaam als ook op je huisdieren. Om besmetting te voorkomen, is het belangrijk om goed op hygiëne te letten, bacteriën niet de vrije loop te laten en dus zo nu en dan je handen wassen.

Niet te vaak je handen wassen

Gelukkig hebben we een afweersysteem, ook wel immuunsysteem genoemd dat ons de hele dag beschermt tegen allerlei ziekteverwekkers zoals virussen, bacterien, schimmels en parasieten. Desondanks is het belangrijk om zo nu en dan je handen goed te wassen. Niet te veel, want daarmee was je de natuurlijke bescherming van je huid waardoor bacteriën juist makkelijk(er) je lichaam binnen kunnen dringen. De hele dag door, voor ieder wissewasje je handen onder de kraan, is dus niet de bedoeling. Daarmee maak je de huid alleen maar kwetsbaar(der), terwijl je huid en slijmvliezen juist de belangrijkste eerste verdedigingslinie vormen!

Goed handen wassen duurt 20 seconden!

Als je dan op die paar belangrijke momenten op een dag je handen gaat wassen, moet je dat natuurlijk wel goed doen. Even een paar seconden je handen onder een lopende kraan houden, is niet voldoende.

De meeste mensen wassen gemiddeld 7 seconden hun handen. Om het goed te doen heb je echter 20 seconden nodig. Het resultaat van een wasbeurt is sterk afhankelijk van de tijd en moeite die erin wordt gestoken. Na een klets water en snel even afdrogen zijn je handen vaak nog niet hygiënisch schoon. Gebruik eventueel een antibacteriële zeep en was je handen minimaal 20 seconden. Voor een goede hygiëne is het belangrijk om na gebruik een schone handdoek te gebruiken. Goed wassen zorgt voor een goede hygiëne en verwijdert een groot deel van de bacteriën van je handen.

lijn groen oudersenzo
Het belang van handen wassen

Effectief tegen verspreiding van bacteriën

Handen wassen is de meest effectieve manier om de verspreiding van bacteriën tegen te gaan. Iedere keer dat je iets of iemand aanraakt worden ziektekiemen via je handen overgedragen, maar dat betekent niet dat je na iedere aanraking je ze steeds opnieuw moet soppen. Door je handen op gezette tijden goed te wassen, verdwijnen de meeste bacteriën en virussen. Zorg er dus voor dat je je handen iedere dag wast:

  • Voor het eten en voor het bereiden van de maaltijd;
  • Na een bezoek aan de wc;
  • Na het verschonen van luiers;
  • Nadat je je neus hebt gesnoten, geniesd of gehoest hebt;
  • Na het spelen met huisdieren;
  • Na aanraking van een besmet oppervlak (bijvoorbeeld vuilnisemmer, schoonmaakdoekje, afval etc.);
  • Voor het verbinden van een wond, het toedienen van medicijnen of het indoen van contactlenzen;
  • Na contact met bloed;
  • Als je handen er vies uitzien.

Persoonlijk vind ik het ook altijd fijn om even ze te wassen na het boodschappen doen. Zo’n boodschappenkarretje wordt de hele dag met allerlei vieze handen beet gepakt, net als de banden bij een roltrap, de armleuning bij trappen, et cetera. Ik heb er inmiddels een gewoonte van gemaakt direct na thuiskomst de kraan op te zoeken.

Wist je dat…?

  • Bacteriën zich elke 20 minuten kunnen delen?
  • Een enkele bacterie kan zich in minder dan 24 uur tijd vermenigvuldigen tot meer dan 8 miljoen cellen.
  • Handen wassen het risico op het oplopen van het buikgriepvirus met 47% kan verkleinen?
  • Er meer bacteriën op het lichtknopje kunnen zitten dan op de WC-bril?

Zingend handen wassen

Met K3

Met Dirk Scheele

Alles waar “te” voor staat is niet goed!

Op gezette tijden je handen wassen, is dus helemaal prima en kan voorkomen dat je ziek wordt van bepaalde bacteriën. Houd echter goed in gedachte dat alles waar “te” voor staat, nooit goed is. Te vaak je handen wassen dus ook niet. Kinderen hebben viezigheid nodig om hun immuunsysteem alert te houden. Ook kan te vaak handen wassen ervoor zorgen dat de huid door het vele wassen juist kwetsbaar wordt voor eczeem of bacteriën. Blijf daarom zelf nuchter nadenken. Na de WC is een prima moment, net als wanneer een kind met zwarte handen thuis komt en wil gaan eten. Maar maak het niet te bont. Met een beetje vies is niks mis. Een gezond mens is – dankzij de werking van ons immuunsysteem – gelukkig niet zo kwetsbaar. Anders was de mensheid allang uitgestorven.

liefs Marion

Meer informatie

De internationale dag van het Handen wassen
Willy Woef moet handen wassen
Hygiëne peuters: Zo houd je hem schoon en gezond!
De leukste kinderliedjes voor in bad
De hygiëne van je baby – Waar moet je op letten?
Veiligheid in de badkamer

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *