Leven met hypermobiliteit, hoe doe je dat?

Leven met hypermobiliteit, hoe doe je dat?

Hypermobiliteit, of hyperlaxiteit, betekent dat gewrichtsbanden en pezen te soepel zijn. Hierdoor kunnen klachten ontstaan. Hoewel het geen klachten hoeft te geven, kan het wel degelijk voor problemen zorgen. Wat houdt het precies in, welke klachten kan het geven en hoe ga je hier mee om?

Wat is hypermobiliteit?

Zoals gezegd zijn de gewrichtsbanden en de pezen te soepel als je last hebt van hypermobiliteit. Nu klinkt dat misschien helemaal niet zo verkeerd, maar het wil dus juist zeggen dat je gewrichten geen steun genoeg krijgen en daardoor te beweeglijk worden. Hierdoor kunnen allerlei klachten ontstaan, hoewel dit zeker niet hoeft.

Hoe merk je of je hypermobiel bent?

Meestal merk je of je hypermobiel bent omdat je veel verder kunt strekken dan een ander, bijvoorbeeld. Vaak zijn het de vingers en de knieën waar je zelf aan zult merken dat dit speelt, of aan je wervelkolom. Vaak zal het niet al te veel klachten geven, maar kan je sneller pijn hebben bij je spieren en pezen. Overbelasting ligt veel sneller op de loer, omdat ze immers harder moeten werken. Deze klachten zijn in het begin vaak nog vaag, maar kunnen uiteindelijk duidelijker zijn. Hoe lang de pijn aanhoudt is verschillend. Overigens loop je hierdoor ook meer kans op blessures. Punten waar je op kunt letten als je vermoedt dat dit bij jou speelt:

  • Kan je je pinken 90 graden of meer overstrekken?
  • Kunnen je duimen naar je onderarm gebogen worden?
  • Kan je je ellebogen en/of je knieën met 10 graden overstrekken?
  • Kan je je handen plat op de grond leggen als je voorover buigt, zonder dat je je knieën buigt?

Is dit bijna allemaal mogelijk? Dan kan je er min of meer vanuit gaan dat je hypermobiel bent.

lijn groen oudersenzo
Leven met hypermobiliteit, hoe doe je dat?
Leven met hypermobiliteit, hoe doe je dat?

Wie loopt het meeste risico?

Hypermobiliteit komt met name bij jonge mensen voor. Daarnaast komt het vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Mensen van Aziatische afkomst lopen ook meer risico.

Waardoor ontstaat hypermobiliteit?

Volgens ReumaNederland.nl is hier op zich niet veel over bekend. Het kan een erfelijk iets zijn. Is de mate waarin je hypermobiel bent wat groter, dan zal de arts kunnen overwegen om te onderzoeken of het te maken heeft met een aandoening. Zo kan het Ehlers Danlos Syndroom voor hypermobiliteit zorgen. Dit is een erfelijke aandoening. Een deel van de mensen hebben dusdanig veel klachten dat men spreekt van het hypermobiliteitssyndroom. Bij deze vorm (die bij 4 tot 7 % van de mensen voorkomt) zijn er wel degelijk klachten. Het gaat (volgens Bewegenzonderpijn.nl) om een erfelijke afwijking, waardoor pezen en banden dus elastischer zijn. De eerste klachten zullen ontstaan vanaf de leeftijd van 15 jaar.

Welke risico’s loop je?

Omdat je spieren en pezen harder moeten werken om je gewrichten te ondersteunen, maak je ook meer kans op blessures. Daarnaast kan bijvoorbeeld de arm ook sneller uit de kom schieten en dat soort dingen. Overbelasting van je gewrichten ligt dan ook op de loer. Helaas loop je ook sneller risico op artrose, fibromyalgie, vermoeidheidssyndroom, Carpale Tunnel Syndroom, RSI, bekkeninstabiliteit en scoliose.

Hulp bij hypermobiliteit(syndroom)

Uiteraard hangt het af van jouw klachten wat je kunt doen tegen deze problemen. Heb je last van het syndroom (dus de erge versie) dan zal de arts je doorverwijzen naar een reumatoloog. Het syndroom is niet aan te tonen via een scan of een röntgenfoto. De arts moet zich dan ook op andere manieren toeleggen om de diagnose te kunnen stellen. Hij zal een lichamelijk onderzoek doen en van jou willen weten hoe lang je bijvoorbeeld al last hebt. Er zijn testen die uitgevoerd worden met jouw gewrichten, zoals je knieën, heupen, ellebogen, duimen en pinken. Andere onderzoeken kunnen gedaan worden om andere ziekten uit te sluiten. Fysiotherapie kan zinvol zijn. Zo kan een fysiotherapeut jou manieren leren om spieren rondom je gewrichten te versterken. Bij bepaalde klachten kan het fijn zijn om ergotherapie te proberen en bij voet- of knieklachten een podotherapeut te raadplegen. Ook kunnen aanpassingen in huis verlichting geven voor je gewrichten. Hierbij kan je denken aan handgrepen, een douchestoel en bijvoorbeeld een verhoogd toilet of bed.

Zijn er medicijnen?

Tegen hypermobiliteit kan je geen pilletje slikken. Het is niet te genezen door medicatie of een andere behandeling. Heb je ontstoken gewrichten opgelopen, dan kan de arts eventueel wel beslissen om je ontstekingsremmers voor te schrijven. Dit behandelt natuurlijk niet de hypermobiliteit op zich, maar wel de ontsteking die je hierdoor opgelopen hebt. Door aanpassingen en anders leren bewegen kan je de klachten wel verminderen. Er zijn eventueel ook alternatieve therapieën die kunnen helpen. Raadpleeg hiervoor wel eerst jouw arts of dit aan te raden is.

liefs Wil

Meer informatie

Zo heftig kan groeipijn zijn!
Dit is bekkeninstabiliteit, bekkenpijn of symfysiolyse
Bekkeninstabiliteit. Hoe ga je hiermee om?

Bronvermelding

Tekst: Wil Cats
Stockfoto: 123rf.com
Reumanederland.nl
Bewegenzonderpijn.nl

BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *